Esihenkilötyö ja johtaminen

Strategiset tavoitteet
Kuopion kaupungin strategia vuoteen 2030 on olla ”Hyvän elämän pääkaupunki”. Kaupungin strategian yhtenä päämääränä on olla ”Uudistuva ja yhdessä tekevä – haluttu työyhteisö”. Tämä tarkoittaa, että Kuopion kaupunki on veto- ja pitovoimainen työnantaja ja uudistaa palveluita asiakaslähtöisesti, henkilöstö on avainasemassa monien strategisten tavoitteiden saavuttamisessa, työnantajana kaupunki tarjoaa kuuntelevaa ja kannustavaa johtamista ja esimiestyötä sekä tilaa henkilöstön omille valinnoille. Lisäksi tasapainoinen talous mahdollistaa toimivat palvelut ja tarpeelliset investoinnit.
Kuopion kaupungin strategian mukaisesti toimintatapojemme tulee näkyä kaikessa toiminnassamme, niin asiakastyössä kuin työyhteisössä. Muuttuvassa toimintaympäristössä tarvitsemme luovuutta ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla ja arvioida kriittisesti myös vakiintuneita toimintatapoja. Toimimme vastuullisesti ja otamme toiminnassamme huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset. Teemme organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä ja otamme asukkaat vahvasti mukaan toiminnan ja palvelujen kehittämiseen.
Henkilöstöjohtamisen strategiset painopisteet vuosille 2022–2025 ovat uudistuva johtaminen sekä osaava ja hyvinvoiva henkilöstö. Tavoitteina ovat:
- työnantajavetovoiman vahvistaminen
- päätöksenteon, johtamisen ja hyvän työilmapiirin kehittäminen sekä toimivien rakenteiden varmistaminen
- esihenkilötyön tukeminen ja esimiesten osaamisen vahvistaminen
- osaamisen ja urakehityksen varmistaminen
- henkilöstön työhyvinvoinnin ja myönteisen työntekijäkokemuksen kehittäminen
- henkilöstön kannustaminen oman työn ja työyhteisön kehittämiseen sekä kokeilukulttuurin tukeminen ja osallisuuden – rakenteiden/foorumeiden kehittäminen.
Kuopion kaupungissa työskentelee yli 200 henkilöä johto- ja esihenkilötehtävissä. Strategian toiminnallisena tavoitteena on esihenkilöiden ja johtoryhmien osaamisen varmistaminen ja jatkuva kehittäminen. Strategian tavoitteet ja sitä läpileikkaavat teemat on viety kaikkiin keskitetysti tarjottaviin koulutuksiin ja valmennuksiin.
Esihenkilöiden tuki
Esihenkilötyön merkitys on korostunut, koska työn tekeminen on muuttunut ja kehittynyt itseohjautuvampaan suuntaan. Tämän vuoksi esihenkilöiden valmentavan johtamisen ja ratkaisukeskeisyyden taitoja vahvistettiin. Palvelualueilla johtoryhmät kävivät läpi johtoryhmävalmennukset. Esihenkilöt suorittivat mm. lähiesimiehen ammattitutkintoja, johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitukintoja ja esihenkilö- ja keskijohdon sertifikaatteja. Vuoden 2024 aikana järjestettiin kaksi esihenkilöseminaaria, joissa painopisteenä sisällöissä oli esihenkilön rooli työilmapiirin rakentajana ja muutoksen johtajana ja tekoäly. Syksystä 2024 aloitettiin esihenkilöiden aamuinfot kerran kuussa ajankohtaisista asioita.
Henkilöstöpalvelut tarjoavat esihenkilöille laajasti tukea, neuvontaa ja ohjausta. Tiedolla johtamisen ja osaamisen tukena kaupungilla on käytössä useita tietojärjestelmiä. Järjestelmien toiminnallisuuksia lisättiin tai muokattiin vastaamaan paremmin johtamisen tuen tarpeita.
HR järjestelmään (ESS) otettiin esihenkilötyön tueksi käyttöön prosessiohjatut työsopimukset sujuvoittamaan ja tukemaan esihenkilöitä työsopimusten/virkamääräysten tekemisessä. Vuonna 2024 ESS kautta tehtiin yhteensä 17 682 työsopimusta/viranhoitomääräystä yhteensä 3 313 eri henkilölle. Työkykyjohtamisjärjestelmässä (Aino) oleva kehityskeskustelulomake uudistettiin ja vakiinnutettiin. Keväällä otettiin käyttöön uusi matka- ja kululaskujärjestelmä (M2). Nämä uudistukset edellyttivät esihenkilöiltä, työntekijöiltä ja HR-ammattilaisilta uusien käytäntöjen oppimista.
Sisäisen intranetin (Kuha) uudistamiseen osallistuttiin Henkilöstöpalvelusta aktiivisesti. Syksyn 2024 aikana intrasivuille tehtiin uusi tekninen toteutus. Kuhan sisällöt ja nimi säilyivät ennallaan, mutta tekninen muutos mahdollisti joidenkin uusien toiminnallisuuksien käyttöönoton. Tärkeänä kehittämistavoitteena on kaupungin työntekijöiden osallisuus ja vuorovaikutus, sekä kaikkien palvelualueiden tavoittaminen aikaisempaa paremmin Kuhan kautta.
Esihenkilöille toteutettiin intranet-työpöytänäkymä, jolle on koottu kaikki esihenkilöille tärkeimmät sovellukset ja ohjeet helposti käytettäväksi kokonaisuudeksi. Tämän lisäksi kootaan tarpeen mukaan alasivuja, joista palvelualueen tai yksikön on helpompi olennaiset ohjeet ja viestintä.
