Lemmikit ja harraste-eläimet
Lemmikkieläintä ei saa jättää heitteille tai hoidotta. Heitteillejätöllä voidaan tarkoittaa esimerkiksi tilanteita, joissa eläin on koditon tai ilman valvontaa kotipiirin rajojen ulkopuolella. Lemmikkieläimistä huolehtimisvelvollisuuteen kuuluu, ettei eläimiä päästetä tekemään tarpeitaan ja likaamaan toisten pihoja, leikkipaikkoja eikä yleisiä oleskelu-, liikunta- ja virkistysalueita.
-
Taajamassa koira on järjestyslain perusteella pidettävä kytkettynä. Koiraa ei saa päästää yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana torille eikä yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Kytkemättömänä koiraa ei saa tuoda kuntopolulle. Koira voi olla irrallaan suljetulla pihalla, koirien harjoituspaikalla sekä aidatulla jaloittelualueella. Koiran tulee tällöinkin olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Kuopiossa on useita kaupungin ylläpitämiä aidattuja koirapuistoja, jotka ovat aidattuja, koirien ulkoiluun varattuja alueita, joissa koira saa olla vapaana. Osassa puistoista on kaksi erillistä aluetta, toinen isommille ja toinen pienemmille koirille.
Kissalle ei järjestyslaissa ole suoranaista kytkemisvelvoitetta taajamassa. Kuitenkaan
myöskään kissaa ei saa päästää yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikalle, toriaikana
torille eikä yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua. Kytkemättömänä kissaa ei saa tuoda kuntopolulle. Käytännössä siis kissaa ei voi järjestyslain perusteella pitää taajamassa vapaana ilman valvontaa.
Olleessaan vapaana kissa altistuu myös onnettomuuksille, katoamisille ja loukkaantumisille, ja se voi joutua kärsimään näistä vakavasti loukkaantuneena hyvinkin pitkiä aikoja. Kun eläin otetaan lemmikiksi, otetaan vastuulle sen hyvinvointi, mihin kuuluu myös karkaamisvaaran minimoiminen. Lemmikistään välittävä omistaja ei päästä kissaansa irralleen varsinkaan taajamassa. Kissat sopeutuvat yleensä hyvin esimerkiksi verkkokattoiseen ulkotarhaan. Internetistä löytyy aiheesta runsaasti lisätietoa.Tavattaessa irrallaan olevia koiria ja kissoja taajamassa ne voidaan ottaa kiinni ja toimittaa kunnan järjestämään talteenottopaikkaan tai löytöeläinkotiin. Lemmikkieläimiä kiinni otettaessa niitä ei saa vahingoittaa, eikä niitä saa tappaa, vaikka ne kulkisivatkin laissa kielletyillä alueilla tai toisten pihoilla.
Taajaman ulkopuolella koirat on 1.3. – 19.8. välisen ajan pidettävä kytkettyinä tai siten, että ne ovat välittömästi kytkettävissä. Kytkettynä pitäminen koskee myös omaa maata lukuun ottamatta pihamaata, puutarhaa tai tarkoitusta varten aidattua aluetta. Muuna aikana koiraa voidaan myös toisen alueella pitää irti sillä edellytyksellä, että siihen on maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa (metsästyslaki 53 §).
Järjestyslaki ja sen kissojen ja koirien pitoa koskevat velvoitteet eivät ole voimassa taajaman ulkopuolella. Maanomistajalla on oikeus ottaa kiinni ja poistaa alueella oleva koira sitä kuitenkaan vahingoittamatta. Koiran kiinniotosta on välittömästi ilmoitettava koiran omistajalle tai poliisille. Kiinniotetut koirat tulee toimittaa omistajalle tai eläinsuojaan. Myöskään taajaman ulkopuolella vapaana liikkuvat kissat ja koirat eivät ole ”lainsuojattomia”.
Maanomistaja saa pyydystää villiintyneen kissan käyttäen metsästyslaissa sallittuja pyyntimenetelmiä. Villiintynyt kissa on eri asia kuin omilla teillään oleva kotikissa. Villiintyneen kissan erottaminen karanneesta kotikissasta on usein vaikeaa, joten kaikki kissat pitää ensisijaisesti ottaa kiinni niitä vahingoittamatta esimerkiksi loukulla. Kissan villiintyneisyyden arvioi eläinlääkäri käyttäen apuna tarvittaessa löytöeläinkodissa tehtyjä havaintoja, minkä jälkeen hän päättää jatkotoimista.
Haittojen ehkäiseminen
Lemmikkieläimistä huolehtimisvelvollisuuteen kuuluu, ettei eläimiä päästetä tekemään tarpeitaan ja likaamaan toisten pihoja, leikkipaikkoja eikä yleisiä oleskelu-, liikunta- ja virkistysalueita. Erityisesti leikkikentillä ja uimarannoilla sairauksien leviäminen eläinten ulosteiden välityksellä on mahdollista, koska lapset laittavat vettä, hiekkaa ja lunta suuhunsa. Lemmikkieläimen omistajalla on vastuu eläimen aiheuttamista vahingoista.
Lemmikkieläinten ulosteiden aiheuttama likaantuminen on jätelain tarkoittamaa roskaamista. Eläimen omistaja on vastuussa siivoamisesta. Järjestyslain mukaan koiran ulosteita ei saa jättää taajamassa ympäristöön hoidetulla alueella.
Koirat eivät saa aiheuttaa haukkumisella naapureille kohtuutonta meluhaittaa. Järjestyslain 3 § kieltää mm. “metelöimisen” sekä yleisellä että yksityisellä paikalla. “Metelöimistä” voi olla tilanne, jossa koiran omistaja sallii koiran toistuvasti haukkua siten, että siitä aiheutuu kohtuutonta häiriötä ympäristöön. Jatkuva naapurin sisätiloihin kuuluva haukunta voi aiheuttaa myös terveydensuojelulain vastaisen meluhaitan.
-
Kesä- ja harrastekanalan pitäjälle löytyy ohjeistusta sekä Ruokaviraston että Siipikarjaliiton sivustolta.
Muistilista kesä- ja lemmikkilampaiden sekä vuohien pitäjälle (Ruokavirasto).
Siat on pidettävä sisällä koko Suomen alueella. Sikojen ulkonapitokielto koskee myös harraste-eläinten pitoa (esim. minipossut).
Ammattimaisesta ja laajamittaisesta eläinten pitämisestä (esim. kennel) on tehtävä ilmoitus aluehallintovirastolle.
-
Ruokavirasto on tehnyt useista kotieläimistä esitelehtisiä (Tavoitteena terve ja hyvinvoiva -sarja), joihin on koottu kaikki kyseistä eläinlajia koskevat eläinsuojelusäädökset.