Asumisterveys
Ihmiset viettävät paljon aikaa kotonaan, joten kodin sisäympäristön olosuhteilla on iso merkitys terveyteen ja hyvinvointiin.
Jos asunnossasi esiintyy olosuhde, jonka epäilet aiheuttavan terveyshaittaa, kerro siitä perusteluineen taloyhtiön tai kiinteistönomistajan edustajalle. Jos asut vuokralla asunto-osakeyhtiössä, kerro asiasta myös osakkeenomistajalle. Kiinteistönomistaja on ensisijaisessa vastuussa asuntojen rakenteiden ja talotekniikan kunnosta ja niiden kautta myös asunnon terveydellisistä olosuhteista, joten omistajan tehtävä on selvittää asiaa. Mikäli asunnossa ei kiinteistönomistajan näkemyksen mukaan ole viitteitä terveyshaittaa aiheuttavasta olosuhteesta, tai kiinteistönomistaja ei ryhdy asiaa selvittämään tai korjaamaan epäkohtia, on asukkaalla tai osakkeenomistajalla oikeus saada asia ympäristöterveydenhuollon selvitettäväksi
“Jos epäilet, että asuntosi olosuhteet eivät ole terveelliset, etkä tiedä miten tulisi toimia, voit kysyä neuvoa ympäristöterveystarkastajalta.”
-
- Ummehtunut haju, kuten maakellarin haju, rakenteiden kupruilu ja pinnoitteiden irtoaminen tai rakenteiden värimuutokset viittaavat rakennuksen kosteus- ja homevaurioon.
- Kosteus- ja homevaurioita voi esiintyä kaikissa rakennuksissa
- Kiinteistönomistaja on ensisijaisesti vastuussa siitä, että asunnon rakenteet ovat siinä kunnossa, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa.
-
- Ilmanvaihdon tarkoituksena on poistaa asunnon sisäilmasta epäpuhtauksia ja kosteutta sekä samalla huolehtia puhtaan korvausilman saannista.
- Ilmanvaihtoa on käytettävä ja huollettava järjestelmän käyttöohjeiden mukaisesti.
-
- Kemialliset epäpuhtaudet ovat pääasiassa peräisin rakennus- ja sisustusmateriaaleista, kosteuden vaurioittamista rakenteista, ihmisen ja kodin toiminnoista tai asunnon ulkopuolelta (radon).
- Kemiallisten epäpuhtauksien aiheuttamien terveyshaittojen selvittämiseksi ja poistamiseksi ei voida antaa yleistä ohjetta, vaan jokainen tapaus on käsiteltävä erikseen haitan luonteen ja suuruuden mukaan.
-
- Huoneiston lämpöolosuhteet vaikuttavat merkittävästi asumisviihtyvyyteen.
- Asunnon huoneilman lämpötila on oltava lämmityskaudella 18 °C–26 °C ja lämpötila lämmityskauden ulkopuolella 18 °C–32 °C.
- Huoneilman lämpötila ei saa olla liian korkea tai matala.
- Sisäilma ei saa olla liian kuivaa tai kosteaa (kosteusvaurioriski).
- Ilmavirtaukset eivät saa olla liian voimakkaita (vedon aiheuttamat haitat)
-
- Radon on maaperässä olevan uraanin hajoamistuotteena muodostuva näkymätön ja hajuton kaasu, jota voi päästä asuintiloihin esim. rakenteiden epätiiveyksien kautta.
- Kuopiossa pientalojen sisäilman radonpitoisuudet ovat olleet alle valtakunnan keskiarvon.
- Lisätietoa: säteilyturvakeskuksen internet sivuilla https://www.stuk.fi/
-
Naapurin siisteyskäsitys voi poiketa totutusta. Pitempään jatkuvasta siivottomasta asumisesta voi aiheutua hajuhaittoja tai siivoton asunto houkuttelee hyönteisiä, joita sitten kulkeutuu mahdollisesti naapureidenkin viihtyisyyshaitaksi. Siivottoman asunnon asukas on usein avun tarpeessa. Mikäli tuntuu, ettet voi auttaa tai tilanne ei korjaudu, tai tarvitset vain neuvoja, voit olla yhteydessä asumisterveysasioista vastaaviin ympäristöterveystarkastajiin. Voit tarvittaessa tehdä lähimmäisestäsi myös sosiaalihuoltolain mukaisen tai hänen lemmikeistään eläinsuojelulain mukaisen huoli-ilmoituksen.
Asumisterveys
Heikki Kallunki
ympäristöterveystarkastaja
Ympäristöterveydenhuolto
Julkiset tilat
Santtu Laitinen
ympäristöterveystarkastaja
Ympäristöterveydenhuolto