Tapahtumajärjestäjän opas
Tapahtumajärjestäjän tulee huolehtia monet järjestelyt, luvat, ilmoitukset, yms. hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista. Tähän oppaaseen on koottu vastauksia tapahtumajärjestäjälle yleisimmin eteen tuleviin kysymyksiin.
-
Aiotko tarjoilla tai myydä tapahtumassa alkoholia?
Yleisille alueille tarjoilulle ja myynnille on haettava maanomistajan lupa. Maanomistajan lupa koskee vain maa-alueen hallintaa, ei esimerkiksi sen yksityiskohtaista käyttöä, johon voidaan tarvita muita viranomaislupia tai ilmoituksia.
Alkoholijuomien anniskelu- ja vähittäismyyntiluvat myöntää Itä-Suomen aluehallintovirasto: www.avi.fi.
Neuvonta: info.ita@avi.fi
Virallinen asiointi: kirjaamo.ita@avi.fi
Postiosoite: PL 2, 13035 AVI
Käyntiosoite: Hallituskatu 12-14, KuopioAlkoholijuomien anniskelu- ja vähittäismyyntiluvan myöntämistä varten tarvitaan yleensä tontinhaltijan suostumus.
Myyntipaikkojen osalta järjestäjän vastuulle voi kuulua nestekaasua käyttävien laitteiden määräysten mukainen käyttö, tai tilaisuuden järjestäjä antaa tarkat ohjeet siitä, mitä nestekaasun käyttäjän tulee huomioida. Ohjeet voidaan laatia yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.
YHTEENVETO
- Hae maanomistajan lupa yleisellä paikalla tarjoilulle ja myynnille.
- Hae alkoholin anniskelulle ja myynnille lupa Itä-Suomen aluehallintovirastolta.
- Alkoholin anniskeluun tarvitaan yleensä tontinhaltijan suostumus.
-
Onko tapahtumassa tarkoitus järjestää arpajaiset?
Yhden poliisilaitoksen alueella tapahtuviin arpajaisiin haetaan lupa poliisilaitoksen lupakansliasta. Useamman poliisilaitoksen alueella tapahtuviin arpajaisiin haetaan lupa poliisihallitukselta.
Itä-Suomen poliisilaitos myöntää luvat arpajaisiin alueellaan.
Pienarpajaiset
Arpajaislain mukaan yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö saa toimeenpanna ilman erillistä lupaa tavara-arpajaiset, joissa arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 3 000 euroa ja joissa arpojen myynti ja voittojen jako tapahtuu samassa tilaisuudessa.
Koululuokka tai sitä vastaava opintoryhmä voi opiskelun tai opiskelua tukevan harrastustoiminnan edistämiseksi toimeenpanna pienarpajaiset, jos arpajaisten toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä vastaa täysivaltainen henkilö.
Pien- ja miniatyyriarpajaisissa voittojen yhteenlasketun arvon on oltava vähintään 35 % arpojen yhteenlasketusta myyntihinnasta ja pienimmän voiton on oltava vähintään yhtä suuri, kuin arvan hinta.
Osasta pienarpajaisia on tehtävä tilitys. Pienarpajaisista tilitys on tehtävä viipymättä tilaisuuden päättymisen jälkeen. Tilitystä ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos arvat on myyty vain arpajaiset toimeenpanevaan yhteisöön kuuluvien henkilöiden kesken.
Pienarpajaisten tilityksessä tulee olla mukana pienarpajaisten arvontapöytäkirja/tilitystä koskeva lomake liitteineen.
Arpajaisten toimeenpanijan tulee pitää tilitys nähtävänä kahden viikon ajan tilityksen valmistumisen jälkeen. Tilitys on säilytettävä kirjanpitolaissa (1336/1997) säädetyllä tavalla.
Kun pienarpajaisten järjestäjänä on koululuokka tai vastaava opintoryhmä, tilityksen nähtävänä pitämisestä vastaa arpajaisten toimeenpanosta vastaava täysivaltainen henkilö. Tilitys on säilytettävä yhden vuoden ajan.
YHTEENVETO
- Hae lupa arpajaisiin Itä-Suomen poliisilaitokselta.
- Tee arpajaistilaisuuden päättymisen jälkeen tilitys kirjanpitolaissa säädetyllä tavalla.
- Tilitystä ei tarvitse tehdä, jos arvat on myyty vain arpajaiset toimeenpanevaan yhteisöön kuuluvien henkilöiden kesken
-
Mitä asiapapereita toimiteen pelastusviranomaisille?
Jos tapahtumajärjestäjä on velvollinen toimittamaan pelastuslaitokselle yleisötapahtuman pelastussuunnitelman, tulee se tehdä viimeistään 14 vrk ennen tilaisuuden alkua.
Pelastussuunnitelmasta on selvittävä pelastuslaissa määritetyt asiakokonaisuudet. Pelastuslaitokselle on toimitettava myös poliisille toimitettava turvallisuussuunnitelma.
Yleisötilaisuuden pelastussuunnitelmalomake löytyy sähköisenä: Yleisötapahtuman pelastussuunnitelman mallipohja | Pelastuslaitokset.
Lisätietoja:
Pohjois-Savon pelastustoimi
Volttikatu 1 A
70700 Kuopio
puh. 017 188 100 (Infopiste)
pelastuslaitos@pshyvinvointialue.fiYHTEENVETO
- Toimita pelastussuunnitelma viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtuman alkua.
- Toimita pelastuslaitokselle myös poliisille toimitettava turvallisuussuunnitelma.
-
Mitä asiapapereita toimitetaan poliisille?
Jos tapahtumalla on nähtävissä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä vaikutuksia, kysymys on yleisötilaisuudesta, joka edellyttää kokoontumislain mukaisia ilmoituksia ja erilaisia lupia. Valmistelut on hyvä aloittaa useita kuukausia ennen tapahtumaa tapahtuman koosta riippuen.
Poliisi on yleisötapahtumiin liittyen yleinen lupaviranomainen, jolle tapahtumaan liittyvät muiden viranomaisten mahdolliset lupapäätökset toimitetaan lupaprosessin yhteydessä.
Jos tapahtumajärjestäjä on velvollinen ilmoittamaan poliisille tapahtumasta, tulee se tehdä viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa.
Ilmoitus yleisötilaisuuden järjestämisestä -lomakkeella tapahtumajärjestäjän tulee kertoa poliisille, mitä tapahtumaa ollaan järjestämässä, missä ja ketkä ovat vastuuhenkilöitä. Poliisi voi pyytää tapahtumajärjestäjältä lisätietoa varmistaakseen, että järjestäjä pystyy järjestämään tapahtuman turvallisesti. Poliisin, pelastus- ja ympäristöviranomaisten tekemät katselmukset kuuluvat myös asiaan.
Turvallisuussuunnitelmassa tulee olla:
- tapahtuman nimi
- vastuuhenkilöt yhteystietoineen (järjestäjä, turvallisuudesta vastaava, liikenteenohjauksesta vastaava jne.)
- tapahtuman yleiskuvaus aikatauluineen
- arvio osallistujamäärästä perusteluineen
- riskianalyysi, eli mitä riskejä järjestäjä näkee kyseisenlaisessa tapahtumassa ja miten järjestäjä aikoo pienentää riskien toteutumisen todennäköisyyttä ja mahdollisia seurauksia (esim. humalainen häirikkö, sairaskohtaus jne.)
- järjestyksenvalvojien toimintalinjat ja ohjeet erilaisissa tilanteissa
- tapahtuman luonne ja yleisjärjestelyt (kielletyt esineet/aineet, miten toimitaan niiden poisottamiseksi)
- liikenteenohjaussuunnitelma (kartta, liikenteenohjaajaluettelo, liikenteenohjaajien paikat)
- mahdolliset tilapäiset liikennejärjestelyt
- ajoneuvojen odotettu määrä
- pysäköintijärjestelyt
- sopimukset julkisen liikenteen järjestäjän (Kuopion liikenne) ja taksiautoilijoiden kanssa, mikäli tapahtumalla on vaikutuksia edellä mainituille toimijoille
- noutopaikat ja kartta viranomaisille (mistä järjestyksenvalvojien kiinniottamat henkilöt noudetaan)
- liikenteenohjaajaluettelo (henkilötunnukset) ja järjestyksenvalvojaluettelo (henkilötunnukset/jv-kortin numero).
Tapahtuman luonne ja laajuus määrittävät muut vaadittavat asiapaperit, esim.:
- Jos tapahtumassa on kovaäänisiä, tehdään yleensä meluilmoitus alueellisille ympäristönsuojelupalveluille.
- Lupa musiikin esittämiseen saadaan Teostolta.
- Yli 500 kävijän tapahtumasta tulee tehdä jätehuoltosuunnitelma. Suunnitelma esitetään viranomaisille sitä pyydettäessä.
- Paikan haltijan/maanomistajan lupa.
- Anniskelusta anniskelulupa.
- Tienpitäjän luvat.
Myös konserttisaleissa tapahtuva konsertointi ja urheiluottelutapahtumat vaativat yleisötilaisuusilmoituksen ja turvallisuussuunnitelman. Mikäli konserttisalissa tai urheiluhallissa järjestetään konsertteja ja otteluita jatkuvasti, voidaan koko vuoden tapahtumat ilmoittaa kerralla. Sama turvallisuussuunnitelma käy useampaan saman järjestäjän samassa paikassa järjestämään tilaisuuteen. Suunnitelman liitteenä voi tällöin olla luettelo vuoden tapahtumista, ja listaa voidaan päivittää tarvittaessa. Jos samoissa tiloissa joku muu järjestää yleisötilaisuuksia, on niistä hyvä esittää vastaava, henkilöstömuutoksilla päivitetty, turvallisuussuunnitelma.
Sosiaalisen median kautta tulevien kokoontumisten vastuu on ensimmäisellä viestin lähettäjällä.
YHTEENVETO
- Toimita muiden viranomaisille lupapäätökset poliisille lupaprosessin yhteydessä.
- Ilmoita tapahtumasta poliisille viimeistään viikko ennen tapahtuman alkua.
-
Aiotko tarjoilla tai myydä tapahtumassa elintarvikkeita?
Yleisillä alueilla tarjoilulle ja myynnille on haettava maanomistajan lupa. Maanomistajan lupa koskee vain maa-alueen hallintaa, ei esimerkiksi sen yksityiskohtaista käyttöä, johon voidaan tarvita muita viranomaislupia tai ilmoituksia.
Elintarvikkeita valmistavan, tarjoavan tai myyvän ammattimaisen toimijan on tiedotettava toiminnastaan kirjallisesti 4 arkipäivää ennen tilaisuutta ympäristöterveydenhuoltoon. Tiedotteen voi toimittaa sähköpostitse.
Elintarvikkeiden ulkomyynnissä noudatetaan valtakunnallista Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) ulkomyyntiohjetta.
Tapahtumista, joihin odotetaan osallistuvan yhtäaikaisesti yli 500 henkilöä, on tapahtuman järjestäjän ilmoitettava kirjallisesti ympäristöterveydenhuoltoon hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkamista. Ilmoituksen voi toimittaa sähköpostitse.
Myyntipaikkojen osalta järjestäjän vastuulle voi kuulua nestekaasua käyttävien laitteiden määräysten mukainen käyttö, tai tilaisuuden järjestäjä antaa tarkat ohjeet siitä, mitä nestekaasun käyttäjän tulee huomioida. Ohjeet voidaan laatia yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.
Lisätietoja:
Ympäristöterveydenhuolto
Asiointisähköposti: ymparistoterveys@kuopio.fi
Puhelin: 017 182 111 (vaihde)
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 Kuopio
Postiosoite: PL 1097, 70111 KuopioYHTEENVETO
- Hae maanomistajan lupa yleisillä alueilla tarjoilulle ja myynnille.
- Ilmoita elintarvikkeiden valmistuksesta, myynnistä tai tarjoamisesta ympäristöterveydenhuoltoon viimeistään 4 päivää ennen tapahtumaa.
- Tee yli 500 hengen tapahtumista kirjallinen ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon.
- Huomioi nestekaasun käytön ohjeet.
-
Aiotko kuvata elokuvia tai mainoksia?
Mikäli kuvaaminen herättää yleistä huomiota tai vaikuttaa esimerkiksi ihmisten liikkumiseen, käsitellään kuvaamista yleisötapahtumana. Yleisenä huomion herättämisenä voidaan pitää sitä, että yleisellä paikalla näytellään ja sitä kuvataan. Sen sijaan esimerkiksi pelkkä maisemien tai kaupunkikuvan ikuistaminen ei ole yleisötilaisuus.
Jos kuvaus tapahtuu yksityisen maanomistajan tai kiinteistönhaltijan maalla, lupa on kysyttävä maan tai kiinteistön omistajalta.
Mikäli elokuvan kuvaaminen yleisellä paikalla rajoittaa muiden liikkumista tai aiheuttaa liikennejärjestelyjä, tehdään ilmoitus poliisin lupapalveluihin ja kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalveluihin.
Rakentamisen ja kunnossapidon palvelut
Asiointisähköposti: kunnossapito@kuopio.fi
Puhelin: 017 185 044
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 KuopioKuvausluvat liikunta- ja ulkoilualueilla liikuntapaikoilla haetaan hyvinvoinnin edistämisen palvelualueelta.
Asiointisähköposti: kirjaamo.hyvinvointi@kuopio.fiYHTEENVETO
- Hae lupa kuvaamiseen maan tai kiinteistön omistajalta tai hyvinvoinnin edistämisen palvelualueelta.
- Mikäli kuvaaminen rajoittaa muiden liikkumista tai aiheuttaa liikennejärjestelyjä, tee ilmoitus poliisin lupapalveluihin ja kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalveluihin.
-
Tarvitaanko ensiapu tapahtumapaikalle?
Pohjois-Savon Maakunnan alueella ensihoitopalveluiden järjestämisestä vastaa Pohjois-Savon Sairaanhoitopiiri. Palveluita tuottavat sairaanhoitopiiri itse sekä Pohjois-Savon Pelastuslaitos. Osana yleisötilaisuuden pelastusviranomaisille laadittavaa pelastussuunnitelmaa on laadittava myös suunnitelma tilaisuuden ensiapujärjestelyistä. Suunnitelma on lähetettävä 14 vrk ennen tapahtumaa.
Asiointisähköposti: kys.joke@kuh.fi
Suurissa yleisötilaisuuksissa tapahtuma vaatii yleensä riskikartoituksen ja suunnittelun myös mahdollisista ensihoitopalveluiden lisätarpeista. Näistä palveluista tulee sopia Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin kanssa. Ennen tämäntyyppisiä tilaisuuksia toteutetaan paikan päällä turvallisuustarkastus myös ensiavun suhteen.
Lisätietoja:
Osastonhoitaja Jouni Farin
Puhelin: 044 717 4251
Sähköposti: jouni.farin@kuh.fiApulaisosastonhoitaja Janne Eskelinen
Puhelin: 044 717 9552
Sähköposti: janne.eskelinen@kuh.fiYHTEENVETO
- Suunnitelma tilaisuuden ensiapujärjestelyistä on toimitettava 14 vuorokautta ennen tapahtumaa osoitteeseen: kys.joke@kuh.fi.
- Suurissa yleisötilaisuuksissa riskikartoitus ja suunnitelma mahdollisista ensihoitopalveluiden lisätarpeista sovitaan Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin kanssa sekä toteutetaan turvallisuustarkastus ensiavun suhteen.
-
Aiotko järjestää ilotulituksen?
Ilotulituksen käytölle tarvitset maanomistajan luvan.
Toreilla ja katualueilla ei saa ampua raketteja. Ks. lisätiedot www.pspelastuslaitos.fi. Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta ohjaa myös ilotulitteiden käyttöä, nimenomaan sitä, kenelle viranomaiselle ilotulitteiden käytöstä on tehtävä ilmoitus. (Laki 390/2005 81 § ja 97 §.)
Asetus 819/2015 räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta tarkentaa em. lain ilmoitusvelvollisuutta siitä, mitä tietoja ilmoitukseen on kirjattava ilotulitusnäytöksen järjestämisestä tai erikoistehosteiden käytöstä.
Ilotulitteiden käyttö
Ilotulitteiden käyttöä ohjaava Valtioneuvoston asetus 819/2015 räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta on tullut voimaan 2015, ja siinä kerrotaan, miten yksityiseen käyttöön hyväksyttyjen ilotulitteiden käytön tulee tapahtua.
Ilotulitteiden yksityisestä käytöstä on tehtävä ilmoitus paikalliselle pelastuslaitokselle viimeistään viisi vuorokautta ennen ilotulitteiden käyttämistä. Pelastuslaitoksen nettisivuilla on sähköinen lomake ja ohjeet ilmoituksen tekemiseen. Yksityiseen kulutukseen hyväksyttyjä ilotulitteita saadaan luovuttaa vain pelastusviranomaisen hyväksymästä myyntipisteestä.
Mikäli ilotulitteita käytetään muussa tilaisuudessa kuin yksityisen henkilön järjestämässä yksityistilaisuudessa, kysymyksessä on ilotulitusnäytös. Ilotulitusnäytöksen järjestäjän tulee tehdä ilmoitus poliisille poliisilaitoksen nettisivuilla olevalla lomakkeella. Poliisi pyytää pelastuslaitokselta lausunnon.
Yksityisten henkilöiden ilotulitteita voidaan käyttää ilman ilmoitusta joulukuun 31. päivän kello 18.00:n ja tammikuun 1. päivän kello 2.00:n välisenä aikana. Ilotulitteiden kieltoalueilla ilotulitteiden käyttö on kuitenkin aina kielletty. Pohjois-Savon maakunnan alueella ilotulitteiden käyttökieltoalueet ovat Kuopion ydinkeskusta, Petosen keskusta, Varkauden Päiviönsaaren alue ja Nilsiän Tahkovuoren alue.
Ilotulitteiden ja muiden räjähteiden säilytysmäärät asuinhuoneistoissa ovat enintään 2 kg ruutia, yhteensä enintään 20 000 ampuma-aseissa, työkaluissa ja lähetyspistooleissa käytettävää patruunaa ja niiden sytytysnallia sekä lyhytaikaisesti enintään 5 kg ilotulitteita ja pyroteknisiä tuotteita.
Pohjois-Savon pelastuslaitoksen toimintaohje ilotulitteiden käytöstä
- Ilotulitteiden käyttö vaatii aina käyttöilmoituksen (pois lukien em. 31.12.–1.1.)
- Ilmoituksen käsittely on maksullinen, tuoteluettelo (pois lukien em. 31.12.–1.1.)
- Käyttöilmoitusta ei hyväksytä:
- Ilotulitteiden käyttökieltoalueille
- Ruohikkopalovaaran / metsäpalovaroituksen aikana
- Silloin, kun käyttöpaikka ei täytä asetusten vaatimuksia
- Venetsialaiset eli mökkikauden päättäjäisjuhlat elokuun viimeisenä viikonloppuna
- Ilotulitteiden käytölle ei tarvita erillistä käyttöilmoitusta em. ajankohtana.
- Käyttö sallitaan vain lauantain klo 18.00 ja sunnuntain klo 02.00 välisenä aikana.
- Ilotulitteiden käyttö Venetsialaisten aikana on kielletty:
- Kaikilla ilotulitteiden käyttökieltoalueilla.
- Taajaan rakennetulla alueella (liikennemerkein rajattu alue).
- Ruohikkopalovaaran / metsäpalovaroituksen aikana.
Ilmoitus ilotulitusnäytöksen järjestämisestä (VN asetus 819/2015 61 §)
Ilotulitusnäytöksen järjestämisestä on tehtävä, kemikaaliturvallisuuslain 390/2005 97 §:n mukainen ilmoitus poliisille viimeistään 14 vuorokautta ennen näytöksen järjestämistä.
Ilmoituksesta tulee käydä ilmi:
- näytöksen paikka
- tarkka ajankohta
- millaisia ilotulitteita näytöksessä aiotaan käyttää
- miten ilotulitteet aiotaan varastoida ja säilyttää näytöspaikalla
- suojaetäisyydet ja muut varotoimenpiteet onnettomuuksien ehkäisemiseksi
- vastuuhenkilö yhteystietoineen
- näytöksen ampujien henkilötiedot yhteystietoineen.
Ilmoitukseen on liitettävä jäljennös Turvallisuus- ja kemikaaliviraston antamasta päätöksestä ilotulitusnäytöksen järjestäjän tekemään 16 §:n mukaiseen ilmoitukseen.
Poliisin on kuultava ilmoituksen johdosta pelastusviranomaista. Poliisin tulee ilmoittaa näytöksestä pelastusviranomaiselle ja hätäkeskukselle.
YHTEENVETO
- Hanki ilotulitusten käytölle maanomistajan lupa.
- Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta ohjaa, kenelle viranomaiselle ilotulitteiden käytöstä on tehtävä ilmoitus.
- Tee ilotulitteiden yksityisestä käytöstä ilmoitus paikalliselle pelastuslaitokselle viimeistään 5 vuorokautta ennen ilotulitteiden käyttöä.
- Tee ilotulitusnäytöksestä ilmoitus poliisille viimeistään 14 vuorokautta ennen näytöksen järjestämistä.
- Ilotulitteiden käyttö vaatii aina käyttöilmoituksen (pois lukien em. 31.12.–1.1.)
-
Tarvitaanko tapahtumassa järjestyksenvalvontaa tai vartiointia?
Yleisötilaisuudessa tulee pääsääntöisesti olla nimettynä järjestyksenvalvojia. Järjestyksenvalvojien avulla järjestäjä takaa tapahtuman häiriöttömän ja turvallisen läpiviemisen. Järjestyksenvalvojia tarvitaan vähintään kaksi, mies ja nainen.
Järjestyksenvalvojien määrä perustuu tapahtuman luonteeseen ja alueen laajuuteen tai hallittavuuteen yleensä. Järjestäjän tulee esittää turvallisuussuunnitteluun pohjautuen järjestyksenvalvojien määrää tapahtumaan. Poliisi harkitsee tapahtumajärjestäjän esittämien järjestyksenvalvojien edellytykset toimia kyseisessä tapahtumassa. Yleisenä arviointiperusteena on, että suuren riskin tapahtumat vaativat 1 järjestysvalvoja per 100 tapahtumakävijää. Pienen riskin tapahtumissa riittää 1 järjestyksenvalvoja per 500 asiakasta. Järjestyksenvalvojia on kuitenkin aina oltava vähintään sen verran, että järjestyksenvalvojat voivat selviytyä tehtävistään, esimerkiksi avaamaan poistumisreitit ja ohjaamaan ja avustamaan ihmiset kokoontumisalueille. Järjestyksenvalvojien on pystyttävä viipymättä puuttumaan ja ennalta estämään mm. järjestyshäiriöitä.
Tapahtuman välittömään aukioloon liittyvän ajan ulkopuolinen huvialueen valvonta on vartiointia ja siten vartioimisliikkeiden toimialaan liittyvää toimintaa. Järjestyksenvalvojat eivät saa suorittaa yövartiointia. Mikäli vartijaa ei ole, tapahtumajärjestäjä itse ei käytännössä voi puuttua huvialueella tapahtuvaan liikkumiseen juuri mitenkään.
YHTEENVETO
- Tee esitys järjestyksenvalvojien määrästä turvallisuussuunnitelman perusteella poliisille.
- Järjestyksenvalvojat eivät saa suorittaa yövartiointia.
-
Syntyykö tilaisuudessa jätteitä?
Tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia itse tapahtuma-alueen siistimisestä tilaisuuden aikana ja välittömästi sen päätyttyä tai tilata palvelu esim. Mestar Kuopio Oy:ltä.
Mestar Kuopio Oy
Asiointisähköposti: info@mestar.fi
Puhelin: 017 185 750
Käyntiosoite: Varikkokatu 2, 70620 KuopioJätehuollon suunnittelun ja järjestämisen (jäteastiat ja niiden poiskuljetus) voi tilata yksityiseltä alan yritykseltä tai kuntien jäteyhtiöltä Jätekukko Oy:ltä. Yli kaksi päivää kestävistä tilaisuuksista on järjestäjän tehtävä suunnitelma jätehuollon järjestämisestä (esitetään pyydettäessä viranomaisille). Lisätietoja suurtapahtumien yleisötilaisuuksien jätehuollon suunnittelusta sekä jäteneuvontaa saa Jätekukko Oy:ltä.
Jätekukko Oy
Asiointisähköposti: asiakaspalvelu@jatekukko.fi
Puhelin: 017 368 0152YHTEENVETO
- Yli kaksi päivää kestäville tapahtumille on tehtävä suunnitelma jätehuollon järjestämisestä.
-
Tarvitaanko tapahtumaan liputusta tai muuta välineistöä?
Tapahtumien tarvitsemia aitoja, lippusiimaa, lipputankoja, tapahtumarakennelmia ym. voi tilata esim. Mestarilta, joka on Kuopion kaupungin kokonaan omistama liikelaitos.
Asiointisähköposti: info@mestar.fiLisätietoja liputuksesta kaupungin alueella ja maanomistajan luvista:
Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu ja palveluneuvonta
Asiointisähköposti: maaomaisuudenhallintapalvelut@kuopio.fi
Puhelin: 017 185 044
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 Kuopio -
Tarvitsevatko tapahtumakävijät majoitusta?
Kuopiossa on yhteensä yli 2 500 hotellivuodepaikkaa. Lisäksi myös muualla Pohjois-Savossa, kuten Tahkolla, on hyvin hotelleja ja majoitusliikkeitä.
Hotelleista ja majoitusliikkeistä löytyy tietoa www.kuopiotahko.fi
Koulumajoituksesta voi tiedustella kasvun ja oppimisen palvelualueelta.
Asiointisähköposti: tilavaraukset@kuopio.fiLeiriytymisessä tulee noudattaa niitä koskevia ohjeita. Alue, jolle on tarkoitus enintään 14 vuorokauden ajaksi majoittaa telttoihin, matkailuperävaunuihin tai matkailuajoneuvoihin yli 100 henkilöä, on tilapäinen leirintäalue. Tilapäisestä leirintäalueesta on tehtävä ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon.
Kaupunkiympäristön palvelualueen ympäristöterveydenhuolto
Asiointisähköposti: ymparistoterveys@kuopio.fi
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 KuopioYHTEENVETO
- Tee tilapäisestä leirintäalueesta ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon.
- Tutustu yleisötilaisuuksien luokitteluun lupaprosessin näkökulmasta.
-
Aiheutuuko tapahtumasta tilapäistä melua?
Tilapäistä melua saattaa syntyä tapahtuman aikana, mutta myös tapahtuman rakennus- ja purkuvaiheessa.
Ympäristönsuojelulain 118§ (527/2014) edellyttämä ilmoitus, ns. meluilmoitus, tulee tehdä ympäristönsuojelupalveluille 30 vuorokautta ennen tapahtumaa, ks. ilmoitus tilapäisestä melusta ja tärinästä.
Tilapäisen melun torjunnasta ja äänentoistolaitteiden käytöstä ohjeita antaa kaupunkiympäristön palvelualueen ympäristönsuojelupalvelut.
Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut
Asiointisähköposti: ymparistonsuojelu@kuopio.fi
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 KuopioYHTEENVETO
- Tee meluilmoitus 30 vuorokautta ennen tapahtumaa.
-
Aiotko esittää tapahtumassa musiikkia?
Musiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa tekijänoikeusjärjestöiltä, esim. Teostolta.
Katusoittoon torilla pyydetään lupa torivalvojalta. Katualueilla, puistoissa ym. yleisillä alueilla luvan myöntää kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalvelut.
Torivalvoja
Sähköposti: torivalvoja@kuopionkeskus.fi
Puhelin: 044 493 4734Kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalvelut
Asiointisähköposti: kunnossapito@kuopio.fi
Puhelin: 017 185 044Katusoittajat eivät saa käyttää tori- tai muilla alueilla äänentoistoa. Soitto ei saa häiritä toritoimintaa, asukkaita tai muita käyttäjiä.
YHTEENVETO
- Hae musiikin julkiseen esittämiseen lupa tekijänoikeusjärjestöltä.
- Hae katusoittoon torilla lupa torivalvojalta.
- Hae soittoon katualueilla, puistoissa ym. yleisillä alueilla lupa kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalveluita.
-
Tapahtuma tarkoittaa tilaisuutta, jossa useamman henkilön muodostama ryhmä kokoontuu paikkakunnalle yhteisen nimittäjän takia, viipyen paikkakunnalla muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen käyttäen monipuolisesti hyväkseen paikkakunnan eri palveluja.
Tapahtuma voi tarvita rakentamis- ja purkamisaikaa ja olla ohi vasta loppusiivousten tai -korjausten jälkeen.
Useat tapahtumat ovat yksityistilaisuuksia, eivätkä tarvitse erikseen lupia tai ilmoituksia. Tällaisia tapahtumia järjestetään usein paikassa tai tilassa, jossa on pysyvä henkilökunta ja järjestyksenvalvonta.
Jos tapahtumalla on nähtävissä yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä vaikutuksia, kysymys on yleisötilaisuudesta, joka voi edellyttää kokoontumislain mukaisia ilmoituksia ja erilaisia lupia.
Yleisötilaisuus on määritelty kokoontumislaissa. Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleensä erilaisia messuja, markkinoita, juhlia, seremonioita, kilpailuja, näytöksiä, mainostapahtumia, konsertteja ja muita tilaisuuksia, joihin muillakin kuin erikseen kutsutuilla on pääsy maksua vastaan tai ilman. Tapahtumia järjestävät niin yksityiset henkilöt kuin yritykset, yhdistykset ja julkinenkin sektori. Ne kokoavat ihmisiä yhteen jotain tarkoitusta tai merkitystä varten tiettyyn aikaan ja paikkaan.
Yleisötilaisuuksia voidaan lupaprosessien näkökulmasta luokitella seuraavasti:
- Yksityistilaisuudet
- Yksityisluonteiset tilaisuudet, jotka käsitellään kokoontumislain perusteella yleisötilaisuuksina, joista ei arvioida olevan haittaa yleiselle järjestykselle eikä turvallisuudelle (ei tarvetta järjestyksenvalvonnalle eikä erityisille liikennejärjestelyille), ei ilmoitusvelvoitetta poliisille eikä pelastusviranomaiselle.
- Yleisötilaisuus, josta tehtävä yleisötilaisuusilmoitus poliisille ja laadittava pelastussuunnitelma pelastusviranomaiselle. Tällaisia ovat esimerkiksi pilkkikisat.
- Yleisötilaisuus, josta on tehtävä yleisötilaisuusilmoitus poliisille sekä laadittava tapahtuman turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat. Tällaisia ovat tavanomaiset yleisötapahtumat.
Yleisötilaisuus, josta on tehtävä yleisötilaisuusilmoitus poliisille ja laadittava tapahtuman turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat. Poliisi tekee erillisen lupapäätöksen. Tällaisia ovat usein suuremmat yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen vaikuttavat tapahtumat.
YHTEENVETO
- Huomioi tapahtumajärjestäjän velvoitteet liittyen ilotulitukseen, tulinäytökseen tai pyroteknisten tehosteiden käyttöön.
- Rajanveto ilmoitusvelvollisten ja vapaiden tilaisuuksien välillä ei aina ole yksinkertaista.
- Lisätietoja ja neuvoja voit kysyä poliisilta: https://poliisi.fi/ita-suomen-poliisilaitos
- Katso yleisötilaisuuden määrittely myös kokoontumislaista ja pelastustoimesta annetusta asetuksesta. Yli 200 henkilöä vetävät tapahtumat käsitellään yleisötilaisuutena.
- Useimmiten tapahtumajärjestäjän kannattaa mieluummin tehdä ilmoitus yleisötilaisuudesta kuin jättää tekemättä.
-
Aiotko käyttää tai säilyttää palavia nesteitä, nestekaasua tai räjähteitä?
Vaarallisten kemikaalien säilytystä ja käyttöä ohjaa ensi sijassa laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (390/2005). Lain tarkoitus on ehkäistä ja torjua vaarallisten kemikaalien sekä räjähteiden valmistuksesta, käytöstä, siirrosta, varastoinnista, säilytyksestä ja muusta käsittelystä aiheutuvia henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkoja.
Vaarallisen kemikaalin vähäistä teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain tekemällä siitä ilmoituksen. Ilmoitus pitää sisällään myös nestekaasun käytön ja säilytyksen. Tämä koskee myös yleisötilaisuuden järjestäjää, jonka tulee tehdä ilmoitus kirjallisesti vähintään kuukausi ennen vaarallisten aineiden käsittelyä ja säilytystä. Ilmoituksessa on esitettävä tiedot ja selvitykset suunnitellusta toiminnasta ja turvallisuusjärjestelyistä. Kemikaali-ilmoituksesta tulee selvitä tarkkaan, mitä vaarallisia kemikaaleja yleisötilaisuusalueella aiotaan käyttää ja säilyttää. (Laki 390/2005 24 §).
Valtioneuvoston asetus 685/2015 täydentää em. lakia, antaa puitteet viranomaisten toiminnalle ja kertoo ne velvoitteet, joita yleisötilaisuuden järjestäjän tulee noudattaa ja vastata omassa toiminnassaan. Asetus ei anna selvää rajausta vaarallisten aineiden määristä. Kemikaali-ilmoituksen toimittaminen on tärkeää, jotta pelastusviranomainen voi arvioida yleisötilaisuuden turvallisuutta vaarallisten aineiden suhteen sekä antaa tarvittaessa ehtoja ja vaatimuksia niiden käytölle ja säilyttämiselle.
Nestekaasupullojen ja käyttölaitteiden sijoituksen osalta turvallisuuteen liittyviä asioita ohjaa Valtioneuvoston asetus 858/2012 Nestekaasupullojen ja -astioiden varastointi.
Asetuksen yleiset velvoitteet nestekaasun säilytykseen ovat lyhyesti seuraavat:
- Nestekaasupullot ja -astiat on sijoitettava siten, että ne eivät pääse kuumenemaan eivätkä ole alttiita mekaaniselle vahingoittumiselle. Nestekaasupullot ja -astiat tulee varastoida lukitussa tilassa tai muuten sellaisessa paikassa, johon asiattomien pääsy on estetty.
- Nestekaasupullojen ja -astioiden varastointi- ja säilytystilan tulee olla asianmukaisesti tuulettuva.
- Täydet ja tyhjät pullot tulee sijoittaa erikseen ja merkitä sijoituspaikat selvästi. Nestekaasupullot tulee sijoittaa siten, että pullot voidaan tulipalon uhatessa poistaa nopeasti varastosta.
- Varastoitavien nestekaasupullojen venttiilien suojahattujen ja -muttereiden tulee olla kiinnitettyinä paikoilleen, ja pullot tulee sijoittaa pystyasentoon venttiili ylöspäin.
Pelastuslaitoksen internetsivuilta löytyvät sähköisenä tarvittavat ilmoituslomakkeet ja niiden toimitusosoitteet.
Lisätietoja saa pelastuslaitokselta:
Asiointisähköposti: pelastuslaitos@kuopio.fi
Puhelin: 017 182 111 (Kuopion kaupungin vaihde)YHTEENVETO
- Tee ilmoitus vaarallisen kemikaalin käsittelystä, varastoinnista, käytöstä ja säilytyksestä vähintään kuukausi ennen kemikaalien käsittelyä.
-
Aiotko järjestää rallin, rallisprintin tai muun nopeuskilpailun?
Kyseessä on yleisötilaisuus, jota koskevat kaikki yleisötilaisuutta koskevat säännökset. Asemakaava-alueella tapahtuvien katujen sulkemiseen pitää olla kaupunkitekniikan kunnossapitopalveluíden lupa. Muutoin lupaviranomainen on poliisi. Tienpitäjän lausunto/päätös tarvitaan. Nopeuskilpailuja voidaan järjestää sulkemalla yleisiä teitä moottoriajoneuvoilta ainoastaan henkilöautoille tai moottoripyörille. Tapahtumaluvan hakemisen ohjeet täältä.
Muiden ajoneuvoryhmien on kilpailtava niille erikseen rakennetuilla kilparadoilla.
YHTEENVETO
- Hae lupa katujen sulkemiseen kaupunkitekniikan kunnossapitopalveluilta tai poliisilta.
- Huomioi tienpitäjän lausunto/päätös.
-
Tarvitaanko tapahtumapaikalla siivousta?
Tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia itse tapahtuma-alueen siistimisestä tilaisuuden aikana ja välittömästi sen päätyttyä tai tilata palvelu esim. Mestar Kuopio Oy:ltä.
Mestar Kuopio Oy
Asiointisähköposti: info@mestar.fi
Puhelin: 017 185 750
Käyntiosoite: Varikkokatu 2, 70620 KuopioLiikuntahalleissa tapahtumajärjestäjää laskutetaan siivouksesta voimassa olevan hinnaston tai sopimuksen mukaan.
Lisätietoja:
Asiointisähköposti: tilavaraukset@kuopio.fi
Puhelin: 017 182 550 -
Tarvitsetko tilaisuudessa sähköä?
Kauppatorilla ja satamatorilla on sähkö- ja vesipisteet. Lisätietoja saa torivalvojalta numerosta 044 493 4734. Suuret sähkötarpeet on sovittava erikseen Kuopion Energian kanssa.
Kuopion energia
Asiointisähköposti: sahkoliittyma@kuopionenergia.fi
Puhelin: 020 520 03Kuopion liikuntapaikoilla ja -halleissa on omat mittarit, joiden mukaan sähkön kulutus laskutetaan.
Lisätietoja saa sähköpostitse: tilavaraukset@kuopio.fi
YHTEENVETO
- Suuret sähkötarpeet on sovittava erikseen Kuopion Energian kanssa.
-
Tapahtumatilat sekä -alueet ja maanomistajan luvat
Kaikkiin ulkoilmatapahtumiin, myyntitilaisuuksiin jne. tarvitaan aina maan- tai tilanomistajan lupa. Omistaja voi olla kaupunki, valtio, yksityinen henkilö, yhteisö jne.
Kuopiossa on alueita ja tiloja monenlaisille tapahtumille. Tietoja tiloista sekä niiden varaamisesta ja tarvittavista luvista saat:
Kauppatori ja satamatori
Tapahtumat ja tilaisuudet:
Sähköposti: tilla.martikainen@kuopionkeskus.fi
Puhelin: 050 360 8973Torimyyntipaikat:
Sähköposti: torivalvoja@kuopionkeskus.fi
Puhelin: 044 493 4734Kuopion kaupungin tilat kootusti
Lisätietoja liikuntapaikkojen ja koulujen tiloista Tilavarauksista:
Sähköposti: tilavaraukset@kuopio.fi
Puhelin: 017 182 550
Asiointi- ja puhelinajat arkisin klo 9-11 ja 12-14Kokous- ja kongressitilat
Sopivien tilojen haussa ja kokousten ja kongressien järjestämisasiossa palvelee Kuopio Convention Bureau Oy: https://www.kuopiotahko.fi/kokoukset/
kcb@kuopiotahko.fiMuut ulkoalueet, puistot ja katualueet
Aluevarauksista ja maanomistajan luvista tiedustelut ja hakemukset osoitteeseen kunnossapito@kuopio.fi.
Maanomistajan lupaa haetaan vähintään kuukausi ennen tapahtumaa.
Kuopion kaupungin karttapalvelussa http://karttapalvelu.kuopio.fi/ hakija voi tehdä tapahtuma-alueen rajauksen tulostuksen, joka vaaditaan maanomistajanluvan käsittelyä varten.
Kuopion kaupungilla on myös tapahtumapuistoja joita voi vuokrata.
Pienelle ei-kaupalliselle tapahtumalle, jossa aluetta ei suljeta yleiseltä käytöltä eikä vaadita mitään erityisiä toimenpiteitä, voi hakea, eli ilmoittaa ja saada, luvan Kuopion kaupungilta maksutta.
Asiointisähköposti: kunnossapito@kuopio.fi
Maaomistaja – kaupunki tai yksityinen – voi asettaa ehtoja tai kokonaan kieltää tapahtuman järjestämisen, jos tapahtuma ei sovellu suunnitellulle paikalle tai sen järjestämiseen on olemassa muita esteitä.
Tahko
Tapahtumakenttä Tahko Event Park sekä useita muita erilaisia ulkotiloja. Kymmeniä muunneltavia sisätiloja, lähes 9000 majoituspaikkaa ja laadukas, tapahtumia täydentävä palvelutarjonta kompaktilla alueella. Lue lisää tapahtuman järjestämisestä Tahkolla ja ota yhteyttä: https://www.tahko.com/kokous-ja-ryhmat/ryhmamyynti/
YHTEENVETO
- Kaikkiin tapahtumiin tarvitaan maan- tai tilanomistajan lupaa.
- Pienten tapahtumien luvat haetaan Kuopion kaupungilta.
-
Miten hoidetaan tavaroiden kuljetukset tapahtumapaikalle?
Kantakaupungin alueella tapahtuviin yli 12-metrisiin kuljetuksiin tarvitaan lupa. Luvat myöntää kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalvelut.
Kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalvelut
Asiointisähköposti: kunnossapito@kuopio.fi
Puhelin: 044 718 5425Erikoiskuljetuslupia haetaan Pohjois-Savon ELY-keskukselta: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo.
YHTEENVETO
- Kantakaupungin alueella tapahtuviin yli 12-metrisiin kuljetuksiin tarvitaan lupa.
- Erikoiskuljetusluvat haetaan Pohjois-Savon ELY-keskukselta.
-
Tarvitsetko telttoja, orkesterilavarakenteita tai muita tilapäisiä rakenteita?
Enintään kaksi viikkoa paikallaan olevalle rakennelmalle ei tarvitse rakennusvalvontaviranomaisen lupaa.
Tilapäisten rakennelmien, esiintymislavojen ja telttojen turvallisuudesta vastaa aina tapahtuman järjestäjä. Järjestäjän on annettava vastuuhenkilön (rakennusalan ammattilainen) allekirjoituksella varustettu todistus siitä, että em. lyhytaikaisten rakennelmien turvallisuus vastaa Suomen rakentamismääräyskokoelman vaatimuksia rakennuksen kestävyyden (mm. yleisökuorma, tuulikuormat) ja käyttöturvallisuuden (poistumisreitit, kaiteet, alkusammutuskalusto ym.) osalta. Todistus on esitettävä tapahtuma-alueen tarkastusta suorittavalle viranomaiselle.
Yli kaksi viikkoa paikallaan olevien tilapäisrakenteiden pystyttämiselle tarvitaan aina rakennusvalvontaviranomaisen toimenpidelupa, joka haetaan kaupunkiympäristön palvelualueen rakennusvalvonnasta.
Kaupunkiympäristön palvelualueen rakennusvalvonta
Asiointisähköposti: rakennusvalvonta@kuopio.fi
Puhelin: 017 185 174Lupapäätös toimitetaan lupaviranomaisille turvallisuus- ja pelastussuunnitelman liitteenä.
Rakennusvalvontaviranomainen tarkistaa tilapäisrakenteet ennen tilapäisrakenteiden käyttöönottamista. Rakentamiselle on nimettävä tapahtuman järjestäjän vastuuhenkilö (rakennusalan ammattilainen), joka pyytää rakennusvalvontaviranomaisen tarkastamaan tilapäisrakenteet ennen niiden käyttöönottamista.
Tapahtumien jälkeen kaikki rakennukset ja rakennelmat on poistettava viipymättä ja tapahtuma-alue siistittävä. Vahingoittunut tai likaantunut katu tai muu tapahtuma-alue on kunnostettava ja siistittävä välittömästi.
YHTEENVETO
- Yli kaksi viikkoa paikallaan oleville tilapäisrakenteille tarvitaan rakennusvalvontaviranomaisen lupa.
- Rakenteiden turvallisuudesta on esitettävä todistus tapahtuma-alueen tarkastusta suorittavalle viranomaiselle.
-
Kuopiossa julkaistaan useaa eri tapahtumakalenteria johon tapahtumatoimijat voivat ilmoittaa tapahtumansa. Kalentereiden linkkilista.
Kuopion kaupungilla on käytössä erilaisia mediapintoja, joissa yhdistykset ja muut yleishyödylliset toimijat voivat ilmoittaa yleisötapahtumastaan. Medianäytölle pääsyn kriteerejä ovat asian ajankohtaisuus, kaupungin brändiä tukeva aineisto tai suurinta osaa kaupunkilaisia koskeva aihesisältö. Aineistomäärä näytöillä on rajattu, jotta takaamme paremman näkyvyyden kullekin toimijalle ja sisällölle. Aikataulutus ja varaukset tehdään vuodeksi kerrallaan varausjärjestyksessä, lisätiedot ja ohjeet Kuopion kaupungin markkinointi- ja viestintäyksikkö: soile.nevalainen@kuopio.fi
Muu ulkotiloissa tapahtuva tiedotus ja markkinointi, katso kohta ulkomainonta.
-
Aiotko käyttää tervapatoja tai ulkoroihuja, sytyttää nuotion tai avotulen?
Avotulen käytölle tarvitset maanomistajan luvan.
Avotulen käytöstä yleisötilaisuusalueella on aina neuvoteltava pelastuslaitoksen kanssa. Käytettäessä avotulta on huomioitava pelastuslain velvoitteet turvallisesta tulenteosta. Käytettäessä avotulta on käyttöpaikan välittömään läheisyyteen varattava riittävä määrä sopivaa alkusammutuskalustoa.
Pelastuslaitos voi kieltää metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekemisen alueellaan.
Lisätietoja:
Puhelin: 017 182 111 (Kuopion kaupungin vaihde)
Sähköposti: pelastuslaitos@kuopio.fiYHTEENVETO
- Hanki avotulen käytölle maanomistajan lupa.
- Neuvottele avotulen käytöstä yleisötilaisuusalueella pelastuslaitoksen kanssa.
-
Tarvitaanko tilapäisiä liikennejärjestelyjä?
Tapahtuma voi tarvita tilapäisiä liikennejärjestelyjä, kuten katujen sulkemisia, liikennevalojen laittamista vilkulle, tilapäisiä pysäköintialueita, tai muita toimia liikennealueella.
Yleisötilaisuuksien edellyttämistä teiden sulkemisista on tiedotettava ja opastettava riittävästi. Tilapäiset opastusmerkit ovat kevytrakenteisia, valkopohjaisia tauluja, joissa käytetään kohteen nimeä tai tilaisuuden tunnusta sekä tarvittaessa kohteen suuntaa ja etäisyyttä.
Kun tienpitäjänä on Kuopion kaupunki, näihin toimenpiteisiin haetaan lupaa kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalveluilta.
Kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalvelut
Asiointisähköposti: kunnossapito@kuopio.fi
Puhelin: 017 185 044Yleisille maanteille luvat tapahtuman vaatimille erityistoimenpiteille haetaan ELY-keskukselta (pois lukien tien sulkeminen). Lupaa tilapäiselle opasteelle haetaan vapaamuotoisella hakemuksella paikallisesta ELY-keskuksesta otsikolla: ”Hakemus tilapäiselle opastukselle / tapahtumailmoitukselle”. Lupakäsittelyä edesauttaa, jos hakemuksen liitteenä on karttaesitys opastuksen laajuudesta. Hakemuksen voi toimittaa myös sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.pohjois-savo@ely-keskus.fi.
Yleisten teiden sulkemista vaativien tapahtumien lupaviranomainen on poliisi. Tienpitoviranomainen (ELY-keskus) antaa poliisille tarvittaessa lausunnon yleisten teiden käytöstä. Jos tapahtuma ei vaadi tien sulkemista, on lupaviranomainen yleisen tien erikoiskäytöstä paikallinen ELY-keskus. Samoin tilapäiset nopeusrajoitukset haetaan paikallisesta ELY-keskuksesta.
Pääsääntöisesti poikkeavat liikennejärjestelyt sovitaan hyvissä ajoin tapahtumajärjestäjän ja tienpitäjän, ts. kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalvelujen tai ELY-keskuksen, kanssa. Poliisi voi antaa asiantuntevia neuvoja jo tapahtuman suunnittelussa. Tapahtuman aikana poliisi voi vielä tehdä tarvittavia muutoksia, esim. sulkemalla katuja. Ilman yleisötilaisuuspäätöstä ei tapahtumaan voida hyväksyä tilapäisiä järjestyksenvalvojia. Poliisi voi päätöksellään nimetä liikenteenohjaajia myös muihin tapahtumiin kuin yleisötilaisuuksiin. Poliisin päätöksellä tapahtumanjärjestäjän nimeämät liikenteenohjaajat saavat toimivaltuudet ohjata liikennettä yleisellä tiellä.
Tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia siitä, että ympäröivän alueen ja rakennusten pelastustiet ovat käytettävissä koko yleisötilaisuuden ajan.
YHTEENVETO
- Hae lupa erityistoimenpiteille tai teiden sulkemiselle kaupunkiympäristön palvelualueen kunnossapitopalveluilta, ELY-keskukselta tai poliisilta.
-
Aiotko järjestää tulinäytöksen tai käyttää pyroteknisiä tehosteita?
Tulinäytöksen tai pyroteknisten tehosteiden käytölle tarvitset maanomistajan luvan.
Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta ohjaa sitä, kenelle viranomaiselle tehosteiden käytöstä on tehtävä ilmoitus. (Laki 390/2005 81 § ja 97 §)
Asetus 819/2015 räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta tarkentaa em. lain ilmoitusvelvollisuutta siitä, mitä tietoja ilmoitukseen on kirjattava erikoistehosteiden käytöstä.
Ilmoitus räjähteiden tai palo- ja räjähdysvaarallisten kemikaalien käytöstä erikoistehosteina (VN asetus 390/2005 81 §)
Räjähteitä tai palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja saa käyttää erikoistehosteena kokoontumislaissa (530/1999) tarkoitetuissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa, jos siitä on tehty ilmoitus pelastusviranomaiselle hyvissä ajoin ennen tilaisuuden järjestämistä.
Ilmoituksessa tulee nimetä vastuuhenkilö, jolla tulee olla panostajalaissa tarkoitettu panostajan pätevyys.
Vastuuhenkilön tehtävänä on huolehtia siitä, että 1 momentissa tarkoitetuissa tilaisuuksissa räjähteitä tai palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja käytetään säännösten mukaisesti ja pelastusviranomaisen asettamien rajoitusten ja ehtojen mukaisesti.
Pelastusviranomainen voi ilmoituksen perusteella määrätä erikoistehosteiden turvallisen käsittelyn kannalta tarpeellisia rajoituksia ja ehtoja aiotulle käytölle. Pelastusviranomainen voi kieltää käytön, jos siitä voidaan katsoa aiheutuvan ilmeistä henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahinkojen vaaraa aiotussa paikassa ja aiottuna ajankohtana.
Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarvittaessa tarkemmin ilmoitusmenettelystä, ilmoituksessa vaadittavista tiedoista, ilmoituksen tekemisessä noudatettavista määräajoista ja vastuuhenkilön tehtävistä.
Ilmoitus erikoistehosteiden käytöstä (VN asetus 819/2015 62 §)
Kemikaaliturvallisuuslain 81 §:ssä tarkoitetussa ilmoituksessa pelastusviranomaiselle tulee esittää:
- ilmoituksen tekijän yhteystiedot
- ajankohta ja paikka, missä erikoistehosteita käytetään
- toiminnan tarkoitus
- arvioitu tilaisuuden osallistujamäärä
- käytettävät tehosteet
- käytettävien tehosteiden toimintatapa ja suojaetäisyydet
- räjäytyssuunnitelma, jossa kirjallisesti esitetään tehtävät räjäytystyöt
- käytettävien tehosteiden varastointi- ja vartiointijärjestelyt alueella
- vastuuhenkilö yhteystietoineen ja tieto hänen pätevyydestään
- toimintaohjeet tuotteiden turvalliselle käytölle
- suunniteltu sammutuskalusto ja toimintaohjeet onnettomuuksien varalta.
Ilmoitukseen on liitettävä kartta, josta selviää tuotteiden ajateltu käyttö- ja säilytyspaikka, pelastautumisreitit sekä muiden turvallisen toiminnan varalta mahdollisesti tarvittavien kohteiden sijoittelu.
YHTEENVETO
- Hanki tulinäytöksen tai pyroteknisten tehosteiden käytölle maanomistajan lupa.
- Tee tehosteiden käytöstä ilmoitus asianmukaiselle viranomaiselle.
- Tee räjähteiden tai palo- ja räjähdysvaarallisten kemikaalien käytöstä erikoistehosteina ilmoitus pelastusviranomaiselle.
- Tee erikoistehosteiden käytöstä ilmoitus pelastusviranomaiselle.
-
Aiotko myydä tapahtumassa tupakkaa?
Yleisille alueille tarjoilulle ja myynnille on haettava maanomistajan lupa. Maanomistajan lupa koskee vain maa-alueen hallintaa, ei esimerkiksi sen yksityiskohtaista käyttöä, johon voidaan tarvita muita viranomaislupia tai ilmoituksia.
Tupakkatuotteiden vähittäismyynti on luvanvaraista. Tupakkatuotteita saa myydä vain sellainen elinkeinonharjoittaja, jolla on tupakkatuotteiden myyntipaikan sijaintikunnan myöntämä vähittäismyyntilupa. Vähittäismyyntilupa on myös edellytys tupakkatuotteiden hankinnalle jälleenmyyntiin tukkumyynnistä.
Myyntihakemus on mahdollista tehdä sähköisesti tai kirjallisella lupahakemuksella. Hakemus suositellaan tehtäväksi sähköisesti. Sähköiseen hakemukseen tarkoitetun hakemuslomakkeen ohjeineen löydät Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) internet-sivuilta. Sähköinen hakemus ohjautuu automaattisesti myyntiluparekisteriin ja tupakanmyyntipisteen sijaintikunnalle. Toivomme sinun käyttävän ensisijaisesti sähköistä hakemusta, koska sitä kautta tukkumyyjä saa ajantasaisen tiedon siitä, että myyntilupa on myönnetty.
Myyntilupahakemus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Tupakkalain (549/2016) mukaisen tupakan myyntilupahakemuksen käsittelyaika on 40 vrk.
Kunta perii luvan myöntämisestä, ja jatkossa myös myynnin valvonnasta, hyväksymänsä taksan mukaisen maksun.
Ulkotiloissa järjestettävissä yleisten tilaisuuksien katoksissa tai katsomoissa taikka muissa tilaisuuden seuraamiseen tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan, ei saa tupakoida.
Lisätietoja:
Kaupunkiympäristön palvelualueen ympäristöterveydenhuolto
Asiointisähköposti: ymparistoterveys@kuopio.fi
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 KuopioMyyntipaikkojen osalta järjestäjän vastuulle voi kuulua nestekaasua käyttävien laitteiden määräysten mukainen käyttö, tai tilaisuuden järjestäjä antaa tarkat ohjeet siitä, mitä nestekaasun käyttäjän tulee huomioida. Ohjeet voidaan laatia yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa.
YHTEENVETO
- Hae maanomistajan lupa yleisellä paikalla myynnille.
-
Tarvitsetko tapahtumaan ulkomainontaa?
Väliaikainen mainostaminen katualueella
Kaupunkiympäristön palvelualue myöntää vuokraajalle tilapäistä mainostilaa Kuopion kaupungin alueella toteutettavia tapahtumia varten. Kyselyt ja hakemukset toimitetaan osoitteeseen: kunnossapito@kuopio.fi
Tapahtuma- ja mainostamisluvat | KuopioKatualueella toimivat mainosyrittäjät
Katualueilla mainostaminen on mahdollista erillisissä mainontavälineissä, joista kaupungilla on pitkäkestoisia sopimuksia mainontayritysten kanssa. Mainospaikkoja on esim. pysäkkikatoksissa, valaisinpylväissä, mainospylväissä, digitauluissa ja joukkoliikenteessä.
JCDecaux Finland Oy: Mainospilarit ja pysäkkikatosten mainonta
Clear Channel Suomi Oy: Pysäkkikatosten mainonta
Kakkosmedia Oy: Valaisinpylväsmainonta
Atlas Media Oy: Valaisinpylväsmainonta ja bussimainokset
Nilsiän Pallo-Haukat ry: Valaisinpylväsmainonta Nilsiä
Mediateko Oy: Tienvarsilla sijaitsevat diginäytötYHTEENVETO
- Mainontaan tarvitaan maanomistajan lupa.
-
Tarvitsetko tilaisuudessa vettä?
Kauppatorilla ja satamatorilla on sähkö- ja vesipisteet.
Lisätietoja:
Torivalvoja
Sähköposti: torivalvoja@kuopionkeskus.fi
Puhelin: 044 493 4734Kuopion Vesi
Puhelin: 017 185 555 (vaihde)
Asiointisähköposti: asiakaspalvelu@kuopionvesi.fi -
Miten hoidetaan yleisön kuljetukset tapahtumapaikalle ja pois?
Ilmoita suurtapahtumista (vähintään tuhat osallistujaa) Kuopion seudun joukkoliikenteelle
Asiointisähköposti: kaupunkiymparisto@kuopio.fi
Puhelin: 017 185 044
Käyntiosoite: Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 KuopioIlmoita suurtapahtumista (vähintään 8 000 osallistujaa) VR:lle.
Puhelin: 0307 10 0307 10 (VR vaihde)Ilmoita suurtapahtumista myös Kuopion takseille.
Ekvator Oy
Sähköposti: toimisto@ekvator.fi
Puhelin toimisto: 017 550 0815
Kiekkotie 4, 70200 KuopioYHTEENVETO
- Ilmoita suurtapahtumista Kuopion liikenteelle, VR:lle ja Kuopion takseille.