Kun saavut Ukrainasta Kuopioon
Maahantulo ja rekisteröinti
Maahantuloon liittyvissä asioissa sinua auttaa Maahanmuuttovirasto (Migri). Migrin sivuilla on ajantaisen tieto, kun tarvitset tietoa saavuttuasi Ukrainasta Suomeen.
Sivut ukrainaksi
https://migri.fi/uk/informacia-dla-ukrainciv
Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Voit hakea tilapäistä suojelua rajaviranomaiselta rajatarkastuksen yhteydessä, kun saavut Suomeen.
Myös poliisi ottaa vastaan tilapäisen suojelun hakemuksia päiväsaikaan.
Voi käydä henkilökohtaisesti Itä-Suomen poliisilaitoksella: Suokatu 44, 70100 Kuopio, avoinna arkisin klo 9–16.15. Poliisin puhelinnumero (vaihde): 0295 450 311. Tai voit lähettää sähköpostia Itä-Suomen poliisin kansainvälisen suojelun sähköpostin: kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi
Poliisilaitosten yhteystiedot ja aukioloajat poliisin sivuilta.
https://poliisi.fi/ita-suomen-poliisilaitos
https://poliisi.fi/yhteystiedot
-
Voit järjestää majoituksen itse tai asua vastaanottokeskuksessa. Jos saavut ilman majoitusta, sinulle järjestetään hätämajoitus sosiaalipalveluiden kautta.
Ilman majoitusta Kuopioon saapuvaa pyydetään olemaan yhteydessä Pohjois-Savon sosiaalipäivystykseen p. 044 718 3930. Sosiaalipäivystyksen palvelu on auki ympäri vuorokauden.
Sosiaali- ja kriisipäivystys – Pohjois-Savon hyvinvointialue – Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
-
Kuopiossa toimii kaksi vastaanottokeskusta. Niiden tiedot näet osoitteista
-
Kuopioon saapuville lapsille voi hakea koulupaikkaa tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakemisen jälkeen.
Tällä lomakkeella voit ilmoittautua perusopetuksen valmistavaan opetukseen: https://E-lomake – Ilmoittautuminen perusopetuksen valmistavaan opetukseen / Application for preparatory education 2022 (kuopio.fi)
Yhteyshenkilö: Alexandra Vikeväinen, koordinaattori, puhelin 044 718 8942, sähköpostiosoite alexandra.vikevainen@kuopio.fi
-
Varhaiskasvatus
Voit hakea lapsellesi paikkaa kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen tai avoimen varhaiskasvatustoiminnan kerhoihin sen jälkeen, kun olet ensin hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa ja saanut siitä päätöksen. Kiireellisen varhaiskasvatuspaikan järjestelyaika on 2 viikkoa. Muissa kuin kiireellisissä tapauksissa varhaiskasvatuspaikan järjestelyaika on 4 kuukautta.
Kaupunki järjestää varhaiskasvatuspalveluita tilapäistä suojelua saavalle lapselle esimerkiksi silloin, jos hänen huoltajansa työskentelee tai opiskelee. Varhaiskasvatusta voidaan järjestää tilapäistä suojelua saaville lapsille myös, jos sen arvioidaan tukevan lapsen hyvinvointia ja oppimista.
Avoin varhaiskasvatustoiminta sisältää avointa päiväkoti- ja kerhotoimintaa. Kerhotoiminta on tarkoitettu 2-5-vuotiaille lapsille, johon lapsi voi osallistua ryhmästä riippuen muutaman kerran viikossa kolme tuntia kerrallaan. Kerhoon haetaan varhaiskasvatushakemuksella.
Avoimessa päiväkodissa alle kouluikäiset lapset voivat yhdessä huoltajansa kanssa esim. leikkiä, laulaa, askarrella, maalata ja muovailla tai muuten vain viettää aikaa toisten perheiden kanssa. Toimintaan voi osallistua itselle sopivana aikana ilman ennakkoilmoittautumista.
Esiopetus
Maksuttomaan esiopetukseen (4 h/pv) ovat lukuvuonna 2023 – 2024 oikeutettuja kaikki vuonna 2017 syntyneet. Voit ilmoittaa lapsesi esiopetukseen täyttämällä varhaiskasvatushakemuksen heti maahantulon jälkeen, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Yhteyshenkilö: Sari Kemppinen, 044 718 7982, sari.kemppinen@kuopio.fi
-
Kun olet vastaanottokeskuksen asiakkaana, saat sosiaali- ja terveyspalvelut vastaanottokeskuksen kautta.
Tilanne muuttuu, jos vuoden Suomessa oleskelun jälkeen haet kotikuntaoikeutta. Lisätietoa voit lukea Maahanmuuttoviraston sivuilta Kotikunnan palvelut verrattuna vastaanottopalveluihin | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)
Kuopiossa kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Pohjois-Savon hyvinvointialue. pshyvinvointialue.fi.
Paikalliset terveysasemat auttavat arkisin. Soita ennen saapumista terveydenhuollon toimipisteeseen, jos se on mahdollista. Hoitotiimien vastaanotot löydät Lääkärin vastaanotto-sivulta. Terveyskeskukset löytyvät Toimipaikkojen yhteystiedot-sivulta.
Hammashoidon ajanvarauksen ja palvelut löydät Suun terveydenhuoltopalvelut-sivulta.
Päivystysvastaanotto on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille tai loukkaantuneille, joiden tulee saada hoitoa välittömästi tai viimeistään vuorokauden kuluessa. Päivystysneuvonta palvelee 24/7. Puhelinnumero on 116 117. Koulutettu sairaanhoitaja neuvoo, minne sinun on hakeuduttava hoitoon.
Kiireellisen avun ja päivystysten tiedot löydät Kiireellinen apu ja päivystykset-sivulta.
Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa on aina soitettava yleiseen hätänumeroon 112. Hätäpuhelua ei saa koskaan katkaista, ennen kuin saat luvan hätäkeskuksesta. Hätänumeroon ei saa soittaa kiireettömissä asioissa.
Tietoa hätäkeskukseen soittamisesta ukrainaksi
Vammaispalvelut
Sähköpostiosoite kuo_vammaispalvelut@pshyvinvointialue.fi
Tarvitset varatun ajan, jos haluat tavata asiantuntijan.
Yleinen ohjaus ja neuvonta, puhelin 017 186 366, arkisin kello 9–12.
Sosiaali- ja kriisipäivystys
Ota yhteyttä sosiaalipäivystykseen, kun tilanne vaatii kiireellistä ja välttämätöntä sosiaalityön arviota tai toimenpiteitä, kuten esimerkiksi hätämajoituksen järjestämistä. Äkillisessä ja traumaattisessa kriisitilanteessa ota yhteyttä kriisipäivystykseen.
Pohjois-Savon sosiaalipäivystys, puhelin 044 718 3930. Sosiaalipäivystys palvelee 24/7.
Sosiaali- ja kriisipäivystys – Pohjois-Savon hyvinvointialue – Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.
-
Kuopion kansalaisopiston kaikki suomen kielen kurssit kevät 2023
-
Ukrainasta sotaa paenneilla on oikeus tehdä Suomessa töitä. Kun rekisteröidyt saapuessasi poliisille tai rajaviranomaiselle, saat tähän heiltä tarvitsemasi todistuksen.
Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla https://migri.fi/tyonteko-ja-opiskelu
Jos olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, sinulla on välitön oikeus työntekoon. Kuopion kaupungin työllisyyspalvelupiste auttaa sinua työnhaussa. Lisätietoja: Kuopion palveluita maahanmuuttajille
Työnhakijaksi TE-toimistoon voit ilmoittautua sen jälkeen kun, olet saanut päätöksen oleskeluluvasta. Katso lisää: Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa – TE-palvelut
Työ- ja elinkeinoministeriön opas “Työskentely Suomessa. Ota huomioon seuraavat asiat, kun tulet Suomeen töihin.”
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut videot ”Saat tehdä työtä, kun haet tilapäistä suojelua” ja ”Jyrkkä EI kaikelle hyväksikäytölle!” muun muassa venäjäksi ja ukrainaksi.
Videot löydät osoitteesta www.youtube.com/playlist?list=PLi8P_6Bsn4K0_mgw4MF2taRrIvTh4NmJy
-
Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:
Oikeus sosiaaliturvaan (kela.fi)
Right to social security (kela.fi)
-
Kun tilapäistä suojelua saanut henkilö on asunut Suomessa vuoden, hän voi hakea kotikuntaa Suomesta. Kotikuntaa ei ole pakko hakea.
Kotikunta tuo oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia verrattuna tilapäisen suojelun asemaan. Yksi merkittävimmistä on oppivelvollisuus eli velvollisuus osallistua suomalaiseen perusopetukseen. Tätä ei voi korvata osallistumisella etäkouluun Ukrainaan.
https://okm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta
-
Pakolaisten tilapäisessä tai pidempiaikaisessa majoittamisessa on hyvä varmistua ympäristöterveydellisistä asioista toimintaa tai tiloja suunniteltaessa.
Ympäristöterveys valvoo majoitustilojen olosuhteita terveydensuojelulain perusteella. Ympäristöterveydenhuolto valvoo terveydensuojelua, elintarvikkeita ja vastaa eläinlääkäripalveluista.
Ammattimaista majoitus- tai elintarviketoimintaa valvotaan maksullisilla tarkastuksilla ja tarvittaessa annetaan ohjeita, neuvontaa ja määräyksiä terveyshaittojen estämiseksi. Tarkastuksia majoitus- ja asuintiloihin voidaan tehdä myös valitusten perusteella. Ruokamyrkytystilanteiden varalle on erillinen sähköinen ilmoituskanava.
Ympäristöterveyden perusvaatimuksiin kuuluvat:
- juomavesi
- WC-tilat
- peseytymismahdollisuus
- sähköt
- lämmitys
- pyykkihuoltomahdollisuus
- keittiö ja kylmäsäilytys
- riittävä ilmanvaihto.
Pakolaisten majoitus vastaanottokeskukseen tai uusien majoitustilojen käyttöönotto edellyttää ilmoituksen tekemistä. Hätämajoituksessa ei ole kyse varsinaisesta vastaanottokeskuksesta, vaikka hätämajoitus voikin muistuttaa vastaanottokeskustoimintaa. Kunnan terveydensuojeluviranomaisella on harkintavaltaa edellyttääkö se ilmoituksen tehtäväksi (tilojen laatu ja luonne, käyttöaika ja majoittuvien ihmisten määrä). Mikäli tilojen käyttö jatkuu yli 6 kk, on tilat ilmoitettava terveydensuojeluviranomaiselle. Ammattimainen ruoan valmistaminen majoittujien tarpeisiin voi edellyttää myös ilmoitusta ympäristöterveydenhuoltoon.
Aiempien majoituskohteiden muuttaminen tai ottaminen pakolaisten majoitukseen voi onnistua helposti. Mikäli tarjottava tila on ollut muussa kuin asumiseen tarkoitetussa käytössä, majoitusta tarjoavan on aiheellista varmistaa tilojen rakennusvalvonnallinen tilanne.
Pakolaisten käyttöön tarkoitetuissa tiloissa tulee huolehtia siitä, että kaikki välttämättömät ohjeet on annettu kielellä, jota he ymmärtävät. Myös yhteisöasumisessa tarvittavien pelisääntöjen laatimisessa tulee huomioida majoittujien ymmärtämä kieli.
Pakolaisten mukana tulevien lemmikkien osalta on otettava huomioon tartuntavaaralliset taudit ja huolehdittava asianmukaisesta karanteenista ja rokotteista.
Majoitustilat
Asunnon vuokraaminen
- huonevuokralain perusteella mahdollista ”normaalisti”
- kesäasunto on mahdollista vuokrata kesäksi
- kesäasunto ei välttämättä täytä vaatimuksia talvikuukausina
Airbnb-huoneisto
- kysymyksessä ns. kalustettu asunto, jossa kukaan ei ole kirjoilla
- toiminta voi olla taloyhtiön sääntöjen vastaista
- toiminta voi edellyttää rakennusluvan hakemista (osakeyhtiö hakee)
- tarkempia ohjeita Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeessa (pdf)
Muun huoneiston, rakennuksen tai rakennuksen osan ottaminen majoituskäyttöön
- rakennuslupatilanne tulee selvittää ensin alueellisesta rakennusvalvontapalvelusta
Työantajan tarjoama majoitus, esimerkiksi maatilamajoitus
- ei edellytä ilmoitusta terveydensuojeluviranomaiselle
- varmista, että tilat ovat rakennusluvan mukaisia majoitus- tai asuintiloja
- varmista, että talousvesi on juomakelpoista (tutkittu kaivovesi)
Rajaus koskien maatilamajoitusta: työntekijöille tarjottu majoitus, joka tapahtuu työnantajan toimesta, ei ole ympäristöterveydenhuollolle ilmoitettavaa majoitustoimintaa. Tilat voidaan kuitenkin tarkastaa esimerkiksi valituksen perusteella.
Kohde, joka ollut majoituskäytössä aiemmin, esimerkiksi majoituskasarmi, hotelli tai leirikeskus
- vastaanottokeskuksesta ja/tai isommasta majoituskohteesta on tehtävä terveydensuojelulain 13 § mukainen ilmoitus
- tilat tarkastetaan
- toiminta on järjestettävä siten, ettei terveyshaittoja muodostu
- osana ilmoitusta annettava selvitys voimassa olevasta rakennuslupatilanteesta
- tiloissa oltava varusteet peseytymiseen, ruoanlaittoon, siivousvälineille ja majoittujien pyykkihuollolle
- varmistuttava, että talousvesi on juomakelpoista (tutkittu kaivovesi)
- siivousvälineille oltava asianmukaiset tilat
- toiminnanharjoittajan vastuulla on varmistaa, että siivoustaso on riittävä
- majoitustilojen paloturvallisuudesta huolehdittava
Elintarvikehygienia
Elintarvikkeiden yksityistä tuontia EU:n ulkopuolelta Suomeen on rajoitettu eläintautien leviämisen estämiseksi. Rajoitukset koskevat myös lemmikkien ruokaa, maatiloilla vierailua (maatilamajoitus) sekä kiellettyjen elintarvikkeiden hävitystä.
Yhteisömajoituksessa tai käytettäessä yhteisiä ruokailutiloja, ruoan valmistus- ja säilytystilojen suhteen tulee huomioida siivousohjeistus, kylmäsäilytyslämpötilat sekä tuotekierto asukkaiden vaihtuessa.
- astiahuollossa on huomioitava, että kuumaa vettä on saatavilla
- astiahuoltoon on hyvä laatia ohjeistus
- säilytystilaa ja kaappitilaa varmistettava astioille ja elintarvikkeille
- epidemiariskejä voidaan vähentää käyttämällä ruokailuvälineitä ja käsipyyhkeitä perhekunnittain
- jos käytetään perhekohtaisia kangaspyyhkeitä, ne on pestävä säännöllisesti
Lemmikkieläimet
Majoittujien mukana voi tulla lemmikkejä, joilla ei ole terveystodistusta, silloin on otettava huomioon mahdolliset tartuntavaaralliset taudit ja ns. karanteeni.
On tärkeää, että pakolaisia auttavat henkilöt ja heidän lemmikkieläimensä pysyvät erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy. Pääsääntö eristysajalle on 30 vuorokautta, jonka aikana eläimen hoidosta vastaa vain lemmikin oma perhe. Ruokavirasto voi pidentää eristysaikaa tarpeen mukaan. Lemmikkiä saa ulkoiluttaa vain kytkettynä, eikä se ulkonakaan saa olla kosketuksissa muihin eläimiin tai ihmisiin. Lemmikkien ulosteet tulisi kerätä ja hävittää sekajätteissä siihen asti, kunnes ekinokokkilääkityksestä on kulunut 1 vrk.
Kaikki Ukrainasta perheidensä mukana tulleiden lemmikkieläinten omistajat tai haltijat tulee ohjata pikaisesti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, jolloin puutteet maahantuontivaatimuksissa voidaan täydentää esimerkiksi rokotteiden ja loislääkityksen osalta.
Jos Ukrainasta tuotu lemmikkieläin puree ihmistä, on otettava heti yhteyttä terveydenhuoltoon. Lemmikkieläimen sairastuessa tai kuollessa on oltava yhteydessä eläinlääkäriin. Kun on yhteydessä eläinlääkäriin tai terveydenhuoltoon lemmikkieläimeen liittyvässä asiassa, on aina kerrottava, jos kyseessä on Ukrainasta pakolaisen mukana maahan tullut eläin.
Kunnaneläinlääkärien vastaanotot
Pieneläinvastaanotto Punaturkki
Tuholaistorjunta
- majoittujien irtaimistossa voi tulla tuhotyönteisiä, jotka pahimmillaan voivat levitä muihin tiloihin
- irtaimisto aiheellista tarkistaa majoittumisen alkuvaiheessa
- ludeongelmissa majoittujilla on usein myös puremajälkiä raajoissa
- hyönteisten tunnistusapua on saatavissa ympäristöterveydenhuollosta
- petivaatteiden ja tekstiilien tarkistus säännöllisesti
- irtaimiston saunotus, käsittely hyönteissumutteilla, pakastus, tuuletus ja pesu kuumalla voivat olla hyviä varotoimia heti majoitukseen tultaessa (maatilamajoituksessa varotoimena eläintautien vuoksi)
- tuholaistorjunta ammattilaisten toimesta on tilattava viipymättä, kun kysymyksessä on esimerkiksi lude-epäily tai -epidemia
Yleinen hygienia
- yhteisissä pesutiloissa on suositeltavaa käyttää suihkusandaaleja
- pyykkihuollossa huomioitava allergiat, mikäli käytössä on yhteiset siivous ja pyykinpesuaineet
- siivousvälinetilat, jossa on normaalit siivousvälineet ja huoltomahdollisuus sekä desinfiointivalmiudet sairastumistapausten estämiseksi ja niiden varalle ja suojakäsineitä
- ennen tilojen käyttöönottoa on varmistettava, että käyttöveden lämpötila täyttää vaatimukset, suositus 55 – 65 °C
-
Kuopion kriisikeskus
Koulutetut kriisityöntekijät tarjoavat keskusteluapua mielenterveysongelmien ehkäisemiseksi. Kriisikeskus toimii ajanvarauksella. Ajan voi varata nettiajanvarauksesta osoitteesta https://ajanvaraus.kuopionkriisikeskus.fi/
Tapaamiset ovat maksuttomia. Ne voidaan järjestää kasvokkain, puhelimitse tai Teams-yhteydellä. Asiointikielet ovat suomi tai englanti. Tarvittaessa tapaamiseen järjestetään myös tulkkausapua.
Lisätietoja osoitteesta www.mielenterveysseurat.fi/kuopio
Kriisipuhelin
Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa useilla kielillä
Kriisipuhelin päivystää kuudella kielellä – MIELI ry
Tarkemmat tiedot englanninkielisestä puhelinpalvelusta ja toiminta-ajoista osoitteesta https://mieli.fi/en/support-and-help/.
Kriisipuhelin päivystää myös ukrainaksi. Lue lisää https://mieli.fi/mieli-ry/organisaatio/tietoakriisipuhelimesta/
Suomenkielinen kriisipuhelin auttaa ympärivuorokauden numerossa 09 2525 0111. Lisätietoja: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/
-
Ukrainasta saapuvat lemmikit pitäisi Suomeen tullessa esittää Tullin tarkastettaviksi. Eläinten maahantuontivaatimusten tarkoituksena on suojata ihmisten ja eläinten terveyttä.
Suomeen tulee tilapäistä suojelua hakevien mukana lemmikkieläimiä, joiden maahantuontivaatimukset eivät olosuhteitten takia täytä kaikkia etukäteisvaatimuksia.
Koska Ukrainassa esiintyy eläimissä muun muassa raivotautia eli rabiesta, turhaa kontaktia maasta tuotuihin koiriin, kissoihin ja fretteihin on syytä välttää.
On tärkeää, että sota-alueelta saapuvia auttavat henkilöt ja heidän lemmikkieläimensä pysyvät erillään Ukrainasta tuoduista lemmikkieläimistä, kunnes eristysaika päättyy.
Pääsääntö eristysajalle on 30 vuorokautta. Tuolloin eläimen hoidosta vastaa vain lemmikin oma perhe. Lisäksi on tärkeää, että kaikki Ukrainasta perheidensä mukana tulleiden lemmikkieläinten omistajat tai haltijat ohjataan pikaisesti ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin. Näin puutteet maahantuontivaatimuksissa voidaan täydentää esimerkiksi rokottamalla ja määräämällä loislääkitystä
Lisätietoja osoitteesta Kuopio.fi – Eläimet
-
Monikulttuurisuuskeskus Kompassi on kansainvälinen kohtaamispaikka Kuopiossa. Sen toimintaa tuottaa Kuopion Setlementti Puijola.
Kompassin ydintehtävä on edistää maahan muuttaneiden kotoutumista, osallisuutta ja työllistymistä. Kompassi tarjoaa Kuopioon muuttaneille toimintaa, joka tukee kotoutumista ja osallisuutta.
Kompassissa annetaan myös neuvontaa ja ohjausta arkisiin asioihin kuten esimerkiksi viranomaispalvelujen käyttöön, työn hakemiseen ja asunnon hankkimiseen liittyvissä asioissa.
Kompassissa voi esimerkiksi opiskella suomea jokaisena arkipäivänä. Kieliryhmiä on monen tasoisia.
Lue lisää osoitteesta www.puijola.net/kompassi