Kiertotalouden green deal

Kuopion kaupunki on sitoutunut valtakunnalliseen Kiertotalouden green dealiin.

Kiertotalouden green deal on vapaaehtoisuuteen perustuva strateginen sitoumus. Green dealillä edistetään kansallisen Kiertotalousohjelman tavoitteiden saavuttamista.

Tavoitteena on vähentää uusiutumattomien luonnonvarojen kulutusta ja kaksinkertaistaa resurssien ja materiaalien kiertotalousaste vuoteen 2035 mennessä. Yritykset, toimialajärjestöt, kunnat ja maakunnat voivat liittyä Kiertotalouden green dealiin.

Kuopion kaupungin sitoumus keskittyy rakennetun ympäristön resurssiviisauden ja kestävän ruokajärjestelmän kehitykseen. 

Resurssiviisas rakennettu ympäristö 

Kuopio on sitoutunut noudattamaan resurssitehokkuutta rakentamisessa. Kaupungin palvelutuotannon käytössä olevien rakennusten elinkaarta kasvatetaan korjaamalla. Olemassa olevan rakennuskannan säilyttämistä tarkastellaan aina ensisijaisena vaihtoehtona purkamisen ja uudisrakentamisen sijaan. Kun uutta rakennetaan, rakennuksista toteutetaan monikäyttöisiä ja muokattavia. Kuopiossa kehitetään myös ilmastovaikutusten arviointia kaava- ja rakennushankkeissa. 

Uusiomateriaalien käyttöä lisätään infrarakentamisen kohteissa sekä muussa rakentamisessa. Maamassojen ja muiden materiaalien kiertoa kehitetään suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä parantamalla. Esimerkiksi katujen ja teiden saneerauksessa tullaan käyttämään ensisijaisesti uusiomateriaaleja, joka huomioidaan urakkahankintojen kriteereissä. 

Uudistava ruokajärjestelmä 

Koulujen ja päiväkotien ruoan hiilijalanjälkeä vähennetään lisäämällä kasvis- ja kalaruokia. Ravitsemuksellisesti täysipainoiset kasvisruoat tehdään yhä useammin täysin kasvipohjaisena, mikä vähentää myös erityisruokavalioiden mukaisten ruokien tarvetta. Kotimaisen kalan käyttöä kaupungin ruokapalveluissa lisätään. Ilmaston ja luonnon kantokyvyn näkökulmat huomioidaan jatkossa palvelusopimuksessa sitovilla tavoitteilla. 

Kaupungin ruokapalveluja tuottava Servica sitoutuu minimoimaan ruokahävikin ja elintarvikejätteen määrän. Ylijäämäruokaa myydään toimipisteissä ja tiedon kulkua ja vararuokajärjestelmää kehitetään. Ruokahävikin määrää pyritään vähentämään 70 % vuoden 2022 vertailutasosta. Kouluruuan arvostusta ja houkuttelevuutta parannetaan yhteistyössä oppilaiden kanssa ja kehittämällä laatua.  

Kiertotaloutta edistetään yhteistyössä 

Green deal -sitoumuksen toimenpiteitä toteuttaa Kuopion kaupunkiympäristön palvelualue, tilapalvelut, kasvun ja oppimisen palvelualue sekä Kiertokukko, Kuopion Energia, Kuopion Opiskelija-asunnot, Kuopion Vesi, Mestar Kuopio, Niiralan Kulma ja Servica.

Tavoitteet ovat kaupunkistrategiaa toteuttavan ilmasto- ja resurssiviisausohjelman eli Viksu Kuopion mukaisia. Kiertotaloutta voimistamalla hillitään luonnonvarojen ylikulutusta, luodaan kestävää taloutta ja toimintaympäristöä sekä vähennetään toiminnasta syntyviä ilmasto- ja luontohaittoja. 

Lisätietoja

Mari Turunen

ympäristöasiantuntija, energianeuvoja