Eläinsuojelu ja löytöeläimet
Eläinsuojelun tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kivulta, kärsimykseltä ja tuskalta sekä edistää eläimen hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet. Epäillessäsi eläinsuojelulainvastaista eläinten kohtelua voit tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Valvontaeläinlääkärit eivät hoida järjestyslain vastaisia ongelmia, kuten naapurustoa häiritsevää koirien haukkumista tai vapaana kulkevia eläimiä. Järjestyslain vastaisesta metelöinnistä voi ilmoittaa poliisille.
Yleensä kuolleen eläimen voi joko haudata maahan, laittaa jäteastiaan, toimittaa jätekeskukselle haudattavaksi tai halutessaan lähettää Ruokavirastoon kuolinsyyn tutkimusta varten.
Löytöeläimet voi toimittaa Kuopion kaupungin löytöeläinsuojaan. Eläimen kiinniotto- ja hoitokustannuksista vastaa omistaja. Varmistaakseen eläimensä mahdollisimman nopean löytämisen takaisin kotiin, se kannattaa varustaa kaulapannalla, jossa on vähintään omistajan puhelinnumero. Kaulapannassa olevan puhelinnumeron voi lukea kuka tahansa löytäjä, ja eläin voi löytää kotiin päätymättä ollenkaan löytöeläinsuojaan
-
Eläinsuojelusta säädetään eläinsuojelulaissa ja sen nojalla annetuissa säädöksissä. Eläinsuojelualain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kivulta, kärsimykseltä ja tuskalta sekä edistää eläimen hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet.
Eläinsuojelu hoidetaan yhteistyössä Siilinjärven kanssa.
Eläinsuojelutarkastuksia tehdään, kun epäillään eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Eläinsuojelutarkastuksia tehdään myös säännöllisesti ilman epäilyä ammattimaisesti tai laajamittaisesti seura- tai harrastuseläimiä pitäviin kohteisiin.
Epäillessäsi eläinsuojelulainvastaista eläinten kohtelua voit tehdä eläinsuojeluilmoituksen.
Eläinsuojeluilmoitus tehdään ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä myös suoraan valvontaeläinlääkärille sähköpostitse osoitteeseen valvontaelainlaakari@siilinjarvi.fi
-
Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä säilytetään vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.
Löytöeläinten hoitopalvelujen järjestämisestä vastaa Eläinhoitola Ilo, jonka toimipiste sijaitsee Toivalassa osoitteessa Lotteisentie 32. Toimipiste on avoinna arkisin kello 12–17, sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 12–16. Lisätietoja Eläinhoitola Ilon verkkosivuilta tai Eläinhoitola Ilon Facebook-sivulta. Eläinhoitola Ilon henkilökunnan tavoittaa puhelimitse numerosta 045 7839 7721.
Pääsääntöisesti löytöeläimet kiinniottaa ja toimittaa eläinsuojaan eläimen löytäjä. Löytöeläinsuoja voi kuitenkin järjestää kuljetuksen, mikäli se ei ole löytäjän puolesta mahdollista.
Eläimen kiinniotto- ja hoitokustannuksista vastaa omistaja, ja maksettavaksi tulevat talteenottomaksu, mahdollinen hakupalkkio, kilometrikorvaukset sekä hoitomaksut arvonlisäveroineen. Jos eläin siis katoaa, sitä kannattaa ensimmäisenä kysellä löytöeläinsuojalta minimoidakseen hoitopäivät ja aiheutuvat kustannukset. Maksut tulee maksaa eläintä noudettaessa, useissa paikoissa käteisellä.
Varmistaakseen eläimensä mahdollisimman nopean löytämisen takaisin kotiin, se kannattaa varustaa kaulapannalla, jossa on vähintään omistajan puhelinnumero. Kaulapannassa olevan puhelinnumeron voi lukea kuka tahansa löytäjä ja eläin voi löytää kotiin päätymättä ollenkaan löytöeläinsuojaan.
Mikrosiru (tai vanhemmilla eläimillä tatuointi) on kuitenkin luotettavin ja suositeltavin tunnistusmerkintä. Koirien pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö astui voimaan 1.1.2023. Ohjeet koiran tunnistusmerkinnästä ja ilmoittamisesta rekisteriin sekä tarvittavat kaavakkeet löydät Ruokaviraston ohjesivulta Koirarekisteri.
Kissoilta tai freteiltä ei tällä hetkellä edellytetä tunnistusmerkintää tai rekisteröintiä, jos niitä pidetään harrastus- tai lemmikkieläiminä eikä siirretä maasta. Jos kissa tai fretti matkustaa ulkomaille, silloin myös nämä tulee tunnistusmerkitä ja hankkia tarvittavat asiakirjat, mutta näille eläinlajeille ei ole vielä käytössä rekisteriä, johon tunnistusmerkintä tulisi ilmoittaa. Omistajatietoja tulee itse ylläpitää ajantasaisesti eri rekistereihin.
Mikrosirun tiedot löytyvät yleensä myös Kennel- tai Kissaliitosta mahdollisen rekisteröinnin jälkeen sekä eläinlääkäreillä käytössä olevat potilasohjelmat voivat omistajan luvalla välittää tiedot myös yhteisiin kantajärjestelmiin. Mikrosirun voi lukea lukulaitteella, joita löytyy löytöeläinsuojan lisäksi eläinlääkäreiltä.
Mikäli omistaja ei nouda lemmikkiään 15 vuorokauden kuluessa, lemmikille pyritään ensisijaisesti etsimään uusi koti.
-
Sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Yleinen vastuu loukkaantuneiden eläinten auttamisesta on säädetty eläinsuojelulaissa. Lisäksi luonnonsuojelulaki velvoittaa loukkaantuneiden rauhoitettujen, ja metsästyslaki riistaeläinten ja rauhoittamattomien eläinten auttamiseen.
Loukkaantuneen eläimen kärsimyksiä ei saa pidentää. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, on se eläinsuojelulain mukaan lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.
Lue lisätietoa Ympäristöhallinnon verkkosivuilta sairaiden ja loukkaantuneiden eläinten kohtelusta.
Jos kuolleena löydetty riistaeläin aiheuttaa haittaa, voi se, jolle haitta aiheutuu, haudata tai hävittää riistaeläimen omalla kustannuksellaan.
Lisätietoa kuolleena löytyneen riistaeläimen käsittelystä saat Suomen Riistakeskuksen verkkosivulta sekä Jätekukon verkkosivuilta Eläimen ruho, kuolleet luonnonvaraiset eläimet – Jätekukko (jatekukko.fi)