Usein kysytyt kysymykset
Olemme koonneet tälle sivulle joitakin tällä hetkellä usein kysyttyjä asioita liittyen energiansäästöön, varautumiseen ja sähkösopimuksiin.
-
Sähkön hinta on nyt poikkeuksellisen korkealla, joten kotitaloudet joutuvat tekemään sähkösopimuksia harvinaisen korkeilla hinnoilla. Eri myyjien sähkötarjousten ja sopimustyyppien vertailu kannattaa, sillä tarjoukset muuttuvat hyvin nopeaan tahtiin.
Voit valita toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, määräaikaisen sopimuksen tai pörssisidonnaisen sopimuksen. Lisäksi on olemassa esimerkiksi yösähkö- sopimuksia, joissa maksat eri hintaa päivä- ja yösähkölle, tosin näitä sopimustyyppejä saattaa olla nyt hyvin heikosti tarjolla.
Kun valitset sopimustyyppiä, mieti miten kotitaloutesi sähkönkulutus ajoittuu ja pystytkö tarvittaessa siirtämään omaa kulutustasi sähkön hinnan mukaan. Mieti myös, onko sinulle tärkeää varmistaa sähkön hinta ennakkoon vai valitsetko joustavan hinnoittelun ja hyväksyt nopeatkin hintamuutokset. Poikkeuksellisen maailmantilanteen vuoksi useat energiayhtiöt saattavat tarjota tällä hetkellä ainoastaan pörssisidonnaisia sopimuksia tai toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, joten valinnan varaa on vähemmän kuin normaalisti.
Lisätietoa sähkösopimuksista, kilpailuttamisesta ja valinnasta:
Ajankohtaista tietoa kotitalouksille (Energiavirasto)
Usein kysytyt kysymykset Sähkönhinta.fi-sivustolla (Energiavirasto)
Sähkön kilpailuttaminen
Usein kysyttyä sähköstä (Kilpailu- ja kuluttajavirasto) -
Energian säästäminen onnistuu parhaiten, kun tietää kuinka paljon ja milloin energiaa käyttää. Omaa sähkönkulutustaan aktiivisesti seuraavat ja energiankäyttöön liittyviä asumistottumuksiaan muuttavat kotitaloudet säästävät tutkitusti kymmenen prosenttia talvikuukausien sähkönkulutuksesta.
Useimmat energiayritykset tarjoavat asiakkailleen sähkön ja kaukolämmön kulutuksen seurantapalvelun. Voit seurata sähkönkulutustasi tunti-, viikko-, kuukausi- tai vuositasolla.
Esimerkiksi Väreen asiakkaat voivat seurata omaa sähkönkulutustaan Väppi-sovelluksen kautta (toimii myös selaimella). Sähkön kulutusta voi seurata myös Fingridin Datahub-asiakaspalveluportaalin kautta, palveluun kirjaudutaan Suomi.fi -tunnistautumisella pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
-
Karkeasti jaoteltuna kodin energiankäytöstä noin puolet kuluu lämmittämiseen, 30 % kodin sähkölaitteisiin ja 20 % veden lämmittämiseen. Näistä löytyvät myös suurimmat säästökohteet.
Lämmityskuluista voit säästää mm. kiinnittämällä huomiota kodin sisälämpötiloihin: oleskelutiloihin suositeltava lämpötila on 20-21 astetta, makuuhuoneissa 18-20 astetta. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta.
Myös omien kylmälaitteiden lämpötiloja kannattaa tarkistella. Jääkaapin sopiva lämpötila on 2-6 astetta, pakastimelle riittää -18 astetta. Sammuta televisiot, tietokoneet ja muut laitteet aina käytön päätteeksi, muista että laitteen valmiustila vie myös sähköä. Irrota laturit aina verkkovirrasta latauksen päätyttyä. Pyykkejä ja astioita kannattaa pestä vain täysiä koneellisia. Myös ruuanlaitossa voit säästää, tee kerralla useampi uuniruoka ja hyödynnä myös uunin jälkilämpö.
Käyttöveden lämmittämiseen kuluu energiaa, joten lämpimän veden käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen. Kiinnitä siis huomiota suihkuaikoihin, ja pidä ne lyhyinä. Vältä myös turhaa veden juoksutusta.
Aiheesta lisää:
Astetta alemmas –sivusto, säästövinkit.
Energiansäästö on varautumista (Motiva) -
Sähkön jakelukeskeytykset ovat mahdollisia, kun kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin. Näin voi käydä pitkien ja tuulettomien pakkasjaksojen aikana tai tuotannon ja jakelun häiriötilanteissa. Voit pienentää sähköpulan riskiä omilla sähkönkäyttötavoillasi etenkin huippukulutustuntien aikana sekä aina, kun viranomaiset tai energiayhtiö tiedottaa uhkaavasta sähköpulasta:
- Vähennä omaa sähkönkulutusta ja siirrä sitä pois sähkön huippukulutustunneilta (arkisin klo 8-10, 16-17 ja 19-20).
- Lataa puhelimeesi Fingridin Tuntihinta-appi ja seuraa sähkön hintaa, joka reagoi sähkön tarjonnan ja kysynnän tilanteeseen.
- Varmista, että energiayhtiölle ilmoittamasi yhteystiedot ovat ajan tasalla. Näin saat nopeasti tiedon uhkaavasta sähköpulasta tai jakelukeskeytyksestä.
- Tutustu 72tuntia.fi-varautumissivuston ohjeisiin ja toimi ohjeiden mukaisesti.
-
Nykyään verkkoyhtiöt tarjoavat asiakkailleen tekstiviestipalvelun, jolla katkoista tiedotetaan. Palvelun piiriin pääsee ilmoittamalla oman puhelinnumeron verkkoyhtiön nettisivuilla. Varmista siis, että energiayhtiölle ilmoittamasi yhteystiedot ovat ajan tasalla. Näin saat nopeasti tiedon uhkaavasta sähköpulasta tai jakelukeskeytyksestä. Seuraa myös uutisia radiosta ja paikallislehdistä.
-
Kuopion kaupungin palvelualueet sekä tytäryhtiöt ovat koonneet tehostettuja energiansäästötoimenpiteitä tulevia vuosia sekä etenkin tulevaa talvikautta 2022-2023 koskien. Toimenpiteet sisältävät myös valaistukseen liittyviä toimia.
Kaupunki mm. selvittää katu- ja yleisten alueiden valaistuksen ajastusta, himmentämistä tai sammuttamista soveltuvissa kohteissa ja nopeuttaa katujen ja yleisten alueiden ohjausjärjestelmien ja valaisimien uusimista. Kaupunki investoi jatkuvasti uuteen valoteknologiaan katuvalaistuksessa, kuten mm. led-valoihin ja etäohjattaviin keskuksiin. Näillä toimilla katuvalaistuksen energiatehokkuutta saadaan parannettua ja palamisaikoja helpommin säädettyä.
Tällä hetkellä esimerkiksi katuvalaistuksessa uutta teknologiaa on noin 16 %, ja 100 % tavoite on asetettu vuoteen 2030. Katuvalaistusta on rakennettu pääosin turvallisuusnäkökohtia huomioiden ja niiden sammuttaminen ei ole aivan ongelmatonta, sillä mm. suojateiden läheisyydessä valaistus on tärkeää. Kaupunki kuitenkin kartoittaa kohteita, joista valaistus voidaan turvallisesti sammuttaa.
Katuvaloja saatetaan pitää päällä valoisaan aikaan esimerkiksi siksi, että valaisimien rikki menneitä lamppuja kierretään vaihtamassa ja valojen on oltava silloin päällä, jotta rikkinäiset lamput havaitaan.
Kaupungin kiinteistöissä valot saattavat joskus palaa myös öisin ja viikonloppuisin, sillä joitakin toimitiloja käytetään ajoittain myös noihin aikoihin. Tilojen käyttäjiä on muistutettu sisävalaistuksen sammuttamisesta virka-ajan ulkopuolisen käytön jälkeen. Kaupunki myös seuraa jatkossa tehostetusti sisävalaistuksen käyttöä sekä vähentää kiinteistöjen ulkovalaistusta yöksi.
-
Kävelykadun ja torin sulatusjärjestelmän omistaa Kuopion kaupunki. Sulanapito tapahtuu Kuopion Energian tuottamalla kaukolämmöllä, joka tuotetaan yhteistuotannolla. Tämä tarkoittaa, että kaukolämmityksen tuotannon ohella saadaan myös sähköä. Sulanapito ei siis lisää sähkönkulutusta. Mikäli kadut pidettäisiin sulana sähköllä, olisi huoli erittäin aiheellinen. Sulanapitojärjestelmän ansiosta liukkauden torjunnassa voidaan vähentää hiekoitusta ja koneiden käyttöä, säästää pintoja sekä ehkäistä liukastumisia ja siten fyysisiä vahinkoja.