Ilmansuojelu
Kuopion kaupunkialueen ilmanlaatuun vaikuttavat eniten tieliikenteen pakokaasupäästöt sekä katupöly. Suurimmat vaikutukset liikenteen päästöillä ja katupölyllä on kaupunkialueen halkaisevan moottoritien lähialueilla ja vaikutuspiirissä. Teollisuuden päästöillä on paikallista vaikutusta etenkin Sorsasalossa, Itkonniemellä ja Haminalahdessa. Pientaloalueille ilmanlaatuun vaikuttavat myös kiinteistökohtaisen lämmityksen päästöt, etenkin puun pienpoltosta.
Päästöjen vaikutuksia pyritään vähentämään mm. tehtäessä päätöksiä ja antaessaan lausuntoja laitosten ympäristöluvista sekä ottamalla ilmanlaatu huomioon maankäytön ja liikenteen suunnittelussa. Ilmanlaadun parantamista on myös edistetty osallistumalla katupölyä ja puunpienpolttoa koskeviin tutkimushankkeisiin.
Kuopion uusimpia ilmanlaatuselvityksiä
Lisää tietoa ilmansaasteista
Kansallisen ilmansuojeluohjelman 2030 ensimmäinen päivitys (valtioneuvosto) (pdf)
-
Kuopion kaupungin järjestämänä ilmanlaatua seurataan monipuolisin mittauksin Kuopiossa, Siilinjärvellä, Varkaudessa ja Jyväskylässä. Mittaustuloksia voi seurata reaaliajassa Kuopion ilmanlaatusivulla. Sivuilla on nähtävissä ja ladattavissa kaikkien näiden paikkakuntien mittausasemien tulokset sekä myös muuta ilmanlaatutietoa.
Kuopion mittausverkkoon kuuluvien kaupunkien mittaustuloksia voi seurata myös mobiilisovellusten avulla. Mobiilisovellukset ovat saatavilla erikseen Kuopion ja Siilinjärven (KuopioAir), Varkauden (VarkausAir) ja Jyväskylän (JyvaskylaAir) alueille. Kuopion ja Siilinjärven sovelluksen löydät oheisista linkeistä.
Koko Suomen ilmanlaadun mittaustulokset ovat nähtävissä Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatusivulla.
Lisää tietoa ilmanlaadusta
Kuopion ilmanlaadun mittausten laatujärjestelmän kuvaus (pdf)
Ilmatieteen laitos: teematietoa ilmanlaadusta
-
Eniten Kuopion kaupunkialueen ilmanlaatuun vaikuttaa katupöly, mikä ilmenee ajoittain korkeina hengitettävien hiukkasten pitoisuuksina. Katupölypitoisuudet ovat tyypillisesti korkeimmillaan maalis-huhtikuussa, mutta katupölyä voi olla ilmassa myös loppusyksyllä ja joskus myös talvikuukausina, kun katujen ja teiden pinnat ovat paljaat lumesta ja jäästä. Katupölystä noin puolet on nastarenkaiden kuluttamaa tiepäällystettä, noin neljäsosa jauhautunutta hiekoitusmateriaalia ja noin neljäsosa rengas- jarru- ja muuta vastaavaa pölyä.
Kuopio on vuodesta 2018 alkaen ollut mukana useissa katupölyä koskevissa tutkimuksissa ja selvityksissä
- Katupölyn lähteet, päästövähennyskeinot ja ilmanlaatuvaikutukset: KALPA3-tutkimushankkeen loppuraportti (pdf)
- Kuopion katupölytutkimus 2019: hankkeen loppuraportti (pdf)
- Ilmanlaatuselvitys: hiukkaspaastojen muodostuminen moottoritieolosuhteissa eri nopeuksilla (pdf)
- Ilmanlaatuselvitys: kasvillisuuden vaikutukset hiukkaspitoisuuksiin moottoritien läheisyydessä (pdf)
Katupölyn muodostumista voidaan ehkäistä ja katujen sekä teiden puhtaanapitoa tehostaa useilla erilaisilla toimilla. Eri mahdollisuuksia on kuvattu pöly-BAT-sivustolla.
-
Tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla puun pienpoltto uuneissa, takoissa ja saunankiukaissa voi heikentää ilmanlaatua. Näin etenkin kylminä talvipäivinä. Puunpolton päästöt sisältävät terveydelle haitallisten pienhiukkasten lisäksi myös monia muita haitallisia yhdisteitä, kuten syöpävaarallisia aromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä.
Kuopiossa on selvitetty puun pienpolton vaikutuksia ilmanlaatuun ja ilmansaasteille altistumiseen
- Puun pienpolton savuille altistuminen ja hiukkaspitoisuuden alueellinen vaihtelu asuinalueella (pdf)
- Puun pienpolton vaikutus ilman PAH- ja pienhiukkaspitoisuuksiin Kuopion seudulla (pdf)
Puun pienpolton päästöjä ja haittoja voi jokainen tulisijan käyttäjä vähentää ottamalla huomioon tulisijojen käyttöä koskevat ohjeet
- Opas puunpolttoon (pdf)
- Savuttaako – vinkkejä puunpolttoon (pdf)
- Sauno hiukkasen puhtaammin (pdf)
- HSY: Polta puhtaasti – sivusto
Puun pienpolttoa koskevissa valitustapauksissa voi olla yhteydessä kunnan ympäristönsuojelu- tai terveydensuojeluviranomaiseen