Vahinkoeläimet ja tuhohyönteiset
Kiinteistön tai alueen omistaja tai haltija vastaa siitä, että olosuhteet pysyvät rotille ja muille vahinkoeläimille epäsuotuisina sekä vastaa tarvittaessa vahinkoeläinten hävittämisestä alueellaan. Sisätiloihin kulkeutuu joskun hyönteisiä. Valtaosa hyönteisistä on ihmiselle täysin vaarattomia, vaikka niiden esiintyminen harmittaa. Osa niistä luokitellaan tuhohyönteisiksi, jotka saattavat pilata elintarvikkeita, tekstiilejä tai jopa pistää tai purra ihmistä.
-
Kiinteistön tai alueen omistaja tai haltija vastaa siitä, että olosuhteet pysyvät rotille ja muille vahinkoeläimille epäsuotuisina sekä vastaa tarvittaessa vahinkoeläinten hävittämisestä alueellaan. Vahinkoeläimille ei pidä olla tarjolla ruokaa eikä pesimispaikkoja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kiinteistön jätehuolto ja lintujen ruokinta on mahdollisimman asianmukaista.Rakennusten suojaamiseen jyrsijöiden ja lintujen sisään pääsemisen estämiseksi on kiinnitettävä huomiota. Asunto-osakeyhtiössä mahdollisista vahinkoeläinhavainnoista taikka asukkaiden epäasiallisesta toiminnasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle.
Voimakkaimpien ja vaarallisimpien tuholaismyrkkyjen (kuten rotanmyrkyt) saantia on nykyisin rajoitettu. Jyrkisöiden torjuntaan tarkoitettuja loukkuja löytyy normaaleista hyvin varustelluista kaupoista. Haitallisiksi koettujen lintujen torjunnassa on huomioitava mahdolliset rauhoitukset/pesimärauhoitukset.
-
Sisätiloihin kulkeutuu joskus hyönteisiä. Valtaosa hyönteisistä on ihmiselle täysin vaarattomia, vaikka niiden esiintyminen harmittaa. Osa niistä luokitellaan tuhohyönteisiksi, jotka saattavat pilata elintarvikkeita, tekstiilejä tai jopa pistää tai purra ihmistä. Osa hyönteisistä voi levitä asunnosta toiseen. Asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle.
Tuhohyönteisistä pääsee usein eroon omatoimisesti esimerkiksi huolellisella siivouksella, hävittämällä tuhohyönteisten valtaamia elintarvikkeita tai myrkyttämällä, mutta joskus torjuntatoimissa on syytä turvautua ammattilaisten apuun. Torjuntatoimenpiteitä arvioitaessa voi olla järkevä selvittää, mikä hyönteinen on kyseessä.
Tuhohyönteisten torjunta-aineita löytyy normaaleista hyvin varustelluista kaupoista.
Tuhohyönteisnäytteitä voi tuoda tunnistettavaksi ympäristöterveydenhuoltoon.Näytteen on oltava ehjä ja mielellään elävä. Parhaiten näytteet säilyvät kannellisissa lasi- tai muovipurkeissa.
Tuholaistorjuntaa suorittavien yritysten yhteystietoja löytyy internetistä hakusanalla ”tuholaistorjuntaa”.
-
Mikko Raatikainen
ympäristöterveystarkastaja
ympäristöterveydenhuolto