Luonnon monimuotoisuuden edistäminen

Kuopiossa on toimittu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi myös vuosien 2023 ja 2024 aikana. Kaupungin uusi luonnon monimuotoisuusohjelma hyväksyttiin vuonna 2024. Luonnon monimuotoisuutta on tuettu muun muassa luonnonhoidon toimilla, torjumalla vieraslajeja ja lisäämällä niittyalueita.

Luonnon monimuotoisuutta on edistetty laatimalla uusi ohjelma, laaja selvitys sekä monilla käytännön toimenpiteillä

  • Luonnon monimuotoisuusohjelma valmistui ja hyväksyttiin valtuustossa 20.5.2024. Ohjelma laadittiin yhteistyössä kaupungin eri palvelualueiden ja sidosryhmien kanssa.
  • Selvitys Kuopion kaupungin omistamista luonnoltaan arvokkaista metsistä ja puustoisista soista (METSO-selvitys) toteutettiin vuosien 2023 ja 2024 aikana.
  • Luonnonhoitoa toteutettiin vuonna 2024 Kunta-Helmirahoituksen turvin kahdessa hankkeessa.
    Halmejoen luonnonsuojelualueella torjuttiin haitallisia vieraslajeja ja tehtiin hoitosuunnitelma metsäluonnon hoitotöistä.
    Uuselinympäristöt-hankkeessa tehtiin kunnostussuunnitelmia ja kartoituksia Sormulanvaarun luonnonsuojelualueella, vanhalla ratapohjalla Pienessä-Neulamäessä, Ylä-Antikkalan niittyalueella ja Hiltulanlahdessa ketonukin kasvupaikalla.
    Tapio Oy:n vetämässä hankkeessa tehtiin luonnonhoitotöitä Pilpassa Metsä Groupin luonto-ohjelman rahoituksella.
  • Haitallisia vieraslajeja torjuttiin Kolmisoppi-Neulamäen ja Puijon luonnonsuojelualueella ja ympäristössä sekä Halmejoen luonnonsuojelualueella ja ympäristössä ja liitoskuntien alueella. Kunnossapidon urakoitsijat torjuivat jättiputkea asemakaava-alueilla.
  • Liito-orava-LIFE-hankkeessa toteutettiin liito-oravien seurantaa hankealueilla. Lisäksi liito-oravan pöntöt tarkastettiin kaksi kertaa molempina vuosina. Liito-orava-LIFE-hankkeessa Savonian opiskelijat suunnittelivat Puijolle kaksi liito-oravasta kertovaa taulua vuonna 2024.

Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Ympäristönsuojelu

Niittyjä lisäämällä on edistetty luonnon monimuotoisuutta

  • RAMS kunnossapitoluokitukseen siirtymisen yhteydessä on alueurakoihin lisätty enemmän niittymäisiksi alueiksi kehitettäviä avoimia viheralueita. Avoimien alueiden myötä ruohovartisten kasvien lajien kirjo lisääntyy ja kukkivat kasvit mahdollistavat pölyttäjille paremmat elinmahdollisuudet. Niittokertojen vähentäminen on vähentänyt myös päästöjä polttomoottorikäyttöisillä koneilla.
  • Kaupungissa on käynnistetty Avoimet viheralueet palveluohjelman tekeminen, jonka laadintaan myös kaupungin kunnossapito osallistuu.

Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Kunnossapito

Viheralueiden suunnittelussa on huomioitu luonnon monimuotoisuus

  • Poistettavia puita ja risuja on suunniteltu käytettäväksi rakentamiskohteissa mm. risuaidoissa ja maapuina. Suunnittelussa on pyritty jättämään kaadettujen puiden kannot, jos niistä ei aiheudu vaaraa käyttäjille.
  • Niittyalueita on suunniteltu niin katu- kuin puistoympäristöihin.
  • Puistoihin on suunniteltu linnunpönttöjä ja pääskyhotelleja.
  • Perennaryhmiä, katupuukujanteita ja muita istutuksia on suunniteltu monilajisina.
  • Suunnittelussa on suosittu pölyttäjäystävällisiä lajeja.

Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Viher- ja virkistysaluesuunnittelu

Kaupungin metsänhoitoa toteutetaan monimuotoisuus huomioiden

  • Toimimme PEFC-sertifikaatin mukaisesti. Lisäksi urakoitsijoille on laadittu erillinen ohje monimuotoisuuden huomioimiseen ja edistämiseen mm. hakkuu- ja metsänhoitokohteissa.
  • Moottorikelkka- ja virkistysalueiden reitistöt suunnitellaan siten, että luonnon monimuotoisuutta ei vahingoita tarpeettomasti.

Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Metsät ja vesialueet

Puistokohteisiin on tehty hyönteishotelleja ja lahopuurakenteita

Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Rakennuttaminen

Purkukohteiden tonttien maisemoinnissa on käytetty esimerkiksi niittykasveja

Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Tilapalvelut

Savon Voima on kiinnittänyt huomiota järvikaloihin

  • Savon Voima seurasi vuonna 2023 jälleen Juankosken ja Karjalankosken kalaportaiden toimintaa. Seurantatulos oli aiempien vuosien kaltainen ja osoittaa, että kalat löytävät portaiden läpi.
  • Velvoiteistutuksina Savon Voiman toimesta istutettiin yhteensä 176 000 kuhan, siian ja järvitaimenen poikasta alueen vesistöihin. Haasteita kalaistutuksissa aiheutti edellisvuoden tapaan poikasten saatavuus.

Toteuttaja: Savon Voima Oyj

Kuopion Vesi on istuttanut kaloja vesistöihin

Vuonna 2024 istutettiin 3000 kpl kappaletta taimenia ja järvisiikaa 4250 kpl. 

Toteuttaja: Kuopion Vesi Oy

Pörriäispeltoja on toteutettu asuinalueille

  • Niiralan Kulma antoi kaikille asukastoimikunnille mahdollisuuden saada yhtiön kustantamana pörriäispellot kiinteistöille. 16 asukastoimikuntaa toteutti pörriäispellot kotitalojensa pihapiiriin. Pörriäispellot lisäävät piha-alueiden monimuotoisuutta ja tukevat mehiläisten sekä muiden pörriäisten eloa.
  • Vuoden 2024 Niiralan Kulman henkilöstöpäivässä kerättiin roskia Neulamäen alueelta. Tapahtumassa löytyi useita ongelmajätteitä alueen metsistä ja pientareilta, jotka oli tarpeellista saada pois luonnosta.

Toteuttaja: Niiralan Kulma Oy

Sakky huomioi luonnon monimuotoisuuden hankinnoissa

  • Sakkylla luonnon monimuotoisuutta edistetään vastuullisilla hankinnoilla. Kilpailutuksessa on vastuullisuusvaatimukset esimerkiksi ulkoalueiden kiinteistöpalveluiden ja siivouspalveluiden tehtävissä.
  • Savilahden kampuksella on pieni viherkatto.
  • Reilu SAKKY-vastuullisuusohjelman mukaisesti Sakky kartoittaa luontovaikutukset ja asettaa tavoitteet vähentääkseen haitallisia vaikutuksiamme (2025).

Toteuttaja: Savon koulutuskuntayhtymä / Savon ammattiopisto

Yliopiston kampuksilla huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta luontoselvitysten pohjalta

  • Luontoselvitykset toimivat pohjana kampuskehittämisessä ja laadittavissa toimenpiteissä. Esimerkiksi kampusten istutuksia tehtäessä tai uusittaessa säilytetään luonnonpuita ja pensaita.
  • Savilahden ranta-alueella pidetään huolta luonnonmukaisuudesta.
  • Luonnon monimuotoisuus otetaan huomioon myös opetuksessa eri koulutusasteilla.

Toteuttaja: Itä-Suomen yliopisto