Hyvinvointia luonnosta
Kuopiossa on etsitty tapoja tukea kaupunkilaisten hyvinvointia luonnon avulla myös vuosien 2023 ja 2024 aikana. Lähimetsien ja viheralueiden monimuotoisuuteen tähtäävällä hoidolla parannetaan lähiluonnon virkistyskäyttöä. Tapahtumien ja retkien avulla on haluttu vahvistaa kaupunkilaisten yhteyttä luontoon.
Lähimetsien hoidolla ja monimuotoisuutta lisäämällä on haluttu tuoda luontokokemus lähelle kotia
- Puistometsiä hoidetaan tietyn kierron mukaan tekemällä suunniteltuja kaupunginosaraivauksia. Hoidetut lähipuistometsät lisäävät niiden virkistyskäyttöä ja vähentävät tarvetta hakea turvallista luontokokemusta kauempaa esimerkiksi autoilemalla.
- Nurmikoiden hoidosta on siirrytty enenevässä määrin niittymäiseen suuntaan. Monimuotoiset avoimet viheralueet lisäävät kaupunkilaisten luontokokemusta yhä lähempänä kotia. Kunnossapito on osallistunut Avoimet viheralueet -palveluohjelman laatimiseen.
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Kunnossapito
Lähiluontoa on suunniteltu monimuotoiseksi ja tukemaan hyvinvointia
- Suunnittelun yhtenä pitkäkestoisena tavoitteena suunnitella mielenkiintoisia ja monimuotoisia lähiympäristöjä, jotka tarjoavat luontokokemuksia lähellä ihmisten koteja.
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Viher- ja virkistysaluesuunnittelu
Luontoyhteyttä on vahvistettu järjestämällä retkiä ja talkoita
- Kaupungin ympäristönsuojelu järjesti luontoretkiä ja vieraslajitalkoita vuonna 2023 yhteensä 30. Osallistujia tapahtumissa oli yhteensä 549.
- Vuonna 2024 luontoretkiä ja vieraslajitalkoita järjestettiin 32.
- Tervalammen ympäri rakennettiin hyvinvointipolku ja sinne tehtiin luonnosta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista kertovia tauluja Sakkyn opiskelijoiden työnä vuoden 2024 aikana. Kaupungin maaomaisuuden hallintapalvelut oli päävastuussa polun tekemisestä ja rakenteista. Ympäristönsuojelu vastasi taulujen sisällöstä.
- Vanuvuoren torni ja luontopolku valmistui yhteistyössä paikallisen kyläyhdistyksen kanssa. Kaupungin maaomaisuuden hallintapalvelut oli päävastuussa toteutuksesta.
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Ympäristönsuojelu
Kaupunki on ylläpitänyt lähivirkistyspalveluita
- Kaupunki ylläpitää ja kehittää lähivirkistyspalveluita. Ohjatuilla reiteillä vähennetään maaperään aiheutuvaa kulumista.
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Metsät ja vesialueet
Paikallismatkailun edistämisellä on tuettu luonnosta saatavaa hyvinvointia
- Kansallisen kaupunkipuiston alueelle sijoittuva Vanhan Kuopion teemareitti on valmistunut. Lähimatkailun ja kotimaanmatkailun edistäminen tukee kestävää elämäntapaa.
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Strateginen maankäyttö
Viheralueiden suunnittelulla tuodaan luontoa arkiympäristöön
- Toimitilojen ulkoalueiden suunnittelussa huomioidaan viheralueet, erityisesti päiväkotien ja koulujen osalta.
- Esikoulutoiminnassa on hyödynnetty “metsäeskareita”.
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Tilapalvelut
Luonto- ja ympäristöteemaisia kursseja on toteutettu vuosittain noin kymmenen
Toteuttaja: Kuopion kaupunki, Kansalaisopisto
Sakky on toteuttanut tapahtumia luontosuhteen vahvistamiseksi
- Sakky toteutti yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa Roska liikkuu -tapahtuman, jossa henkilöstö ja opiskelijat siivosivat Savilahden kampusympäristöä.
- Sakky järjestää Tahkon alueen toimijoiden kanssa Luontofest-tapahtumaa, jossa tarjotaan syksyisiä luontoseikkailuja ja vahvistetaan luontosuhdetta.
Toteuttaja: Savon koulutuskuntayhtymä / Savon ammattiopisto
Savonialla on ideoitu uutta liiketoimintaa luonnon tarjoaman hyvinvoinnin näkökulmasta
- Metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa -hankkeessa (MELLI) on ideoitu uusia palveluliiketoiminnan malleja, joissa hyödynnetään metsiä ja luonnontuotteita hyvinvoinnin lähteinä.
Toteuttaja: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Ruokajärjestelmän tutkimusala
Hyvinvointia on tuettu esimerkiksi kampusviljelyllä
- Luonnosta saatava hyvinvointi huomioidaan kampusten viihtyvyydessä ja luonnonmukaisuudessa. Kampusviljely on myös yksi muoto tästä.
Toteuttaja: Itä-Suomen yliopisto
Viksu Kuopio -ohjelma
Tutustu ohjelmaan
Tämä linkki aukeaa uuteen välilehteen