Hiilineutraali ilmastoturvallinen kaupunki

lmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus vaativat toimia jotta turvallinen tulevaisuus voidaan taata.

Kuopio haluaa karsia hiilidioksidipäästöt nollaan ja olla jopa CO2-negativiinen. Vuoteen 2030 mennessä haluamme olla tilanteessa, jossa kaupungin toiminta tuottaa kasvihuonekaasuja ilmakehään vain sen verran kuin se pystyy niitä sitomaan. Ilmastoturvallinen kaupunki on varautunut sään ääri-ilmiöihin kuten lisääntyviin rankkasateisiin ja hellejaksoihin. Viksu Kuopio -ohjelma osoittaa askelmerkit hiilineutraalille ja ilmastoturvalliselle kaupungille.

“Hiilineutraalissa kaupungissa rakentaminen toteutuu luonnonvarojen kestävyyden rajoissa ja tähtää hiilinegatiivisuuteen.”

Viksu Kuopio -ohjelma

Kestävillä uudistuksilla kohti päästöttömyyttä

Kaupungin tehtävänä on suunnitella ja rakentaa kestävää yhteiskuntaa. Viksu Kuopio haluaa huolehtia, että hallitsemme kasvun ympäristölle tuomat rasitteet. Hiilineutraalissa kaupungissa rakennamme luonnonvarojen kestävyyden rajoissa. Maankäytön suunnittelulla ja kaavoituksella mahdollistamme ilmasto- ja resurssiviisaan elämän sekä ilmastonmuutokseen sopeutumisen.

Kuopion kaupungin omaa toimintaa uudistetaan niin, että ilmastokestävyys ja kiertotalous huomioidaan entistä paremmin työskentelyn eri vaiheissa. Esimerkiksi aluesuunnittelun, kaavoituksen, kaupunkitekniikan suunnittelun ja rakentamisen tulee tapahtua kestävästi. Yhteistyön lisääminen auttaa meitä tarkastelemaan kokonaisuutta ja etsimään viisaita ratkaisuja.

Täydennysrakentaminen joukkoliikenteen runkolinjojen varrella ja lähiöiden kehittäminen auttavat estämään haja-asutuksen leviämistä, joka puolestaan tukee hiilinielujen suojelua. Voimme parantaa lähiöiden viihtyvyyttä ja houkuttelevuutta muun muassa elinympäristön vihreyttä lisäämällä ja puurakentamisella – nämä molemmat ovat myös ilmastotekoja.

Pitkän elinkaaren vähähiilistä rakentamista

Vanhan rakennuskannan säilyttäminen ja korjausrakentaminen verrattuna uudisrakentamiseen säästää resursseja ja auttaa päästöjen vähentämisessä. Ohjaamme myös uudisrakentamista kohti hiilinegatiivisuutta, kiertotaloutta ja pitkäikäisiä ratkaisuja. Puurakentaminen, materiaalien uusiokäyttö sekä monikäyttöiset ja muunneltavat rakennukset ovat osa ratkaisua.

Rakennetun ympäristön päästöihin vaikutetaan rakennusten pitkän käyttöiän ja hyvän käyttöasteen lisäksi muun muassa energiatehokkuudella, materiaalivalinnoilla sekä materiaalien kierron tehostamisella. Monet ilmastoteot voivat tuoda myös taloudellisia säästöjä.

Varautuminen on osa Viksu Kuopio -ohjelmaa

Lisääntyvät rankkasateet kääntävät katseemme hulevesien hallintaan. Toisaalta varaudumme hellejaksojen aiheuttamaan kuivuuteen ja kuumuuteen sekä muuntuviin talviolosuhteisiin. Hulevesiohjelman laatiminen on yksi Viksu Kuopioon listatuista toimenpiteistä, joilla ongelmia pyritään ennakoimaan. Katuvihreän ja puuston lisääminen sekä läpäisevien pintamateriaalien käyttö myös tiiviisti rakennetuilla alueilla on tärkeää. Rakennukset ja alueet tulee suunnitella tai mukauttaa kestämään paremmin muuttuvia sääolosuhteita. Ilmastoriskeihin sopeutumisen on oltava osa uudisrakentamista, rakennusten ylläpitoa, korjaamista ja huoltoa.

Tavoitteet 2035

Hiilineutraali ilmastoturvallinen kaupunki –teeman tavoitteet pyritään saavuttamaan vuoteen 2035 mennessä. Suunnitellut toimenpiteet vuosille 2024–2035 löydät Viksu Kuopio –ohjelmasta.

Lisätietoja

Mari Turunen

ympäristöasiantuntija, energianeuvoja

Piia Kukkaslahti

ympäristöasiantuntija

Ilmastotyötä edistetään myös SISU-hankkeessa

Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hankkeen avulla viedään Viksu Kuopio -ohjelman ilmastotavoitteita käytännön tasolle.