Kansainväliset verkostot ja yhteistyö
Kuopion kaupunki tekee kansainvälistä yhteistyötä laajan verkoston kanssa ja on mukana useissa merkittävissä projekteissa. Kansainvälisyyden parissa toimii Kuopiossa kaupunkiorganisaation lisäksi mm. yrityksiä, järjestöjä sekä oppilaitoksia.
Kaupunkiorganisaation käytettävissä on suuri joukko palvelualueiden omia ja yksittäisten henkilöiden kansainvälisiä verkostoja ja kontakteja. Uusia kontakteja saadaan jatkuvasti projektien myötä sekä henkilöiden osallistuessa kansainväliseen yhteistyöhön ja kokemusten vaihtoon, kuten ulkomaiseen työssä oppimiseen tai kansainvälisiin konferensseihin.
Yhteistyön tavoitteena on kehittää Kuopioon maailmalta saapuvan palveluprosessit toimivammiksi. Tavoitteena on myös edistää kaupungin, alueen yritysten, sekä T&K-toimijoiden aktiivista kansainvälistä verkottumista ja kontakteja.
EU-yhteistyö
Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen EU-edustusto Brysselissä toimii erityisesti EU-rahoitteisen hanketoiminnan tiedottajana ja hanketoimijoiden verkottajana sekä alueen ikkunana Eurooppaan, myös alueen osaamisen markkinoinnin kanavana.
Kansainväliset verkostot
-
Maailman terveysjärjestön (WHO, World Health Organization) Terveet kaupungit (Healthy Cities) -verkosto on eurooppalaisten kaupunkien yhteistyöverkosto, joka on toiminut jo vuodesta 1988 lähtien. Kuopio on ollut mukana WHO:n Euroopan verkostossa vuodesta 2005 lähtien. Suomesta verkostossa on mukana lisäksi Turku ja Helsinki. Yhteensä Healthy City –kaupunkeja on mukana verkostossa noin 100. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi Suomessa kansallista verkostoa. Paikallisena ohjausryhmänä Kuopiossa toimii hyvinvointiryhmä.
Katso video Kuopio WHO Healthy cities -toiminnasta!
Healthy Cities -verkoston toimintaa ohjaavat ohjelmakausittain vaihtuvat teemat. Tällä hetkellä on käynnissä seitsemäs ohjelmakausi (Phase VII), jota toteutetaan vuosina 2019-2024.
VII kauden strategiset päämäärät ovat:
- Terveyden ja hyvinvoinnin vahvistaminen ja terveyserojen vähentäminen
- Esimerkein johtaminen kansallisesti, alueellisesti ja maailmanlaajuisesti
- WHO strategian toteuttamisen tukeminen.
VII kauden ydinteemat:
- People – investoidaan ihmisiin
- Places – suunnitellaan paikkoja ja ympäristöjä, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia
- Participation – lisätään osallisuutta ja osallistumista
- Prosperity – parannetaan yhteisöjen elinvoimaa ja pääsyä yleisiin palveluihin
- Peace – edistetään rauhaa ja turvallisuutta
- Planet – suojellaan maapalloamme ja edistetään kestävää kehitystä
More information: WHO European Healthy Cities Network
Kuopion WHO koordinaattorina toimii hyvinvointikoordinaattori Tanja Tilles-Tirkkonen.
-
EIP Smart Cities and Communities (Eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden älykkäät kaupungit ja yhteisöt) kokoaa yhteen kaupungit, teollisuuden ja kansalaiset tavoitteenaan parantaa kaupunkielämää kestävämpien integroitujen ratkaisujen avulla.
Tähän sisältyy muun muassa soveltavaa innovointia, parempaa suunnittelua, osallistavampaa lähestymistapaa, parempaa energiatehokkuutta, parempia liikenneratkaisuja ja tieto- ja viestintätekniikan älykästä käyttöä.
Lisätietoja: EIP Smart Cities and Communities
-
Seurataan EU:n politiikan ja lainsäädännön kehitystä ja vaikutetaan niihin Itä- ja Pohjois-Suomen tarpeiden mukaisesti.
Lisätietoja: East and North Finland EU Office
-
Käytännön kansainvälistä yhteistyötä tehdään asiantuntijaverkostoissa, joista yksi on kestävän kehityksen maailmanlaajuinen ICLEI-verkosto. Yhteydenpitoa koordinoi kaupunkiympäristön palvelualue.
ICLEI-verkostoon kuuluu yli 1500 kaupunkia ja aluetta, jotka ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää tulevaisuutta.
Auttamalla ICLEI-verkostoa muuttumaan vihreän talouden ja älykkään infrastruktuurin avulla kestäväksi, vähähiiliseksi, joustavaksi, ekomobiliseksi, monimuotoiseksi, resurssitehokkaaksi ja tuottavaksi, terveeksi ja onnelliseksi, voidaan vaikuttaa yli 25 prosenttiin maailman kaupunkiväestöstä.
Lisätietoja: ICLEI
-
YUFE on nuorten tutkimusintensiivisten yliopistojen liittouma, jolle Euroopan komissio on myöntänyt rahoitusta Euroopan laajuisesti toimivan yliopistomallin kehittämiseen vuodesta 2019 alkaen. Tällä hetkellä liittoumaan kuuluu yhdeksän yliopistoa eri puolilta Eurooppaa ja kaksi ei-akateemista kumppania, jotka vahvistavat kokonaisuutta työelämä- ja inklusiivisuusosaamisellaan. Liittouma kehittää radikaalisti eurooppalaista korkeakoulutusta ja tarjoaa esimerkin opiskelijalähtöisestä, nuoresta, ei-elitistisestä, avoimesta ja inklusiivista eurooppalaisesta yliopistosta.
YUFE neljä pääteemaa ovat:
- eurooppalainen identiteetti ja vastuu globaalissa maailmassa
- kansalaisten hyvinvointi
- digitaaliset yhteiskunnat
- kestävä kehitys
YUFE on ainutlaatuinen ekosysteemi, joka yhdistää yliopistoja yhteisöihin. Se perustuu korkeakoulujen, julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaisten väliseen yhteistyöhön halki Euroopan.