Uusi selvitys: Asettautumisprosessin kehittäminen vahvistaa veto- ja pitovoimaa

Kaksi nuorta iloisena.

Pohjois-Savossa on valmistunut selvitys alueen asettautumisprosessista ja -palveluista. Talent First -hankkeen tilaama ja MDI:n toteuttama selvitys syventää ymmärrystä työ- ja koulutusperusteisten maahanmuuttajien asettautumisesta alueelle sekä kotoutumista tukevista rakenteista. Raportti tuo esiin kokemuksia asettautumisen sujuvuudesta ja haasteista sekä esittää konkreettisia kehittämisehdotuksia Pohjois-Savon toimijoille.

Selvityksessä tarkasteltiin erityisesti työ- ja koulutusperusteisten maahanmuuttajien, myös jo Suomessa asuvien ja kausityöläisten, sekä kansainvälisten opiskelijoiden polkuja Pohjois-Savossa. Lisäksi huomioitiin mm. kohderyhmän puolisot ja kantasuomalaiset muuttajat.

–Sujuvat asettautumisen ja kotoutumisen palvelupolut syntyvät vain tiiviillä yhteistyöllä kuntien, työllisyysalueiden, oppilaitosten ja yritysten kesken. Selkeä palvelukokonaisuus on avain alueen vetovoiman ja pitovoiman vahvistamiseen. Tämä raportti tarjoaa hyvän tietopohjan yhteiseen kehittämistyöhön, sanoo Talent First -hankkeen projektipäällikkö Reetta Airaksinen.

Asettautuminen alkaa jo lähtömaassa

Raportin mukaan asettautuminen käynnistyy jo ennen muuttoa muun muassa oleskelulupaprosessien ja asunnon hankinnan kautta. Pohjois-Savoon saavuttaessa maahanmuuttajaa odottavat useat viranomaisrekisteröinnit ja arjen järjestämisen toimenpiteet. Selvityksessä tunnistettiin viranomaisasioinnin, pankkipalveluiden ja asunnon saannin keskeinen merkitys onnistuneessa asettautumisessa.

Kansainvälisten opiskelijoiden asettautuminen nousi selvityksessä erityiseksi kehittämiskohteeksi. Oleskeluluvan viivästyminen, asunnon saannin haasteet ja arjen käynnistämisen vaikeudet, kuten pankkitilin avaaminen, voivat merkittävästi vaikeuttaa opiskelijan kotoutumista ja opintojen etenemistä. Pohjois-Savossa on kuitenkin jo käynnissä hyviä käytäntöjä, kuten kansainvälisten opiskelijoiden tutorointi ja opiskelijaneuvosto Kuopiossa.

Kotoutuminen vaatii molemminpuolista panosta

Työ- ja koulutusperusteiset maahanmuuttajat eivät kuulu lakisääteisten kotoutumispalveluiden piiriin, joten paikallisyhteisön, työnantajien ja oppilaitosten rooli on erityisen merkittävä. Työpaikkojen ja opiskeluyhteisöjen vastaanottavuus sekä vapaa-ajan osallistumismahdollisuudet tukevat maahan muuttaneiden kotoutumista ja Pohjois-Savoon kiinnittymistä.

Selvityksessä esitetään kolme konkreettista kehittämisehdotusta Pohjois-Savon toimijoille:

  1. Säännöllinen asettautumispalveluiden foorumi, joka kokoaa alueen keskeiset toimijat yhteen tiiviimmän viestinnän ja yhteistyön vahvistamiseksi.
  2. Kansainvälisten opiskelijoiden osallistaminen kehittämistyöhön pysyvien rakenteiden ja tehokkaamman viestinnän avulla.
  3. Paikkakuntakohtaisen asettautumisprosessin kuvaaminen kansainvälisille opiskelijoille, helpottamaan prosessin ymmärrystä ja sujuvoittamaan alkuvaiheen palveluiden käyttöä.

Lue koko raportti (pdf, 28.4.2025)

Kuuntele selvityksen tietoisku (Youtube n. 30 min., 27.3.2025)

Julkaisun taustalla Talent First -hanke

Selvitys on osa Talent First -hankkeen työtä osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi Pohjois-Savossa. Selvityksen toteutti MDI huhtikuussa 2025. Talent First on EU-osarahoitteinen hanke. Hankkeessa on mukana 12 pohjoissavolaista toimijaa ja sen hallinnoijana toimii Kuopion kaupunki.