Melun vaikutukset
Melu on ei-toivottua ääntä, joka on epämiellyttävää, häiritsevää, odottamatonta tai kuulolle haitallista. Melun aiheuttaman haitan suuruuteen vaikuttavat mm.
- äänen ominaisuudet kuten sen voimakkuus, taajuus, kapeakaistaisuus ja impulssimaisuus
- altistumisen aika ja paikka
- henkilön yksilölliset ominaisuudet kuten meluherkkyys ja asenne äänilähdettä kohtaan.
-
Ympäristömelu usein koetaan häiritseväksi ja sen koetaan heikentävän elinympäristön viihtyisyyttä. Melulla on kuitenkin myös vakavampia vaikutuksia esimerkiksi
- aiheuttamalla elimistöön stressireaktio
- häiritsemällä unta
- lisäämällä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä
- heikentämällä henkistä hyvinvointia.
Altistumista liikennemelulle voi vähentää esimerkiksi
- pitämällä ikkunat kiinni
- vaihtamalla huonejärjestystä siten, että makuuhuone on mahdollisimman kaukana kadusta ja tiestä
- valitsemalla kävellessä tai pyöräillessä mahdollisimman hiljainen reitti
- vähentämällä omalta osalta liikennemelun syntymistä mm. valitsemalla melupäästöltään hiljaisempi ajoneuvo ja hiljaisemmat renkaat, noudattamalla nopeusrajoituksia ja käyttämällä julkista liikennettä oman auton sijaan.
Jos koet melun haitalliseksi, voit olla yhteydessä alueellisiin ympäristönsuojelupalveluihin tai ympäristöterveydenhuoltoon lisäneuvojen saamiseksi. Liikennemelun torjunnan suunnittelusta vastaa katuverkon osalta kaupungin kunnallistekninen suunnittelu ja yleisten teiden osalta ELY-keskus.
-
Asukkaiden melualtistusta arvioidaan asuinrakennusten julkisivuihin kohdistuvien melutasojen perusteella. Laskentatuloksista on kerätty eri meluvyöhykkeillä asuvien ihmisten lukumäärät, kun rakennusten asukasmäärät olivat tiedossa.
Melulle altistuvien määriä tarkasteltaessa pitää huomata, että ennustetilanteen 2035 melulle altistuvat on laskettu nykyiseltä tie- ja katuverkolta ja nykyisistä asukastiedoista, eikä laskennassa ole huomioitu uusia rakennettavia asuinrakennuksia ja niissä asuvien ihmisten määriä. Melulle altistuvien asukkaiden määrän kasvu siis johtuu käytännössä nykyisellä katu- ja tieverkolla tapahtuvasta liikennemäärien kasvusta.
Melualueella asuviksi asukkaiksi on laskettu päiväaikana (klo 7-22) yli 55 dB meluvyöhykkeellä asuvat ja yöllä (klo 22-7) yli 50 dB meluvyöhykkeellä asuvat.
-
Kuopion EU-meluselvitykseen liittyen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) teki arvion tie- ja raideliikenteen melun aiheuttamista terveys- ja hyvinvointivaikutuksista. Selvitys tehtiin yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa. Selvityksessä on tarkasteltu
- ympäristömelun terveys- ja hyvinvointivaikutuksia yleisellä tasolla
- eri tekijöiden merkitystä arvioitaessa melu terveysriskejä
- tie- ja raideliikenteen melun aiheuttamia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia
- melualtistuksen aiheuttamia kansantaloudellisia kustannuksia
Raportissa (pdf) käsitellään melulle altistumista ja melualtistuksen aiheuttamia terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä niiden aiheuttamia kansantaloudellisia kustannuksia Kuopiossa ja Jyväskylässä.