Henkilöstöjohtajan katsaus

Maisemakuva saaristokadusta kesällä.

Vuosi 2024 on ollut merkittävä ja työntäyteinen Kuopion kaupungissa. Koko kaupungin henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut käytiin syksyllä 2024, mikä vaati paljon yhteistyötä ja sitoutumista kaikilta osapuolilta. Yhteistoimintaneuvotteluilla saavutettiin ennakoitua parempi lopputulos, koska vähennykset saatiin toteutettua luonnollisen poistuman ja tehtävien uudelleenjärjestelyn avulla.

Talouden tasapainottamiseksi oli tehtävä äkkijarrutustoimia, jotka edellyttivät nopeaa valmistelua ja sopeutumista henkilöstöltä. Lisäksi talouden tasapainottamistyötä varten perustettiin henkilöstötyöryhmä, joka valmisteli yhteistoiminnallisesti henkilöstökuluihin kohdistuvia säästömahdollisuuksia myös tuleville vuosille.

HR-järjestelmien kehittäminen on ollut jatkuvaa. Uuden sähköisen kehityskeskustelulomakkeen käyttöönotto on ollut askel kohti parempaa vuorovaikutusta ja kehityksen seurantaa. Anonyymin rekrytoinnin ja haastattelukalenterin käyttöönotto edistää tasa-arvoa ja läpinäkyvyyttä rekrytointiprosessissa. Kesäkuussa käyttöön otettu rekrytointikohtainen hakijapalaute on auttanut parantamaan rekrytointiprosessia. Tekoäly tukiälyksi -hanke tukee henkilöstön työtä ja kehittämistä.

TE-palveluiden siirtymistä valtiolta on valmisteltu huolellisesti ja laajassa yhteistyössä. Hyvinvointialueelle siirtyneen henkilöstön osalta on edelleen jälkitöitä. Keväällä valmisteltiin palkkauksessa järjestelyeriä. Myös vakuutusyhtiön vaihtuminen aiheutti valmistelutehtäviä ja laajaa tiedottamista.

Henkilöstösuunnittelun tueksi on käytössä täyttölupamenettely, joka varmistaa henkilötyövuosimäärän vastuualueittain ja sen, että yhteistoimintaneuvottelun lopputuloksen vuoksi vähentyvät resurssit kohdennetaan oikein. Uudet ohjeet harkinnanvaraisista työ- ja virkavapaista selkeyttävät ja yhdenmukaistavat käytäntöjä. Vuodelle 2025 laadittiin työterveyden toimintasuunnitelman kokonaisuudistus. Myös päihdeohjelma sekä sairauspoissaolo-ohje on päivitetty

Kuopion kaupungin työhyvinvointityö perustuu työhyvinvointisuunnitelmiin, jotka laaditaan työyksiköittäin työhyvinvointikyselyssä nousevien kehittämiskohteiden perusteella. KEVAn työhyvinvointikysely toteutettiin koko henkilöstölle ja tutkimusyhteistyötä Työterveyslaitoksen kanssa on jatkettu. Työsuhdepolkupyörien käyttöönotto on edistänyt henkilöstön hyvinvointia ja kestävää liikkumista.

Tiedottamiseen ja viestintään on kiinnitetty erityistä huomiota. Esihenkilöiden aamuinfot on otettu uudelleen käyttöön. Tämä on parantanut vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa. Intra on uudistettu ja videokirjasto otettu käyttöön. Videokirjaston avulla voidaan tallentaa, jakaa ja katsella videoita, jotka liittyvät esimerkiksi koulutuksiin, tiedotustilaisuuksiin ja muihin sisäisiin tapahtumiin liittyen.

Henkilöstöpalvelu järjesti kampanjan, jossa työyksiköt pystyivät kutsumaan HR:n työntekijöitä päiväksi ”työharjoitteluun”. Tempaus lisäsi ymmärrystä puolin ja toisin.

Kiitokset koko henkilöstölle ja yhteistoimintaan osallistuneille osapuolille sitoutumisesta ja määrätietoisesta yhteistyöstä. Yhdessä olemme vahvempia selvittämään ja ratkaisemaan uudetkin haasteet.

Nainen lavalla puhumassa.
Henkilöstöjohtaja Anu Tiikasalo