Vaikutusten arviointi Kuopion kaupungin päätöksenteossa
Päätösten vaikutuksia tulee ennakoida, sillä kaupungin tekemät päätökset vaikuttavat suoraan tai välillisesti ihmisiin, ympäristöön, talouteen ja yrityksiin. Ennakkoarviointi onnistuu parhaiten, kun se liitetään osaksi valmistelu- ja päätöksentekokäytäntöjä.
Vaikutusten ennakkoarviointi Kuopion päätöksenteossa on hyväksytty kaupunginjohtajan johtoryhmässä 9.9.2022 ja päivitetty kaupunginhallituksessa 21.10.2024.
Päätöksen vaikutuksia arvioidaan seuraavasti:
- Strategiavaikutus
- Vaikutukset ihmisiin
- Lapsivaikutukset
- Vaikutukset maaseutuun
- Vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon
- Vaikutukset kunnan talouteen ja henkilöstöön
- Vaikutukset yrityksiin
Vaikutusten ennakkoarviointia varten on määritetty tilanteet, jolloin arviointia ei tehdä, milloin päätösten vaikutusten arviointi tehdään sekä milloin tehdään tavanomaista tarkempi arviointi. Asian valmistelija yhdessä esittelijän kanssa vastaa päätöksen vaikutusten ennakkoarvioinnin toteuttamisesta ja päättävät sen laajuudesta.
Lapsivaikutusten arviointi (LAVA)
Kuopiossa lapsivaikutusten arviointi tehdään kaupunginhallituksen päätöksen 21.10.2024 §273 mukaan osana päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin prosessia. Arviointi tehdään vaikutusten ennakkoarviointi-lomakkeelle.
Lapsella tarkoitetaan kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria. Lapsivaikutuksia arvioimalla varmistetaan lapsen oikeuksien ja etujen toteutumista, jotka luovat perustan lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Lapsivaikutusten arviointi pohjautuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 3.1 artiklan lapsen edun esisijaisuuden periaatteeseen, jonka mukaan päätöksiä tehtäessä on valittava vaihtoehto, joka parhaiten toteuttaa lapsen etua. Lapsivaikutusten arviointiin ohjaa myös useat eri lait Suomessa.
Kaupungin vaikutusten ennakkoarviointilomakkeen lapsivaikutusten arviointi osassa arvioidaan lapsen oikeuksien sopimuksen neljän periaatteen toteutumista valmistelussa olevan päätöksen osalta sekä miten mahdollisia kielteisiä vaikutuksia voidaan lieventää ja myönteisiä vaikutuksia vahvistaa.
Lapsivaikutusten arvioinnissa on huolehdittava riittävästä lasten ja nuoren osallisuuden toteutumisesta (LOS 12 art.)
Lapsiin kohdistuvien vaikutusten arviointia on hyvä tarkastella neljästä eri näkökulmasta:
- lasten näkemykset
- aikuisten näkemykset (vanhemmat, viranhaltijat, päättäjät)
- lapsenoikeusnäkemys ja
- asiasta olevat selvitykset ja tutkimustieto
Tavanomaista tarkempi lapsivaikutusten arviointi tehdään osana erilaisten kaupunkitasoisten suunnitelmien ja ohjelmien valmistelua ja kun kyseessä on muutos palveluissa tai uusi järjestämistapa, kuten esimerkiksi kaupunkitasoiset palveluverkkoselvitykset, toimintaa linjaavat ohjelmat kuten kasvatus- ja koulutuspoliittinen ohjelma sekä maaseutuohjelma.
Kuopion kaupungilla on ohje lapsivaikutusten arvioinnin toteutukseen.