Snellmaninpuisto

Snellmaninpuisto ympäristöineen on yksi kaupungin historian merkittävimmistä avainalueista. Paikalla on sijainnut kaupungin päätori sekä markkinapaikka, joka tunnettiin aikaisemmin Kustaantorina, Suurtorina ja Kirkkotorina. Toritoimintojen lisäksi alueella sijaitsi mm. virkamiesten ja varakkaiden kuopiolaisten asuintaloja sekä lääninhallituksen rahaston holvi, Ränteri.

Muutos toriaukiosta puistoksi alkoi 1850-luvulla, kun ensimmäisiä istutuksia alettiin toteuttaa ja torikauppa siirtyi nykyiselle paikalleen. Snellmaninpuisto sai nimensä Kuopiossa 1840-luvulla vaikuttaneen Johan Vilhelm Snellmanin mukaan, jonka muistomerkki paljastettiin vuonna 1886. Puisto oli aikoinaan merkittävä tapahtumapaikka kesäisine konsertteineen ja musiikkipaviljonkeineen. Talvisin aluetta elävöitti Minna Canthin kadun puoleisessa kulmauksessa sijainnut liukumäki.

Kaupungin vehreänä kukkiva sydän

Snellmaninpuisto on Kuopion vanhin puisto ja kaupungin vehreä sydän, joka sisältää useita puulajeja. Puistoon istutetut ensimmäiset puut olivat haapoja, jotka sittemmin ovat korvattu mm. rauduskoivuilla, vaahteroilla, punasaarneilla ja tammilla, joista vanhimmat ovat lähes 100-vuotiaita. Keväisin puistossa ihastuttavat valko- ja punakukkaiset koristeomenapuut ja kesäisin suuret salmiakkikuvioiset kukkaistutukset sekä 1950-luvulta peräisin oleva suihkulähde.

Puisto koki mittavan peruskorjauksen vuosina 2019–2020, jonka yhteydessä uusittiin mm. puistokäytävät, valaistus sekä kasvillisuutta. Keskeisellä paikalla sijaitseva kaunis puistoalue on kaupunkilaisille tärkeä ajanvietto- ja läpikulkupaikka.

Historiallisten arvorakennusten keskittymä

Snellmaninpuiston ympäristössä sijaitsee useita Kuopion kehitykseen ja kasvuun liittyviä rakennuksia, kuten Kuopion maamerkkinä tunnettu Tuomiokirkko, entinen Suomen Pankki, Kuopion museo, Snellmanin koulu, työnväentalo sekä Minna Canthin asuin- ja liiketalo Kanttila.

  • Tuomiokirkko (1816, P.W. Palmroth) oli rakennusaikanaan Kuopion viides kirkko ja ensimmäinen julkinen kivirakennus. Vahtivuorenmäellä sijaitseva uusklassinen kirkko hallitsi kaupunkikuvaa sekä Kallavedeltä että Puijolta katsottuna. Kirkolle saavuttiin sulan veden aikaan veneellä ja talvisin reellä jäätä pitkin. 200-vuotisjuhlan kunniaksi Tuomiokirkko peruskorjattiin vuonna 2015, jolloin sen sisä- ja ulkoseinät kunnostettiin sekä kirkkopihan puustoa uusittiin.
  • Entinen Suomen Pankki (1912, J.V. Strömberg) muistuttaa tyyliltään klassistista palatsirakennusta. Alun perin kaksikerroksista rakennusta korotettiin asuinkerroksella vuonna 1947. Suomen Pankki toimi rakennuksessa vuoteen 1993 asti, ja vuonna 1998 se otettiin ravintola Isä Camillon käyttöön.
  • Kuopion museo (1907, J.V. Strömberg) on Suomen kolmanneksi vanhin museoksi suunniteltu rakennus. Jugendtyyli näkyy julkisivujen lisäksi erityisesti entisessä sisääntuloaulassa ja pääportaikossa. Rakennuksessa sijaitsi alkujaan historiallis-kansatieteellinen ja luonnontieteellinen museo, kansankirjasto lukusaleineen sekä vapaaehtoisen palokunnan palokalustoa. Museon toiminta ja tilat ovat kokeneet aikojen saatossa useita muutoksia. Viimeisimmäksi vuosina 2018–2021 siihen tehtiin peruskorjaus ja laajennus, joka yhdisti sen Kuopion kaupunginkirjaston kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi nimeltä Kantti.
  • Snellmanin koulu (1904, Werner Polón) paikalla sijaitsi aiemmin kansankartanona tunnettu puurakennus. J.V. Snellman oli aikanaan opettajana siinä toimineessa yläalkeiskoulussa. Myöhemmin samassa rakennuksessa toimi reaalikoulu sekä teollisuuskoulu. Puurakennuksen ajoilta on sisäpihalla säästynyt kahdeksankulmainen rakennus, nk. Mutteri (1850, E.B. Lohrmann), joka palveli yläalkeiskoulun voimistelusalina. Puurakennus purettiin ja nykyinen teollisuuskoululle suunniteltu kivirakennus valmistui vuonna 1904. Koulua alettiin sittemmin kutsua Kuopion teknilliseksi kouluksi, ja se toimi rakennuksessa vuoteen 1966 asti. Tämän jälkeen rakennukseen siirtyi Vahtivuoren kansakoulu, sittemmin Snellmanin koulu. Koulurakennus kärsi vaurioista talvisodan pommituksissa ja korjauksessa rakennusta korotettiin yhdellä kerroksella.