Rakentamisen lupien hakeminen
Pääosan rakentamiseen liittyvistä luvista myöntää rakennusvalvonta. Rakennus- ja toimenpidelupia käsitellään rakennusvalvonnan lupaviranomaisten toimesta viikoittain. Jättämällä hakemuksen käsiteltäväksi torstain aikana on lupahakemus käsittelyssä seuraavalla viikolla.
Jos tarkoitus on rakentaa kesällä, aloita hankkeen valmistelu edellisenä syksynä, hae lupaa talvella jolloin rakentaminen voidaan aloittaa lumien sulaessa.
Luvan hakemisen vaiheet
-
Rakennuslupa ja toimenpidelupa haetaan Lupapiste -palvelun kautta. Palveluun luodaan käyttäjätunnus jonka jälkeen hakemuksen tekeminen voidaan aloittaa. Hakemuksen ollessa “luonnos” tilassa sitä voi muokata vapaasti ennen viranomaiskäsittelyä.
Ammattisuunnittelijan kannattaa ottaa mukaan hakemukselle heti aluksi. Hänen avullaan hakemus saadaan nopeammin käsiteltäväksi ja virheiden määrä on vähäisempi. Pätevä suunnittelija vastaa hakemuksen ja sen liitteiden paikkansa pitävyydestä.
Parhaat lupahakemukset tulevat hakijoilta jotka luottavat ammattisuunnittelijaansa ja antavat hänen hoitaa lupaprosessin heidän puolestaan. Tämä pienentää virheiden määrää hakemuksessa, lyhentää hakemusten käsittelyaikaa ja vähentää turhaa stressiä ennenkun rakentaminen on edes aloitettu.
Tarkastathan yhdessä suunnittelijasi kanssa että kaikki tarvittavat kohdat hakemuksessa on täytetty. Kun hakemus on valmis, voit jättää sen käsiteltäväksi “hakemuksen jättäminen” välilehdeltä. Hakemus siiryy viranomaisen käsiteltäväksi kun se on “hakemus jätetty” tilassa. Rakennusvalvonta ei käsittele “luonnos” tilassa olevia hakemuksia.
-
Rakennusluvan käsittelyssä käydään läpi yleensä seuraavat asiat:
- rakennuspaikan hallinnan tarkastaminen
- haltijoiden kirjautuminen luvan hakijoiksi lupapisteessä
hankkeen kaavan mukaisuus (mahdolliset poikkeamiset, suunnittelutarveratkaisut tms.) - tarvittavat lupapiirustukset ja niiden sisältö (asemapiirros, julkisivu-, pohja- ja leikkauspiirustukset rakennetyyppeineen)
- naapurien kirjalliset kuulemiset (kaikki naapurikiinteistön haltijat on kuultava)
- selvitys rakennuspaikan perustamis- ja pohjaolosuhteista
- haja-asutusalueella jätevesien käsittelysuunnitelma
energiaselvitys (sisältää yleensä mm. energiatodistuksen)
Näiden lisäksi lupahakemuksen yhteydessä voidaan edellyttää muita tarvittavia selvityksiä. Haja-asutusalueelle rakennettaessa tarvitset mahdollisesti poikkeamispäätöksen tai suunnittelutarveratkaisun, jonka pohjalta rakennuslupapäätös voidaan tehdä.
Suunnittelijalle on saatavilla lähtötietoja asemapiirroksen suunnittelua varten.
Digitaalista kartta-aineistoa on saatavilla: Digitaaliset kartta-aineistot
Katusuunnitelmat voi tilata osoitteesta katusuunnittelu(at)kuopio.fi.
Sähköistä kartta-aineistoa, kuten .dwg muotoiset tonttipohjat voi tilata e-lomakkeella. -
Toimenpideluvan käsittelyssä käydään läpi yleensä seuraavat asiat:
- rakennuspaikan hallinnan tarkastaminen
- haltijoiden kirjautuminen luvan hakijoiksi lupapisteessä
- hankkeen kaavan mukaisuus (mahdolliset poikkeamiset, suunnittelutarveratkaisut tms.)
- tarvittavat lupapiirustukset ja niiden sisältö (toimenpiteestä riippuu, mitä piirustuksia lupasarjaan kuuluu)
- naapurien kirjalliset kuulemiset (kaikki naapurikiinteistön haltijat on kuultava)
Voimassa oleville rakentamisen luville voidaan hakea muutoslupaa tai jatkoaikalupaa.
Jos lupasi voimassaoloaika on päättynyt, tulee muutoksille hakea uutta rakennuslupaa. Ole tällöin yhteydessä lupaviranomaiseen. Jatkoaikaa töiden loppuunsaattamiselle ei voida myöntää jos lupa on vanhentunut.
-
Muutoslupaa haetaan Lupapiste -palvelussa. Palvelussa avataan lupa-asia johon muutosta haetaan ja paineaan “hae muutoslupaa” painiketta.
Muutoslupa hakemukselle on kutsuttava kaikki kiinteistön hallinnan omaavat tahot. Lisäksi hakemukselle on kutsuttava pätevä suunnittelija joka lisää tekemänsä piirustukset muuttuneesta alueesta. Suunnitelmassa tulee esittää selkeät revisiotekstit nimiön päällä. Pohjapiirustuksessa tulee esittää muutosalue tai -kohteet selkeästi. Vain näin esitetyt muutokset huomioidaan lupakäsittelyssä.
Kun hakemus on valmis, muista jättää se käsiteltäväksi “Hakemuksen jättäminen” välilehdeltä.
-
Jatkoaikalupaa haetaan Lupapiste -palvelussa. Palvelussa avataan lupa-asia johon muutosta haetaan ja paineaan “hae jatkoaikaa” painiketta.
Jatkoaikalupa hakemukselle on kutsuttava kaikki kiinteistön hallinnan omaavat tahot. Suunnittelijoita tai muita tahoja ei tarvita.
Rakennusvalvonta voi myöntää rakennusluvalle jatkoaikaa kaksi vuotta töiden aloittamista varten ja kolme vuotta töiden loppuunsaattamista varten. Aloittamista varten jatkoaikaa voidaan myöntää vain kerran ja loppuunsaattamiselle jatkoaikaa myönnetään harkinnan perusteella kolme vuotta kerrallaan.
Rakennuksen purkamiseksi tarvitaan joko purkamislupa tai purkamisilmoitus. Lupa- tai ilmoitusasia haetaan samalla tavalla joten hakijan ei tarvitse tietää kumpaako menettelyä käytetään.
-
Purkamislupa ja purkamisilmoitus käsitellään Lupapiste-palvelun kautta. Käsittelytapa ja tarvittavat liitteet ovat molemmissa samat.
Purkamisluvan käsittelyssä käydään läpi mm.
- Selvitys rakennuspaikan hallinnasta
- Hakijan allekirjoitus
- Purkujätteiden käsittelysuunnitelma
- Valokuvat purettavasta rakennuksesta
- Asemakaava-alueella asemapiirustus, jossa purettava rakennus on ja alueen tuleva käyttö on esitetty (esim. maisemointisuunnitelma)
- Haja-asutusalueella asemapiirustuksen sijaan karttaote, josta ilmenee purettavaksi aiottu rakennus sekä kiinteistötunnus
Purkamisilmoitus tulee toimittaa eli jättää lupapisteessä vireille 30 vuorokautta ennen purkamisen aloittamista. Tänä aikana lupaviranomainen voi perustellusta syystä vaatia luvan hakemista.
Rakennusten hävittämistä polttamalla valvoo Kuopion alueellinen ympäristönsuojeluviranomainen. Rakennusten hävittäminen polttamalla tulee kysymykseen vain pelastustoimen harjoitustarkoituksessa. Polttaminen ei ole sallittua tärkeillä pohjavesialueilla. Purkamisluvan tai -ilmoituksen lisäksi tulee Kuopion kaupingin alueellisilta ympäristönsuojelupalveluilta pyytää tarkastus kohteedeen. Tarkastuksella käydään läpi ympäristönsuojelua koskevat toimenpiteet ja muodostuvat jätteet. Lisätietoa tarjoaa Kuopion alueelliset ympäristöpalvelut.
Mitä rakentamisen lupani tulee maksamaan?
Luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa (maankäyttö- ja rakennuslaki 145§). Taksa määritetään lupapäätöksen yhteydessä.
Lupamaksujen laskutus tehdään lupapäätöksen jälkeen. Varsinkin kesäkiireiden aikana laskutus ehditään hoitamaan useiden viikkojen päästä lupapäätöksestä. Pyrimme laskuttamaan samalla laskulla kaikki rakennuslupaan liittyvät maksut ja erillisiä laskuja esimerkiksi katselmuksista ei yleensä tule.
Kuopion lupamaksut hyväksytään Kuopion kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan toimesta vuosittain. Suonenjoen lupamaksujen hyväksynnästä vastaa Suonenjoen kaupungin valtuusto.
Rakentamisen lupakäsittelyn aikataulu
Käsittelemme lupahakemuksia joka viikko. Torstain aikana jätetyt hakemukset käsitellään heti seuraavalla viikolla. Lupakäsittelyssä havaitut puutteet ja huomiot ilmoitetaan lausunnolla Lupapisteessä. Huomiot on kohdistettu etenkin suunnittelijalle joka ammattilaisena osaa parkaiten täydentää hakemusta. Lupakäsittelyssä havaittuja puutteita voi täydentää koko loppuviikon ja maanantaihin kello 9.00 saakka. Tähän mennessä täydennetyt luvat ehtivät saman viikon jatkokäsittelyyn. Kun puutteet ja huomiot on korjattu, voidaan lupa myöntää. Lupapäätösten julkipano tehdään valtuustotalon ilmoitustaululla ja rakennusvalvonnan Lupapäätökset -sivulla päätöstä seuraavana päivänä.
Yleisimpiä rakennusluvan viivästymiseen liittyviä asioita ovat pätevän suunnittelijan puuttuminen, käsittelyssä ilmenneiden huomioiden ohittaminen ja puuttuvat naapureiden kuulemiset. On tärkeää, että kaikki kiinteistön hallinnan omaavat tahot kuten puolisot ovat hakijoina lupahakemuksesta. Samat asiat tulee huomioida myös naapureiden kuulemisessa.
-
Rakennusluvan mukaiset toimenpiteet saa aloittaa vasta päätöksen saatua lainvoiman. Näet lupasi lainvoimaisuusajan sekä muut luvan aloittamiseen liittyvät ehdot lupapäätöksestäsi. Viranhaltijan tekemä päätös saa lainvoiman 14 päivän ja rakennuslautakunnan päätös 30 päivän kuluttua päätöksen antamisesta, mikäli päätöksestä ei valiteta.
Maankäyttö- ja rakennuslaki mahdollistaa, että hakijalle voidaan vakuutta vastaan myöntää oikeus aloittaa toimenpiteen suorittaminen ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Aloittamisoikeus käsitellään erillisen perustellun hakemuksen pohjalta. Voit hakea aloittamisoikeutta lupapisteessä “hankkeen kuvaus” kentässä kun lupaa ei ole vielä myönnetty. Perustelut aloitusoikeudelle on esitettävä.
Lupakäsittelijöiden aluejaot
Keskeinen alue
Rakennushankkeet, jotka sisältävät väestönsuojan rakentamisen
Rakennustarkastaja Ilkka Korhonen
Rivitalot ja sitä vaativammat rakennushankkeet
Tarkastusarkkitehti Kari Jäkkö
Lupa-arkkitehti Anne Sirviö
Pientalot ja vastaavat rakennushankkeet sekä näihin liittyvät toimenpideluvat
Rakennuslupainsinööri Mikko Luukkonen
Maaseutualue
Itäinen maaseutu, Vehmersalmi, Riistavesi, Nilsiä, Juankoski
Rakennuslupainsinööri Niko Karvonen
Läntinen maaseutu, Karttula, Kurkimäki, Maaninka
Rakennuslupainsinööri Hannu Korhonen
Suonenjoki
Suonenjoen rakennustarkastaja Mika Kimonen
Lupapäättäjien vastuualue-kartta (pdf)
Ilkka Korhonen
Rakennustarkastaja
Päivystys: perjantai 10:30-14:00
Mikko Luukkonen
Rakennuslupainsinööri
Päivystys: keskiviikko 11:30-15:30
Hannu Korhonen
Rakennuslupainsinööri
Päivystys: torstai 11:30-15:30