Osaaminen ja uudistuminen

Jatkuva oppiminen
Henkilöstön kehittämisen tavoite on antaa henkilöstölle valmiuksia onnistua päivittäisissä työtehtävissään mahdollisimman hyvin. Tavoitteena on, että henkilöstön osaaminen olisi ajantasaista ja osaamisen uudistaminen ja ylläpitäminen tapahtuisi ketterästä jatkuvan oppimisen periaatteilla. Osaamista kehitetään 70–20–10–mallin mukaisesti: 70 % työssä, 20 % työn parantamisen ja 10 % uuden oppimisen avulla. Osaamisen kehittämistä suunnataan kolmelle eri tasolle: koko henkilöstölle, työyhteisöille sekä johto- ja avainhenkilöille. Ulkopuolisten kouluttajien lisäksi myös Kuopion kaupungin oma henkilöstö on toiminut sekä kouluttajina että asiantuntijoina.
Tutkintoon tähtäävää koulutusta toteutettiin omaehtoisesti henkilöstön oman kiinnostuksen mukaisesti. Omaehtoiseen opiskeluun kannustetaan parhaimmillaan mahdollistamalla kymmenen (10) palkallista opiskelupäivää vuodessa koulutuskriteerien täyttyessä.
Vuonna 2024 koulutuksia toteutettiin tarvelähtöisesti lähi-, etä- ja verkkototeutuksina. Oppimisalusta Priimaa hyödynnettiin strategian mukaisesti organisaatiotasoisten koulutusten toteutuksessa. Vuonna 2024 Priimassa oli 76 aktiivista kurssia, joille kirjautui yhteensä 1737 osallistumista. Oppimisympäristössä oli noin 1100 kuukausittaista käyttäjää. Priiman suosituimpia kursseja olivat Kuopiosta lapsiystävällinen kaupunki 2024, M2-matkalaskujärjestelmä, Varhaiskasvatuksen asiakastietojärjestelmien koulutus varhaiskasvatuksen opettajille, sosionomeille ja lastenhoitajille, Rondo ostolaskukoulutus ja Työyhteisöviestinnän verkkovalmennus. Varhaiskasvatus otti Priiman käyttöön omissa asiakastietojärjestelmiin liittyvissä substanssikoulutuksissaan, joita oli tarjolla kolme (3) eri kokonaisuutta.
Työnantajana Kuopion kaupunki tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen Henkilöstön kehittämisen toimintaohjelman mukaisesti. Osaamista on mahdollista vahvistaa eri tavoin: toteutustapoina ovat mm. webinaarit, seminaarit, lähi- ja verkkokoulutukset, tallenteet, valmennukset, coaching, mentorointi, projektit, työssäoppiminen ulkomailla, tutkintokoulutukset sekä erilaiset tapahtumat. Henkilöstön osaamista ylläpidetään ja uudistetaan sujuvasti osana työtehtävää hyödyntäen henkilöstön digiosaamista ja tarjoten ajankohtaisia, sähköisesti tuotettuja sisältöjä.
Tulevaisuuden työelämätaidoiksi on tunnistettu tiimityötaidot, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, verkostoituminen, digitaidot, itsensä johtaminen, sopeutumiskyky, ennakointiosaaminen, ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokyky, oppimistaidot, tiedonhankintataidot ja oikean tiedon soveltaminen, empatiakyky, resilienssi, viestintätaidot ja turvallisuus mm. kyberturvallisuus.
Kuopion kaupungissa on Tekoäly tukiälyksi- hanke. Hankkeen tavoitteena on koulutusten ja erilaisten työssä oppimisen muotojen kautta edistää tekoälyn kaupunkitasoista hallittua, mahdollisuudet tunnistavaa ja hyödyntävää, mutta turvallista ja riskit huomioon ottavaa käyttöönottoa.

Kuopion kaupungin henkilöstö osallistui yhteensä 6361 koulutuspäivään (1 koulutuspäivä = 6 tuntia). Henkilöstö kävi yhteensä 10822 koulutusta.
Koulutukset jakautuivat koulutuslajin perusteella seuraavasti: digiosaaminen 23,3 %, johtamis- ja esihenkilökoulutus/ valmennus 7,3 %, muu ammattiin liittyvä koulutus 48,0 %, muu koulutus 17,0 % sekä työturvallisuus ja työsuojelu 4,5 %.
Keskitetty koulutusohjelma
Keskitetty koulutusohjelma, joka julkaistaan kaksi kertaa vuodessa, sisältää konsernin koko henkilöstölle ja luottamushenkilöille suunnattuja koulutus- ja kehittymismahdollisuuksia, kursseja, räätälöityjä oppimistilanteita ja valmennuksia. Niiden perustana ovat tunnistetut tulevaisuuden työelämätaidot, kaupungin strategian tavoitteet ja esitetyt toiveet sekä esille nousseet ajankohtaiset tarpeet. Lisäksi on huomioitu vuosittaiset kehittämissuunnitelmat, joita palvelualueilla on laadittu käyttösuunnitelmien valmistelun yhteydessä. Keskitetyn koulutuksen lisäksi palvelualueilla toteutetaan substanssikoulutuksia.
Painotuksena vuonna 2024 osaamisen kehittämisessä keskitetysti olivat järjestelmien käytön osaamisen varmistaminen eli digikyvykkyyden kasvattaminen, saavutettavuus, viestintäosaaminen, tietoturva ja tietosuoja, työhyvinvointi ja työelämätaidot. Vuoden 2024 keskitetyn koulutuksen tarjonnan vaikuttavimmat koulutukset olivat viestintään ja tietosuojaan liittyviä koulutukset sekä johtoryhmien valmennukset. Uusille työntekijöille tarjottiin tietojärjestelmien perehdytyskoulutusta.
Kuopion kaupungin järjestämä keskitetty koulutus:
- Keskitetyn koulutuksen kokonaismäärä vuonna 2024 oli 199 koulutusta.
- Koulutuksiin osallistui yhteensä 1344 eri henkilöä.
- Henkilöstö kävi keskimäärin 2,8 koulutusta (5,4 tuntia) vuonna 2024.
Lähde: OSS- järjestelmä
Koulutuskumppanit ja oppilaitosyhteistyö
Kuopion kaupungin keskitetysti tarjottua koulutusta järjestettiin pääosin kumppaneiden kautta. Vuonna 2024 ulkopuolisina pääkumppaneina olivat mm. SnellmanEdu, Istekki, Hälsa, FCG, Kuntaliitto, KT ja Academy of Brain.
Kuopion kaupunki teki aktiivisesti yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa. Tavoitteena on olla houkutteleva opiskelukaupunki. Markkinointi ja viestintä yksikkö tekee oppilaitosten kanssa pitkäjänteistä yhteistyötä mm. oppilaitosyhteismarkkinoinnissa. Kaupunki on myös perustanut omille verkkosivuilleen www.kuopio.fi/opiskelijankuopio/ sivuston. Vuonna 2023 nimettiin Opiskelija-asioiden neuvottelukunta opiskelijakaupungin asioita edistämään. Muun muassa edellä mainituilla toimilla pyritään luomaan mahdollisimman hyvä opiskeluajan kokemus Kuopiossa.
Kaupungin strateginen yhteistyö liittyi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Esimerkkinä Talent Hub Eastern Finland hanke, joka tähtää siihen, että kansainväliset opiskelijat saataisiin paremmin kiinnittymään alueelle töihin. Hankkeessa kaupungin yhteystyötaho on työllisyyspalveluissa.
Erityisesti varhaiskasvatuksen osalta edistettiin alueellista oppilaitosyhteistyötä mm. osallistumalla oppilaitosten omille messuille ja tarjoamalla opiskeluun liittyviä harjoittelutehtäviä.
Rekrytointi ja työnantajakuva
Rekrytointi
Kuopion kaupungin tavoitteena on kehittää kaupungin sisäisiä työmarkkinoita sekä toteuttaa kaupungin työnantajavelvoitteita. Tavoitteena on myös edistää työuralla etenemistä ja työhyvinvointia. Henkilöstön vaihtuvuuden yhteydessä huomioidaan lähitulevaisuuden muutokset ja osaamistarpeet. Käytämme kaikissa rekrytoinnissa Kuntarekry- järjestelmää. Järjestelmään otettiin käyttöön uutena ominaisuutena anonyymi rekrytointi, haastattelukalenteri sekä rekrytointikohtainen palautteen keräämisen.
Henkilöstöpalvelu tukee esihenkilöitä rekrytointiprosessin kaikissa vaiheissa: suunnittelussa, täyttölupaesitysten valmistelussa, työpaikkailmoituksen laatimisessa, markkinoinnissa, menetelmien valinnassa sekä päätösten tiedottamisessa kaikille hakijoille. Tarvittaessa henkilöstöpalvelusta ollaan mukana haastatteluissa, erityisesti esihenkilörekrytoinneissa ja kaikissa päällikkö- ja johtajatason rekrytoinneissa. Esihenkilörekrytoinneissa tavoitteena on, että valittavilla olisi sekä esihenkilökoulutusta että jo hieman esihenkilökokemusta.
Käytössä olevan täyttölupamenettelyn tavoitteena on rekrytointien keskitetty hallinta. Täyttölupakäytännön mukaisesti avoimeksi tuleva virka tai tehtävä täytetään vain välttämättömissä tilanteissa, kun tehtävien uudelleen järjestely ei ole mahdollista. Samalla arvioidaan, mitä toimintoja ja tehtäviä voi uudistaa ja mitä toimintoja lopetetaan kokonaan. Täyttöluvan myöntämisestä päättää kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat johtamiensa palvelualueiden osalta palvelualueen valmistelun ja työnantajatiimin esityksen pohjalta. Täyttölupamenettelystä on vapautettu mm. opetuksen, varhaiskasvatuksen ja työllisyyspalvelun suoraa asiakaspalvelutyötä tekevä henkilöstö, taiteellinen henkilöstö sekä asiakkuusjohtajat. Vuonna 2024 täyttölupaesityksiä käsiteltiin 113 kpl.
Kuopion kaupungilla oli avoimia työpaikkoja ja niihin tulleita hakemuksia seuraavasti:
- Kuopion kaupungilla oli vuonna 2024 avoinna 589 työpaikkaa (vuonna 2023 vastaava luku oli 848). Näistä 408 (69 %) oli työsuhteita ja 181 (31 %) virkasuhteita.
- Hakemuksia saimme yhteensä 7345 kpl, joka on 12,47 kpl/avoin tehtävä.
- Määräaikaisia työpaikkoja oli 328 (56 %) ja vakinaisia työpaikkoja 261 (44 %).
Perehdyttäminen
Perehdytyksellä tarkoitetaan toimia, joiden avulla uusi työntekijä ohjataan työtehtäviinsä ja tutustutetaan työympäristöönsä. Perehdyttämistä edellyttävät mm. työsopimuslaki ja työturvallisuuslaki. Vastuu perehdyttämisestä kuuluu esihenkilölle mutta perehdyttämisvastuuta voi jakaa. Työntekijät taustasta riippumatta tarvitsevat huolellisen perehdytyksen. Monimuotoisessa työyhteisössä perehdytyksen merkitys korostuu. Huolellisen perehdytyksen merkitys korostuu työntekijöiden toisistaan poikkeavien kulttuurin, koulutuksen tai aiemman työkokemuksen takia. Kuopion kaupungin tavoitteena on, että erilaisten työntekijöiden perehdyttäminen ja ohjaus ovat tasalaatuista, tehokasta, monipuolista ja joustavaa.
Kuopion kaupungilla on käytössään sähköinen perehdytysjärjestelmä Intro. Introon on luotu kaupunkitasoiset perehdytyssuunnitelmapohjat vakinaiselle tai pidempään määräaikaiseen tehtävään/virkaan tulevalle sekä keikkalaiselle ja kesätyöntekijälle. Osa palvelualueista tai -yksiköistä on laatinut myös omia perehdytyssuunnitelmapohjia. Introa on mahdollista hyödyntää ennen kuin työntekijä on aloittanut työskentelyn Kuopion kaupungilla, mikä mahdollistaa sen, että henkilöllä on tietty pohjatieto varsinaisen työsuhteen alkaessa.
Työnantajakuva
Vuoden 2024 aikana tavoitteena oli keskittyä erityisesti Kuopion kaupungin sisäisen työnantajakuvan vahvistamiseen edelleen Kuopion brändin mukaisesti. Ulkoisen työantajakuvan rakentamisen työtä jatkettiin ja FCG Talent Oy:n kanssa tehtyjä, kaupungin verkkosivuille linkitettyjä urasivuja kehitettiin edelleen. Säilytimme sijan kolme (3) valtakunnallisesti katsotuimpina työnantajasivuna Kuntarekryssä kaupunkien joukossa. Ulkoisen työnantajakuvan markkinointi toteutettiin pääasiassa kohdennettuina somekampanjoina, joissa markkinoitiin Kuopion urasivua, toimialakohtaisia sivuja ja yksittäisiä rekrytointikampanjoita.
FCG Talent Oy toteutti keväällä 2024 Kuopion kaupungin toimeksiannosta hakijakyselyn kaikille kevään 2024 aikana hakemuksensa jättäneille hakijoille. Vastauksia saatiin 217 kpl (vastausprosentti oli 9,56 %). Saimme mediaaniarvosanaksi 8 (vuonna 2023 arvosana oli 7), joka tarkoittaa, että positiivisten vastausten määrä oli lisääntynyt. Positiivista palautetta saatiin hakuilmoituksista siitä, että kerromme tehtävänkuvauksen ja palkan selkeästi. Lisäksi myönteiseksi koettiin, että valinnoista tiedotetaan kaikkia hakijoita. Haastattelutilanteet koettiin pääosin miellyttäväksi. Kehitettäviä kohteita löytyy viestinnästä ja tiedottamisessa rekrytointiprosessin aikana ja palautteen antamisessa haastatelluille.
Vuonna 2024 kerättiin kesäharjoittelijoilta työntekijäpalautetta Kuntatyönantajan tekemän kyselyn avulla. Palautteessa positiivisena koettiin, että oli saanut tehdä mielenkiintoisia tehtäviä ja oppia asioita, joita ei koulussa voi oppia. Työyhteisössä harjoittelijat otettiin hyvin vastaan ja ilmapiiri koettiin hyväksi, mikä oli positiivista, sillä perehdyttämiseen panostettiin aiempia vuosia enemmän.
Lähtöpalautteet
Kuopion kaupungissa on ollut vuoden 2022 alusta lähtien käytössä yhteistoiminnallisesti valmisteltu lähtökysely, jonka tarkoituksena on tarjota vastaajalle mahdollisuus antaa avoimesti ja luottamuksellisesti palautetta sekä kehittämisehdotuksia. Lisäksi vastaaja voi selvittää lähtöön liittyviä syitä. Kysely lähetetään sähköpostilla ESS- järjestelmän tietojen perusteella niille, joiden palvelussuhde on päättynyt. Lähtöpalautekysely lähetetään myös heille, jotka siirtyvät organisaation sisällä työskentelemään toiseen yksikköön.
Vuoden 2024 kyselyssä saimme 82 vastausta (vuonna 2023 saimme 81 vastausta). Kyselyn perusteella kehittämiskohteeksi nousevat työhyvinvoinnin edistäminen yksiköissä tehdyn työhyvinvointisuunnitelman mukaisesti, säännölliset kehityskeskustelut, työpaikan tiedonkulku, esihenkilötyön resurssit ja riittävä perehdytys. Tyytyväisiä oltiin kohteluun työyhteisössä, työterveyshuollon palveluihin, työyhteisön pelisääntöjen noudattamiseen, esihenkilön tukeen ja työ itsessään koettiin mielekkäänä. Kyselyyn vastanneista 79,2 % (vuonna 2023 vastaava luku oli 68%) suosittelee Kuopion kaupunkia työnantajana.
Case: Työntekijän esittely

Kerro, kuka olet ja millainen työhistoria sinulla on Kuopion kaupungilla?
Olen Marianne Korkalainen ja työskentelen perusopetuksen pedagogisena mentorina kasvun ja oppimisen palvelualueella. Aloitin tehtävässä 1.8.2024. Työni keskittyy opetushenkilöstön osaamisen kehittämiseen, ja mentoroimme kahden kollegani kanssa Kuopion koulujen lisäksi myös 14 muun Pohjois-Savon kunnan peruskouluja. Ensimmäisen kerran työskentelin Kuopion kaupungilla vuosina 2010–2020 erityisluokanopettajana. Välissä toimin Rautavaaralla yhtenäiskoulun ja lukion rehtorina sekä hyvinvoinnin palvelualuejohtajana.
Miten innostuit hakemaan uuteen tehtävään?
Minua houkutteli mahdollisuus olla mukana kehittämässä osaamista ja pedagogiikkaa lähes koko Pohjois-Savon kattavassa verkostossa. Arvostan Kuopion kaupungin periaatetta kantaa keskuskaupunkina vastuuta paitsi omasta myös koko maakunnan perusopetuksen laadusta. Työskentely tämän yhteisen tavoitteen eteen tuntuu merkitykselliseltä.
Rekrytointi tapahtui anonyymisti, mikä oli itselleni uusi juttu. Oli mielenkiintoinen haaste kirjoittaa hakemus niin, ettei oma henkilöllisyys paljastu. Anonyymi rekrytointi oli kokemuksena hyvä, ja uskon sen lisäävän rekrytointiprosessien yhdenvertaisuutta ja läpinäkyvyyttä.
Millaisin fiiliksin työ on lähtenyt sujumaan?
Kuopion kaupunki oli minulle tuttu työnantaja, joten paluu sujui vaivattomasti. Kuopion kaupungin kohdalla minua houkutteli paluu ”leveiden hartioiden suojaan”. Suuren työnantajan etuna on selkeät toimintatavat ja vastuualueet. Laaja asiantuntijaverkosto takaa sen, ettei haasteita tarvitse ratkoa yksin. Mahdollisuudet verkostoitua ja pohtia uusia urapolkuja ovat myös hyvät.
Tiimimme on saanut kyllästymiseen asti kuulla, kuinka kiitollinen olen tästä työmahdollisuudesta. Perehdytys ja työn organisointi ovat olleet hyvin tuettuja, mutta olemme saaneet tehdä työtä hyvin itseohjautuvasti. Minulla on tunne siitä, että tekemiseeni luotetaan ja minua arvostetaan työntekijänä.
Oman osaamisen kehittäminen työn ohella on minulle tärkeää. Teen parhaillaan lukion pedagogiseen johtamiseen liittyvää väitöstutkimusta Jyväskylän yliopistoon. Työn ja opiskelujen yhdistäminen on onnistunut Kuopion kaupungin palveluksessa hienosti. Minulla on sellainen tunne, että työnantajani arvostaa haluani kehittyä ammatillisesti ja myös tukee siinä.
Mentoroitavat koulut ovat ottaneet minut lämpimästi vastaan. Kuopiolaisilla rehtoreilla ja opetushenkilöstöllä on vahvaa pedagogista osaamista. Ratkaisukeskeinen ajattelutapa ja halu tehdä laadukasta opetustyötä haastavissakin tilanteissa kuvaa mielestäni hyvin kuopiolaista perusopetusta. On ilo saada työskennellä näiden ammattilaisten tukena.