Ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuusarviointi
Pohjois-Savon kuntiin suunniteltujen ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuutta arvioitiin yhteisessä selvityksessä. Selvitykset valmistuivat tammikuussa 2025.
Vaikuttavuusarvioinneissa tarkasteltiin, millä toimilla ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä vähennetään eniten ja kustannustehokkaasti kunnissa. Paikallisilla toimilla on keskeinen rooli kansallisten ja kansainvälisten hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Kuntien ilmastotoimenpiteillä voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää alueiden elinvoimaisuutta, hyvinvointia ja taloudellista kestävyyttä.
Kuntien erot näkyvät ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuudessa
Selvityksessä arvioidut toimenpiteet keskittyvät energian kulutukseen ja tuotantoon, liikenteeseen, ruokaan ja maankäyttöön. Selvityksessä tarkasteltiin 15 pohjoissavolaisen kunnan yhteisiä ilmastotoimenpiteitä sekä Kuopion ja Siilinjärven kuntakohtaisia toimia. Kuntien erilaiset lähtökohdat, resurssit ja paikalliset erityispiirteet vaikuttavat merkittävästi toimenpiteiden toteutukseen ja saavutettaviin tuloksiin. Kun resursseja kohdennetaan ilmastotoimenpiteisiin, on olennaista tunnistaa kunnan suurimmat päästölähteet joihin kunta voi vaikuttaa.
Vaikuttavuusarvioinnit toteutettiin SISU-hankkeessa
Pohjois-Savon kuntien ilmastotoimenpiteiden vaikuttavuusarvioinnit toteutettiin osana Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanketta. Vaikuttavuusarviointiin osallistui 15 kuntaa: Kuopio, Siilinjärvi, Iisalmi, Suonenjoki, Varkaus, Leppävirta, Joroinen, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Rautalampi, Sonkajärvi, Tervo ja Vesanto. Selvityksen tulokset ovat suuntaa antavia. Arviointi sisältää epävarmuuksia tehtyjen rajausten ja olettamusten vuoksi. Asiantuntijatyön toteutti Ramboll Finland Oy.
SISU-hanke on käynnistänyt laajan 15 eri kunnan ja seutukunnan välisen ilmastoyhteistyön. SISU-hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevat kunnat.