Metsäalueiden käyttö
Kuopion kaupungin metsät on jaettu kuuteen eri osa-alueeseen metsien erityispiirteiden ja niille asetettujen tavoitteiden perusteella.
Metsien eri osa-alueille asetettuihin tavoitteisiin ja erityispiirteisiin vaikuttavat pääasiassa taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden eri näkökulmat, kuten kaavoitustilanne, virkistysarvot ja monikäyttöisyys, monimuotoisuus, rakentamispaine ja taloudellinen tuotto.
-
Maaseudun ulkoilumetsiä hoidetaan virkistysalueena ja metsissä noudatetaan talousmetsiä pidempää kiertoaikaa. Metsien hoidon tavoitteena on taata metsien soveltuvuus virkistyskäyttöön.
-
Taajamametsät ovat pääosin puistoiksi asemakaavoitettuja metsiä. Kohteet ovat kuopiolaisille tärkeitä asumisen lähivirkistysalueita. Kaksi kolmasosaa kuopiolaista käyttää näitä metsiä vähintään kerran viikossa.
-
Keskeisen kaupunkialueen ulkoilu- ja virkistysmetsät ovat yleiskaavan mukaisesti lähivirkistysalueiksi osoitettuja metsiä. Ne on tarkoitettu asukkaiden monipuoliseen luonnossa liikkumiseen, ulkoiluun, kuntoiluun ja muuhun harrastetoimintaan.
-
Maankäytön muutosalueet ovat kaupungin liike-elämän, teollisuuden ja asutukseen tulevaisuuden tarpeisiin tarkoitettuja metsiä. Metsien hoidossa ennakoidaan tulevia maankäytön muutoksia.
-
Talousmetsiä hoidetaan metsänhoidon suositusten sekä PEFC-sertifikaatin suositusten mukaisesti. Talousmetsissä pyritään harjoittamaan metsätaloutta mahdollisimman tehokkaasti ja tuottavasti tekemällä metsänhoitotyöt ja hakkuut ajallaan.
-
Suojelumetsien tarkoitus on turvata ja lisätä luonnon monimuotoisuutta sekä säilyttää arvokkaat luontokohteet ja maisemarakenteet. Luonnonsuojelualueilla on suuri merkitys kaupungille luonnon monimuotoisuuden edistämisessä.