Yhteistoiminta

Yhteistoiminnan tavoitteena on antaa henkilöstölle mahdollisuus yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa osallistua kaupungin toiminnan kehittämiseen ja antaa henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa omaa työtään ja työyhteisöään koskevien päätösten valmisteluun. Samalla pyritään edistämään henkilöstön työelämän laatua ja palvelutuotannon tuloksellisuutta.
Yhteistyötoimikunta
Kaupunkitasoisena, henkilöstöä yleisesti tai laajasti käsittelevänä edustuksellisena yhteistoimintaelimenä sekä työsuojelun yhteistoimintaelimenä toimii kaupungin yhteistyötoimikunta, jonka jäseniä ovat kaupunginhallituksen nimeämät edustajat (5), pääluottamusmiehet (7), työsuojeluvaltuutetut (5), henkilöstöjohtaja, työsuojelupäällikkö, henkilöstö- ja talouspäällikkö sekä henkilöstö- ja hallintopäällikkö.
Kaupungin yhteistyötoimikunta kokoontui vuonna 2024 yhdeksän (9) kertaa. Yhteistyötoimikunta käsitteli mm. vuoden 2023 henkilöstökertomuksen, päivitetyn päihdeohjelman, polkupyöräedun käyttöönoton, sisäilmaryhmän katsauksen vuodelta 2023, työterveyshuollon korvaushakemuksen Kelalle vuoden 2023 työterveyshuollon kustannuksista, uudistetun käytännön työnohjausten järjestämisestä ja ToRek-työnohjausrekisterin käyttöönotosta, työterveyshuollon ajankohtaiskatsauksen sairauspoissaoloista sekä työterveyshuollon toimintasuunnitelman vuosille 2025-2026, henkilöstön keskitetyn koulutusohjelman, vuoden 2025 talousarvion, työhyvinvointikyselyn tulosten esittelyn, henkilökunnan maksullisen pysäköinnin 1.1.2025 alkaen sekä pääluottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen katsaukset vuodelta 2024. Kaupunginjohtajan katsaus talouden tilasta ja toiminnasta kuultiin jokaisessa yhteistyötoimikunnan kokouksessa.
Talouden tasapainotustyöhön liittyen käsiteltiin päivitetty ohje sairauspoissaolotilanteisiin ja tutkimuskäynteihin, päivitetty ohje harkinnanvaraisten virka- ja työvapaiden myöntämiseen, merkittiin tiedoksi työturvallisuusraportti, uudistettu ohje henkilöstöeduista ja palkitsemisesta, uudistettu menettely työterveyshuollon työpaikkaselvityksien toteuttamisesta sekä täyttölupamenettelystä. Talouden tasapainotustyön henkilöstötyöryhmän tilannekatsaus annettiin toukokuun kokouksesta alkaen kaikissa yhteistyötoimikunnan kokouksissa.
Kaupunginhallituksen päätöksen mukaiset yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin yhteistyötoimikunnan kokouksessa 23.9.2024. Neuvotteluissa käsiteltiin harkittavien toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja kuudella (6) eri neuvottelukerralla. Neuvottelun tuloksena oli 35,8 henkilötyövuoden säästö luonnollisen poistuman hyödyntämisellä ja tehtävien uudelleenjärjestelyillä ilman irtisanomisia. Neuvottelutulos merkittiin tiedoksi 11.11.2024 pidetyssä yhteistyötoimikunnan kokouksessa.
Yhteistoimintaa toteutettiin myös epävirallisessa yhteistoimintaryhmässä. Yhteistoimintaryhmään kuuluvat pääluottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja työnantajatiimi (henkilöstöjohtaja, palvelualueiden henkilöstöpäälliköt, työsuojelupäällikkö, koulutus- ja rekrytointipäällikkö, HR-asiantuntijat). Yhteistoimintaryhmä kokoontui noin kerran kuukaudessa. Lisäksi pidettiin kaksi yhteistoimintaryhmän yhteistä osatyöpäivän kestävää seminaaria, kevät- ja syysseminaarit. Seminaareissa käsiteltiin ajankohtaisia henkilöstöön ja työsuojeluun liittyviä asioita. Seminaareihin osallistui yhteistoimintaryhmän lisäksi koko henkilöstöpalvelun henkilöstö.
Kunnallisia pääsopimuksen mukaisia paikallisneuvotteluja käytiin neljätoista (14) kertaa sekä niiden lisäksi palvelualueilla välittömiä neuvotteluja yksittäisistä esityksistä tai yksittäistä henkilöä koskevista asioista. Paikallisneuvotteluista viisi (5) kertaa koski kunta-alan paikallisten järjestelyerien käyttämistä eri sopimusaloilla 1.6.2024 lukien. Järjestelyerien käyttöön liittyviä paikallisneuvotteluihin valmistavia työnantajan ja pääluottamusmiesten palavereja pidettiin useita ennen lopullista paikallisneuvottelua. Muut paikallisneuvottelut koskivat eri ammattiliittojen luottamusmiesajankäyttöä, eräiden OVTES:n sopimusalaan kuuluvien viranhaltijoiden vuosityöaikaan siirtymistä ja lukion opetushenkilöstön oppivelvollisuuslisän määrää.
Johtoryhmät
Palvelualueiden ja Tilapalvelun johtoryhmät täydennettynä henkilöstön edustajilla toimivat oman alueensa henkilöstöä käsittelevänä edustuksellisena yhteistoimintaelimenä. Henkilöstön edustaja on myös mukana kaupunginjohtajan johtoryhmän kokouksissa.
Työsuojelutoimikunnat
Palvelualueiden ja Tilapalvelun työsuojelutoimikunnat käsittelevät oman alueensa työntekijäryhmiä ja työpaikkoja yleisesti koskevia työsuojelun yhteistoiminta-asioita. Työsuojelutoimikuntien keskeisiä tehtäviä on tehdä työturvallisuutta ja työterveyttä koskevia kehittämisehdotuksia, seurata työsuojelun toimintaohjelman ja työterveyshuollon toteutumista ja tehdä niistä kehittämisehdotuksia.
Yhteistoimintasopimus
Uudistettu työnantajan ja henkilöstön välinen sopimus yhteistoiminnan periaatteista, menettelytavoista ja toimijoista allekirjoitettiin vuonna 2023. Yhteistoimintasopimuksessa kuvataan kaupungin yhteistoiminta kokonaisuudessaan.