Kuopion tori

Kaupungin olohuoneena ja ’’Mualiman napana’’ tunnettu Kuopion tori on kaupungin sydän, jolla on pitkät perinteet ja värikäs historia. Alue toimi alun perin hevostorina, kunnes toritoiminta siirtyi Snellmaninpuistosta nykyiselle paikalleen vuonna 1856. Uutta torin paikkaa pidettiin aluksi syrjäisenä, mutta kaupungin kasvaessa siitä muodostui kaupankäynnin keskus.

Torikojuilla myydään tuotteita elintarvikkeista vaatteisiin ja uniikkeihin käsitöihin. Lisäksi se tarjoaa kävijöilleen ympäri vuoden tapahtumia, kuten perinteiset syys- ja tammimarkkinat. Kuopion tori on yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Se kuuluu Museoviraston määrittämiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Toriympäristössä on useita arvorakennuksia ja persoonallisia patsaita, kuten Veljmies ja Siskotyttö.

Kauppatorin historialliset rakennukset

  • Kaupungintalo (1885, F.A. Sjöström) torin pohjoislaidalla on näyttävä kaksikerroksinen uusrenessanssirakennus. Sen rakentaminen aiheutti aikoinaan paljon keskustelua, koska sijainti koettiin liian syrjäiseksi. Valmistuttuaan rakennukseen sijoittui hallinnon ja oikeuslaitosten toimintoja, poliisi- ja palolaitos sekä kansankirjasto.
  • Kuopion Lyseo (1826, Carl Ludvig Engel) torin etelälaidalla valmistui triviaalikoululle vuonna 1826. J.V. Snellman toimi täällä opettajana rakennuksen ollessa yläalkeiskouluna 1840-luvulla. Tämän jälkeen se on palvellut kimnaasina ja lyseona. Rakennukseen on aikojen saatossa tehty useita muutoksia ja laajennuksia. Alkuperäinen klassistinen perushahmo sekä myöhemmät uusrenessanssipiirteet näkyvät ulkoasussa.
  • Kauppahalli (1902, J.V. Strömberg) on Suomen ensimmäisiä jugendtyyliä edustavia kauppahalleja. Hallin arkkitehtuuri on saanut vaikutteita Pariisin maailmannäyttelyssä olleesta Suomen paviljongista. Julkisivuissa on kasvi- ja eläinaiheisia ornamentteja. Vuosien varrella hallia on kunnostettu ja laajennettu ajan vaatimusten mukaan. Rakennuksen yhteyteen vuonna 1914 valmistunut kalahalli korvattiin lasipaviljongilla vuonna 2013.
  • Tavaratalo Carlson ja Hotelli Atlas (1930, Eino Pitkänen) sijaitsee torin länsilaidalla. Rakennuksen ulkoasussa näkyvät sekä klassismin että funktionalismin piirteet. Kauppakadun puoleisella seinällä sijaitsevat reliefit ovat kuvanveistäjä Uno Aron käsialaa. Rakennus on säilyttänyt käyttötarkoituksensa tavaratalona ja hotellina valmistumisestaan lähtien.