Elintarviketoiminta
Elintarvikeyritys on yritys, jonka toiminta liittyy elintarvikkeiden tuotannon, jalostuksen ja jakelun eri vaiheisiin. Elintarvikeyrityksen toimintaan tarvitaan yleensä jokin fyysinen sijaintipaikka, elintarvikehuoneisto. Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan rakennusta, huoneistoa tai sen osaa sisä- tai ulkotiloissa, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään.
Ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttumista sinun on pääsääntöisesti rekisteröitävä elintarvikealan toimintasi. Jos elintarvikehuoneistossasi käsitellään eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiin toimittamista, sinun on haettava huoneistollesi hyväksyntää. Hakemuksen yhteydessä sinun on esitettävä valvontaviranomaiselle suunnitelmasi yrityksesi omavalvonnasta.
Toimija vastaa siitä, että elintarvikehuoneisto on voimassa olevan elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukainen. Ympäristöterveydenhuoltoon on kuitenkin suositeltavaa olla yhteydessä jo tilojen ja toimintojen suunnitteluvaiheessa, jotta voimme neuvoa ja ohjeistaa tilojen ja toimintojen, sekä omavalvonnan vaatimuksissa.
-
Rekisteröitäviä elintarviketoimintoja ovat mm.
• Ravintolat, kahvilat, suurtaloudet, elintarvikemyymälät ja kioskit, leipomot, sellaiset teolliset valmistuspaikat, joissa ei käsitellä eläimistä saatavia elintarvikkeita, elintarvikevarastot ja kuljetusajoneuvot.
• Liikkuvat elintarvikehuoneistot, eli esim. telttakatokset, kontit ja myyntivaunut.
• Elintarvikkeiden välitys, maahantuonti, valmistuttaminen esim. agentuuriliikkeet, joissa välitetään tai jälleen myydään elintarvikkeita puhelimen tai verkkokauppojen välityksellä tehtyjen tilausten perusteella ilman, että elintarvikkeet varsinaisesti ovat koskaan toimijan itsensä hallussa.
• Ravintolisien valmistaminen, myynti, maahantuonti ja välittäminen.Elintarviketoiminnan aloittamisesta ja toiminnan olennaisesta muuttumisesta on ilmoitettava ympäristöterveydenhuoltoon neljä viikkoa ennen toiminnan alkamista tai muuttumista. Myös toiminnan loppumisesta ja keskeytymisestä on toimijalla velvollisuus ilmoittaa ympäristöterveydenhuoltoon. Toimijan vaihtuessa uusi toimija tekee ilmoituksen toiminnan aloittamisesta. Rekisteröitävä elintarvikehuoneisto voidaan perustaa tietyin edellytyksin myös kotiin.
Tee ilmoitus ensisijaisesti sähköisesti Ilppa -palvelun kautta. Yksityinen elinkeinonharjoittaja tai yrityksen virallinen edustaja eli nimenkirjoittaja voi kirjautua Ilppa-sovellukseen suoraan suomi.fi-tunnistautumisella. Muille Ilpan käyttäjille tarvitaan yrityksen virallisen edustajan Suomi.fi-palvelussa antama valtuutus, jonka voi tehdä Suomi.fi sivustolla. Tarkempia ohjeita Ilppa-palvelun käyttöön löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.
Saatavilla on myös täydennettävät pdf -lomakkeet, jotka voit palauttaa sähköpostitse ympäristöterveydenhuollon asiointiosoitteeseen tai postitse.
Huomioithan, että elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoituksen liitteeksi tarvitaan huoneiston pohjapiirros.
-
Vähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä ilmoitusta ympäristöterveydenhuoltoon, mikäli elintarvikkeet ovat vähäriskisiä ja toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, kuten kahvitarjoilu, pullan ja pikkuleipien myynti.
-
Hyväksyttäviä elintarvikehuoneistoja ovat
• elintarvikehuoneistot, joissa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita (kala, liha, maito) ennen vähittäismyyntiä
• varastot, joissa varastoidaan eläimistä saatavia elintarvikkeita ja joita toimitetaan laitoksesta toiseen laitokseenMikäli suunnittelet laitostoimintaa tai toiminnan muuttamista, ota yhteyttä ympäristöterveydenhuoltoon. Laitoksen toimintaa ei saa aloittaa, eikä toimintaa muuttaa olennaisesti ilman viranomaisen hyväksyntää. Elintarvikehuoneistojen hyväksyminen laitokseksi ratkaistaan kahden kuukauden kuluessa.
Lisätietoa
- Elintarvikeyrityksen perustaminen Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
- Ohjeet elintarviketoiminnan aloittamiseen toimialoittain Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
- Omavalvonta Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
- Rekisteröitävää toimintaa vai ei? Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
- Ohje rekisteröidyn toiminnan elintarvikehygieniasta – Rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
- Elintarvikehuoneisto kotona Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
- Ravintolan omavalvontasuunitelmamalli Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen
Ympäristöterveydenhuolto
Valtuustotalo, Suokatu 42, 70110 Kuopio
PL 1097, 70111 Kuopio
Elintarviketeollisuus, hyväksytyt elintarvikehuoneistot, kontaktimateriaalitoimijat, alkutuotanto
Ravintolat, kahvilat ja suurtaloudet, liikkuvat elintarvikehuoneistot, elintarvikkeiden tilapäinen myynti, leipomot
Elintarvikemyymälät, tukut, elintarvikevarastot, alkutuotanto
Ravintolat, kahvilat ja suurtaloudet
Ravintolat, kahvilat ja suurtaloudet, elintarvikekuljetukset