Rakennusvaihe
Rakennushankkeeseen liittyy paljon erilaisia vastuita, dokumentaatiota ja etenemisen aikaista seurantaa. Kaikki tämä yhteistyö tapahtuu pääsääntöisesti Lupapiste -palvelussa, jonne kutsutaan alkuvaiheessa hankkeessa toimivat osapuolet ja lopulta arkistoidaan dokumentit, jotka lain mukaan tulee arkistoida. Myös viestintä hankkeen osapuolten ja rakennusvalvonnan välillä tapahtuu pääsääntöisesti palvelussa.
Lupapiste -palvelun käyttö on ohjeistettu järjestelmän omissa käyttöohjeissa.
Rakennushankkeen onnistuneen läpiviennin varmistaa se, että kaikki osapuolet täyttävät vastuunsa ja toimittavat esimerkiksi lupapäätöksessä vaaditut dokumentit ajoissa Lupapiste -palveluun. Näin viranomaisyhteistyö toimii mutkattomasti ja viranomainen voi valvonnallaan osaltaan varmistaa hankkeen onnistuneen läpiviennin.
-
Osapuolten ilmoittaminen Lupapiste -palvelussa
Rakennushankkeen osapuolet tulee esittää Lupapiste -palvelussa, jossa viranomainen käsittelee ilmoitukset ja tarkastaa henkilöiden kelpoisuuden kyseiseen tehtävään.
Osapuolet tulee ilmoittaa rakennusvalvontaviranomaiselle joko luvan käsittelyvaiheessa tai erityisalojen töihin liittyen, ennen kyseisten töiden aloittamista.
Rakennushankkeeseen ryhtyvä
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen.
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat sekä työnjohtajat ja että muillakin rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuus huomioon otettuna riittävä asiantuntemus ja ammattitaito.
Pääsuunnittelija
Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden siten, että rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset täyttyvät.
Pääsuunnittelijan on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
Rakennussuunnittelija
Rakennussuunnittelijan on huolehdittava, että hänellä on käytössään suunnittelussa tarvittavat lähtötiedot, ja että rakennussuunnitelma täyttää rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.
Rakennussuunnittelijan on lisäksi tehtävä rakennussuunnitelmaan rakennustyönaikaiset muutokset sekä laadittava rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje rakennussuunnitelman sisällön osalta.
Erityissuunnittelijat
Tarvittavan erityissuunnitelman laatii erityissuunnittelija. Erityissuunnittelijan on huolehdittava, että hänellä on käytössään suunnittelussa tarvittavat lähtötiedot, ja että erityissuunnitelma täyttää rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.
Erityissuunnittelijan on lisäksi tehtävä erityissuunnitelmaan rakennustyönaikaiset muutokset sekä laadittava rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje oman erityisalansa osalta.
Vastaava työnjohtaja
Vastaavan työnjohtajan on vastattava rakennustyön kokonaisuudesta ja laadusta sekä huolehdittava, että rakennustyö tehdään myönnetyn luvan, rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti.
Vastaavan työnjohtajan on huolehdittava, että rakennustyön aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaiselle ja että rakennustyön tarkastusasiakirja pidetään rakennustyömaalla ajan tasalla.
Erityisalojen työnjohtajat
Erityisalan työnjohtajan on huolehdittava, että kyseisen erityisalan rakennustyö tehdään myönnetyn luvan, rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan mukaisesti.
Erityisalan työnjohtajan on huolehdittava, että rakennustyön tarkastusasiakirja pidetään rakennustyömaalla ajan tasalla hänen vastuullaan olevien työvaiheiden osalta.
Valvova viranomainen
Viranomaisen tehtävä on yleisen edun kannalta valvoa rakennustoimintaa sekä osaltaan huolehtia, että rakentamisessa noudatetaan, mitä tässä laissa tai sen nojalla säädetään tai määrätään.
Viranomainen katselmoi vastaavan työnjohtajan ja muiden vastuullisten henkilöiden tekemää työtä. Viranomainen vastaanottaa hankkeeseen liittyvät suunnitelmat ja suorittaa katselmuksia selvittääkseen, ovatko tiettyyn rakennustyövaiheeseen kuuluvat toimenpiteet, tarkastukset ja selvitykset sekä havaittujen epäkohtien tai puutteiden johdosta edellytetyt toimenpiteet tehdyt.
Katselmuksia ja tarkastuksia voidaan edellyttää rakentamisluvassa, aloituskokouksessa ja erityisestä syystä myös rakennushankkeen aikana.
Katselmuksesta ja tarkastuksesta toimitetaan pöytäkirja, johon määrätään tarvittavista toimenpiteistä ja määräajasta mahdollisen epäkohdan tai virheen poistamiseksi tai korjaamiseksi.
-
Erityissuunnitelmat
Rakentamislupapäätöksessä voidaan edellyttää erityissuunnitelmien ja teknisten selvitysten toimittamista. Erityissuunnitelmilla tarkoitetaan lupapiirustuksia yksityiskohtaisempia suunnitelmia, joissa yleisimmin esitetään erilaisia rakenne-, ilmanvaihto tai vesi- ja viemäröintiratkaisuita.
Vaaditut erityissuunnitelmat tulee esittää rakennusvalvontaviranomaiselle ennen niihin liittyvien töiden aloittamista. Tämä tapahtuu toimittamalla erityissuunnitelmat Lupapiste -palveluun.
Pääasiallinen arkistointivastuu kaikista suunnitelmista on hankkeeseen ryhtyvällä. Oman rakennuksen paperit kannattaa pitää tallessa.
Huom! Erityssuunnitelmat tallennetaan Lupapiste -palveluun aina alkuperäisen luvan alle, vaikka hankkeessa olisi haettu muutoslupaa.
Tekniset selvitykset
Teknisellä selvityksellä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sähkötarkastuspöytäkirjaa jolla voidaan todeta sähkötyöt tarkastetuksi ja turvalliseksi tai ilmamäärien mittauspöytäkirjaa, jolla voidaan todeta ilmanvaihtojärjestelmä asennetuksi ja säädetyksi suunnitelman mukaisesti.
Tekniset selvitykset toimitetaan Lupapiste -palveluun hyvissä ajoin ennen katselmusta, jossa ko. asiakirja tarkastetaan.
Muutokset rakentamisen aikana
Mikäli rakennustyön aikana tulee muutoksia rakentamisluvan-aikaisiin suunnitelmiin, tulee muutokset hyväksyttää hankkeessa käsittelijänä olevalla tarkastusinsinöörillä. Tarkastusinsinööri arvioi muutoksen ja ohjaa tarvittaessa hakemaan muutosta rakentamislupaan, mikäli muutosta ei voida käsitellä rakennusaikaisena muutoksena.
Mikäli rakennustyön aikana tulee muutoksia suunnitelmiin, tulee ne toimittaa rakennusvalvontaan mahdollisimman pian, jotta voidaan todeta myös muutettujen suunnitelmien asianmukaisuus.
Jos hankkeen aloittaminen tai loppuun saattaminen viivästyy, voidaan jatkoaikaa myöntää hakemuksen perusteella.
Tarkastusasiakirjat
Rakennustyömaalla on pidettävä rakennustyön tarkastusasiakirjaa, johon vastuuhenkilöiden on varmennettava tekemänsä tarkastukset. Työnjohtajien on huolehdittava, että tarkastusasiakirja on työmaalla käytettävissä ja ajan tasalla työmaan etenemisen aikana.
Kuopiossa käytetään pääsääntöisesti Lupapiste -palvelussa olevia sähköisiä tarkastusasiakirjoja. Aloituskokouksessa sopien työmaalla voidaan myös käyttää erillistä tarkastusasiakirjaa, jolloin Lupapiste -palvelussa käytetään tarkastusasiakirjan yhteenveto -asiakirjaa, johon on koottu otsikkotasolla työmaan tarkastuskohteet.
-
Hankkeen etenemisen päävastuullinen osapuoli on Vastaava työnjohtaja. Hänen vastuullaan on muun muassa kommunikointi rakennusvalvonnan suuntaan. Hankkeeseen ryhtyvän on hyvä pitää tiivis keskusteluyhteys vastaavan työnjohtajan kanssa, mikä varmistaa osaltaan hankkeen onnistuneen läpiviennin ja rakentamisen aikaisen seurannan.
1. Lupapäätökseen tutustuminen
Käy läpi rakentamislupapäätös yhdessä suunnittelijan ja työnjohtajien kanssa.
Lupapäätökseen on määritetty erilaisia lupaehtoja, jotka tulee toteuttaa hankkeen edetessä. Yleisimpiä lupaehtoja ovat erilaiset katselmukset. Lupapäätöksen sisältö käydään läpi aloituskokouksessa, jos sellainen on lupaehdoksi määrätty.
Kun rakentamislupa saavuttaa lainvoiman, voidaan rakentaminen aloittaa.
2. Aloituskokouksen tilaaminen
Varmista, että vastaava työnjohtaja tilaa aloituskokouksen rakennusvalvonnan tarkastusinsinööriltä, joka on merkitty käsittelijäksi Lupapiste -palvelussa.
Aloituskokoukseen tulee osallistua vähintään hankkeeseen ryhtyvä taho, pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja.
3. Aloitusilmoituksen tekeminen
Tee aloitusilmoitus rakennusvalvontaan sähköpostilla, sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse rakennusvalvonnan asiakaspalveluun.
Aloitusilmoituksen voi tehdä rakennushankkeeseen ryhtyvä tai vastaava työnjohtaja.
4. Paikan merkitseminen
Varmista, että vastaava työnjohtaja tilaa paikan merkitsemisen ennen rakentamisen aloittamista. Paikan merkitseminen tilataan sähköisellä lomakkeella. Ilmoita lomakkeella haluamasi merkitsemisen ajankohta. Toimitusaika on 1 – 3 työpäivää.
Asemakaava-alueilla hankkeeseen ryhtyvän läsnäolo merkitsemisen aikana ei ole pakollista mutta haja-asutusalueilla läsnäolo on pakollista.
5. Erityissuunnittelijoiden ilmoittaminen
Varmista, että erityissuunnittelijat on kutsuttu hankkeelle Lupapiste -palvelun Osapuolet-välilehdellä.
Rakennusvalvonta tarkastaa erityissuunnittelijan kelpoisuuden tehtävään, jolla varmistetaan, että suunnitelmat tekee tehtävään kelpoinen henkilö.
6. Erityissuunnitelmien toimittaminen
Erityissuunnitelmilla tarkoitetaan mm. perustus- ja rakennesuunnitelmia ja LVI-suunnitelmia.
Varmista, että erityissuunnitelmat on toimitettu Lupapiste -palveluun ennen kyseisten töiden aloittamista.
Rakennusvalvonta vastaanottaa erityissuunnitelmat ja kuittaa ne vastaanotetuiksi sähköisellä leimalla.
7. Erityisalojen työnjohtajien ilmoittaminen
Varmista, että erityisalojen työnjohtajat on kutsuttu hankkeelle Lupapiste -palvelun Osapuolet-välilehdellä
Rakennusvalvonta tarkastaa työnjohtajien kelpoisuuden tehtävään.
8. Sijaintikatselmuksen tilaaminen
Varmista, että vastaava työnjohtaja tilaa sijaintikatselmuksen, kun rakennuksen ulkoseinät ovat paikallaan. Sijaintikatselmus tilataan sähköisellä lomakkeella. Katselmuksen toimitusaika on noin 1 – 2 viikkoa eikä se vaadi läsnäoloa.
9. Rakennekatselmuksen tilaaminen
Varmista, että vastaava työnjohtaja tilaa rakennekatselmuksen, kun rakenteet ovat valmiit mutta edelleen näkyvissä.
Rakennekatselmuksella tulee olla läsnä vastaava työnjohtaja.
10. Tarkastusasiakirjojen täyttäminen
Varmista, että rakennustyön tarkastusasiakirjaa pidetään ajan tasalla hankkeen edetessä Lupapiste -palvelussa.
Mikäli hankkeessa käytetään työmaan omaa tarkastusasiakirjaa, pidetään lisäksi ajan tasalla Rakennustyön tarkastusasiakirjan yhteenveto -asiakirjaa Lupapiste – palvelussa. Työmaan oma tarkastusasiakirja tulee olla myös toimitettu hyvissä ajoin ennen katselmuksia Lupapiste -palveluun.
11. Teknisten selvitysten toimittaminen
Varmista, että muut tekniset selvitykset on toimitettu Lupapiste -palveluun hyvissä ajoin ennen katselmuksia.
Vaaditut tekniset selvitykset löydät lupapäätöksestä.
12. LVI-katselmusten tilaaminen
Varmista, että LVI-työnjohtaja tilaa LVI-katselmukset hyvissä ajoin rakennusvalvonnan LVI-insinööriltä joka on merkitty käsittelijäksi Lupapiste -palvelussa.
Katselmukset pidetään kyseisten järjestelmien valmistuttua ja ennen osittaista loppukatselmusta.
LVI-katselmuksella tulee olla läsnä kyseisen erityisalan työnjohtaja (IV-työnjohtaja tai KVV-työnjohtaja).
13. Loppukatselmuksen tai osittaisen loppukatselmuksen tilaaminen
Varmista, että vastaava työnjohtaja tilaa loppukatselmuksen hyvissä ajoin rakennusvalvonnan tarkastusinsinööriltä joka on merkitty käsittelijäksi Lupapiste -palvelussa.
Loppukatselmus voi pitää myös osittaisena loppukatselmuksena (ns. käyttöönotto- tai muuttokatselmus), jos halutaan ottaa käyttöön vain osa luvan kattamista tiloista.
Loppukatselmuksella tulee olla läsnä vastaava työnjohtaja.
-
Katselmuksella tarkoitetaan rakennusvalvontaviranomaisen tekemää rakentamislupaan liittyvää katselmusta. Rakentamisluvssa määritetään mitä katselmuksia hankkeen edetessä on tehtävä. Katselmuksen tarkoituksena on todeta rakentamisen määräysten mukainen eteneminen kyseiseen työvaiheeseen saakka.
Aloitusilmoitus
Aloitusilmoituksella tarkoitetaan ilmoitusta jolloin luvan mukainen työ aloitetaan. Aloitusilmoituksen merkitys ilmenee lupapäätöksestä; päätöksessä annetaan aika minkä puitteissa hanke on aloitettava. Ennen hankkeen aloittamista tulee vastaava työnjohtaja olla nimettynä. Tee aloitusilmoitus lupapisteeseen merkitylle tarkastusinsinöörille.
Aloituskokous
Aloituskokous pidetään yleensä kohteissa, joissa rakennetaan uusia asuin- tai työtiloja. Myös navetoista, halleista tai varastoista voidaan määrätä aloituskokous pidettäväksi. Aloituskokous pidetään tavallisesti etäyhteyden välityksellä, mutta mikään ei estä pitämästä sitä esimerkiksi työmaalla. Aloituskokouksessa käydään läpi lupa-asiakirjat, aloituskokouspöytäkirja sekä muut esille tulevat asiat. Pientalojen perustussuunnitelmat tarkastetaan aloituskokouksen yhteydessä.
Paikan merkitseminen
Paikan merkitseminen suoritetaan ennen rakentamisen aloittamista. Tällöin rakennuspaikalle merkitään rakennusten sijainnit ja korkomerkki tietylle tasalukemalle. Asemakaava-alueilla läsnäolo merkitsemisen aikana ei ole pakollista mutta haja-asutusalueilla läsnäolo on pakollista. Lisätietoja paikan merkitsemisestä.
Sijaintikatselmus
Sijaintikatselmuksen voi tilata kun rakennuksen ulkoseinät ovat paikallaan. Sijaintikatselmuksen perusteella rakennus siirretään kartalle ja samalla tarkastetaan sijainnin luvanmukaisuus. Lisätietoja sijaintikatselmuksesta.
Rakennusvalvonnan sijaintikatselmus
Rakennusvalvonnan sijaintikatselmus pidetään tarkastusinsinöörin toimesta loppukatselmuksen yhteydessä. Tarkastusinsinööri tarkastaa, että hanke on toteutettu lupapiirustuksissa esitetylle sijainnille.
Rakennekatselmus
Rakennekatselmus tulee pitää silloin kun rakenteet ovat valmiit mutta edelleen näkyvissä. Tarkastusinsinööri tarkastaa, että rakenteet ovat tehty suunnitelmien mukaisesti ja työtä voidaan jatkaa.
Ilmanvaihto-, lämmitys- sekä vesi- ja viemärilaitteistojen katselmukset
Ilmanvaihto-, lämmitys- sekä vesi- ja viemärilaitteistojen katselmukset pidetään kyseisten järjestelmien valmistuttua ja ennen osittaista loppukatselmusta.
LVI-katselmuksella varmistetaan, että LVI-järjestelmät on tehty asianmukaisesti ja IV- sekä KVV-työnjohtajat ovat hoitaneet velvoitteensa hankkeessa.
Loppukatselmus ja osittainen loppukatselmus
Rakentamisluvan loppukatselmus voidaan pitää kun kaikki rakentamislupaan liittyvät asiat ja aiempien katselmusten puutteet on korjattu. Vastaavan työnjohtajan vastuu päättyy loppukatselmukseen ja lupa-asiakirjat arkistoidaan kaupunginarkistoon. Lupa-asia on loppuun saatettu kun lopullinen loppukatselmus on pidetty.
Loppukatselmus voi pitää myös osittaisena loppukatselmuksena (ns. käyttöönotto- tai muuttokatselmus), jos halutaan ottaa käyttöön vain osa luvan kattamista tiloista. Esimerkiksi asuinrakennuksen sisätilat voidaan ottaa käyttöön, vaikka luvassa olevia piharakennuksia ei olisi vielä tehty. Tällöin tulee huomioida, että käyttöönotetut tilat ja työmaa-alue on erotettu toisistaan ja käyttäjien turvallisuus on varmistuttu.
Katselmusten tilaaminen
Käy hankkeen tilanne läpi vastaavan työnjohtajasi kanssa. Työnjohtaja tilaa katselmuksen hankkeessa Lupapiste -palvelussa käsittelijänä oleva tarkastus- / LVI-insinööriltä sähköpostitse tai puhelimella. Katselmus on tilattava riittävän ajoissa jotta se voidaan suorittaa asianmukaisessa työvaiheessa. Sopiva aika katselmuksen tilaamiselle on viimeistään kaksi viikkoa ennen haluttua katselmusajankohtaa.
Varmista katselmusta tilatessasi seuraavat asiat:
- Hanke on siinä vaiheessa, että katselmus voidaan suorittaa.
- Lupapiste -palvelu on ajan tasalla hankkeeseen liittyvien osapuolten ja suunnitelmien osalta.
- Kaikki katselmuksessa tarvittavat asiakirjat ovat saatavilla.
- Rakennustyön tarkastusasiakirjaa on täytetty asianmukaisesti.
Tarkastusinsinöörien yhteystiedot
Risto Kirjavainen
Tarkastusinsinööri
Päivystys: tiistai 11:30-15:30
Pasi Manninen
Tarkastusrakennusmestari
Päivystys: maanantai 11:30-15:30
Heikki Kekäläinen
Tarkastusinsinööri
Päivystys: tiistai 8-11:30
LVI-insinöörien yhteystiedot
Katselmusvaraukset ja yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen rakennusvalvonta.lvi(at)kuopio.fi.