Pölyttäjien monimuotoisuus

Pölyttäjien määrä on vähentynyt huolestuttavasti ympäri maailmaa. Pölyttäjät ovat laaja joukko erilaisia eläimiä, jotka etsivät kukkakasveista ravinnokseen mettä, siitepölyä tai molempia ja samanaikaisesti pölyttävät kasveja. Pölyttäjillä on tärkeä rooli sekä luonnossa että ihmisten ruoan tuotannossa. Esimerkiksi omenoita ei olisi ilman mehiläisiä, jotka pölyttävät kukkia.

Suomessa lentävät hyönteiset, kuten kimalaiset, erakkomehiläiset, perhoset ja kukkakärpäset, vastaavat pääasiassa pölytyksestä. Myös jotkin lentokyvyttömät hyönteiset, kuten muurahaiset, voivat toimia pölyttäjinä. Hyönteiset kohtaavat tällä hetkellä monia uhkia, joista merkittävimpiä ovat elinympäristöjen voimakas vähentyminen ja torjunta-aineiden lisääntynyt käyttö. Suomessa esimerkkejä katoavista elinympäristöistä ovat perinnemaisemat, kuten niityt ja kedot, jotka tarjoavat monenlaisia ravintokasveja hyönteisille.

Monet luonnonvaraiset mehiläiset eivät asu isoissa pesissä, vaan yksin

Kun puhutaan pölyttäjistä, on myös tärkeää huomata, että tarhamehiläisten ja luonnonvaraisten mehiläisten välillä on eroja. Ihmiset kasvattavat mehiläisiä tuotantoeläiminä, jotta ne tuottavat hunajaa ja pölyttävät viljelykasveja tai hedelmäpuita. Tällöin ne elävät suurissa pesissä kuningattaren ja työläisten kesken.

Pelkästään Suomessa on kuitenkin satoja villimehiläislajeja ja maailmanlaajuisesti niitä on tuhansia. Ehkä näkyvimpiä villimehiläisiä ovat kimalaiset, joista useimmat muodostavat myös yhdyskuntia. Silti suurin osa luonnonvaraisista mehiläisistä – kuten esimerkiksi muurarimehiläinen – elävät yksin, mikä tarkoittaa, että jokainen naaras on hedelmällinen ja munii munansa maanalaisiin koloihin tai rakentaa pesänsä pieniin onkaloihin. Erityisesti näitä mehiläisiä uhkaa ravinnonhankintaan ja pesänrakentamiseen sopivien elinympäristöjen voimakas väheneminen.

Jokainen voi kuitenkin auttaa torjumaan tätä elinympäristöjen häviämistä ja auttaa pölyttäjiä! Puutarhoista ja parvekkeista voidaan tehdä pölyttäjäystävällisempiä yksinkertaisilla toimenpiteillä – tai jossain tapauksissa yksinkertaisesti antamalla luonnon vain olla.

Kuinka tehdä viheralueista pölyttäjäystävällisempiä

Jokainen voi tehdä omasta puutarhastaan tai parvekkeestaan pölyttäjäystävällisemmän erittäin helpoilla toimenpiteillä.

1.Vältä kemiallisten hyönteismyrkkyjen käyttöä

Tehokkain askel pölyttäjille suotuisamman ympäristön luomisessa ei vaadi ylimääräistä työtä – se on enemmän tekemättä jättämistä. Kemialliset kasvinsuojelu- ja hyönteismyrkyt aiheuttavat vakavan terveysriskin pölyttäjille, joten niitä on parasta välttää. Biologisesti turvallisia vaihtoehtoja on nimittäin myös olemassa. Esimerkiksi yksi tapa hallita kirvoja on houkutella leppäkerttuja puutarhaan rakentamalla hyönteishotelli tai jättämällä puuta kasoihin viheralueen reunoille. Lisäksi nokkosesta voi valmistaa kirvoja karkottavaa liuosta.

2. Tarjoa vettä

Varsinkin kesien lämmetessä on hyvä, että puutarhassa on vettä saatavilla niin mehiläisille kuin muille pölyttäjille. Myös muut eläimet, kuten linnut, hyötyvät tästä. Heti ei tarvitse aloittaa lammen rakentamisen kaltaisesta suuresta projektista. Matala vesikulho, jossa on erilaisia kiviä hyönteisille, on hyvä alku!

3. Istuta kotoperäisiä kukkia ja vähennä kitkemistä

Paras ravinnonlähde luonnonvaraisille pölyttäjille on aina alueella luontaisesti esiintyvät kasvit, koska saman alueen kasvit ja pölyttäjät ovat kehittyneet yhdessä tuhansien sukupolvien ajan. Tämän takia jotkut kasvit tarvitsevat tiettyjä hyönteisiä pölyttyäkseen ja jotkut pölyttäjät suosivat tiettyjä kasveja ravinnonlähteenään. Tästä syystä on hyvä idea antaa alkuperäiskasvien, joita yleensä pidämme rikkaruohoina, kasvaa. Tiesitkö esimerkiksi, että kauniin nokkosperhosen toukat käyttävät ainoastaan nokkosta ravintonaan. Lisäksi voikukat ovat kevään ensimmäisiä kukkivia kasveja ja siksi tärkeä ravinnonlähde villimehiläisten kuningattarille. Voikukkien tavoin myös raita, pajuihin kuuluva pieni puu kukkii aikaisin keväällä ja on sen vuoksi tärkeä ravinnonlähde pölyttäjille.

4. Leikkaa nurmikko vain osittain

Erittäin helppo tapa tarjota sekä ravintoa että lisäelinympäristöjä luonnonvaraisille pölyttäjille on olla leikkaamatta nurmikkoa kokonaan. Nämä leikkaamatta jätetyt kohdat muuttuvat ajan kanssa värikkäiksi luonnonkukkaniityiksi ilman lisätyötä.

5. Asenna hyönteishotelli

Toinen loistava tapa houkutella lisää pölyttäjiä puutarhaan on tarjota niille mahdollisuus pesintään ja suojapaikkaan rakentamalla hyönteishotelli. Nykyään niitä voi ostaa jo monista kaupoistakin, mutta on hyvä selvittää asiaa etukäteen, jotta voi varmistua hyönteishotellin sopivuudesta kotimaisille pölyttäjille. Monet kaupoissa myytävät hyönteishotellit on nimittäin valmistettu muualla kuin Suomessa ja käytetyt materiaalit tai esimerkiksi kolojen koko ei vastaa Suomessa asuvien lajien tarpeita. Luonnonvaraiset yksinelävät mehiläiset käyttävät esimerkiksi onttoja kasvien varsia tai muita pieniä reikiä pesänsä rakentamiseen. Hyönteishotellin rakentaminen on mukava projekti myös yhdessä lasten kanssa tehtäväksi. Vinkkejä hyönteishotellin rakentamiseen löydät esimerkiksi Suomen luonto -lehden artikkelista.

Lisää vinkkejä pölyttäjäystävällisemmän pihan tai parvekkeen tekemiseen löytyy WWF Suomen verkkosivuilta. Myös Marttojen verkkosivuilta löytyy hyviä vinkkejä pihan monimuotoisuuden edistämiseksi.