Toksikologinen osaamiskeskus on askel kohti vahvempaa kokonaisturvallisuutta

Kuva: © Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Petteri Orpon hallituksen keskiviikkoiltana 23.4.2025 julkistamat puoliväliriihen päätökset saavat kiitosta Pohjois-Savossa. Kuopioon perustetaan poikkihallinnollinen toksikologisen osaamisen keskus, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa ihmiseen haitallisesti vaikuttavien kemikaalien tutkimus, toksikologiset riskiarvioinnit sekä koulutus yhteistyössä yliopistojen kanssa.

Tuleva keskus toimii osana Kuopioon sijoittuvaa kokonaisturvallisuuden osaamiskeskusta, jonka perustamisesta kerrottiin helmikuussa julkaistussa Itäisen Suomen ohjelmassa.

Toksikologista osaamista tarvitsevat erityisesti turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Ruokavirasto, Työterveyslaitos (TTL), Myrkytyskeskus, Suomen ympäristökeskus (SYKE) sekä kemian-, lääke- ja metsäteollisuuden toimijat.

Itä-Suomen yliopiston vararehtori Jussi Pihlajamäki näkee riihipäätösten tukevan hyvin yliopiston strategisia painotuksia.

– Yhteistyössä THL:n ja muiden tutkimuslaitosten kanssa voimme rakentaa kansainvälisesti ainutlaatuista toksikologian osaamiskeskittymää. Meillä on yliopistolla laaja-alaisesti osaamista muun muassa lääkeaineiden, ruoan, veden ja ilmaston vaikutuksista terveyteen. Kokonaisturvallisuuteen liittyen laajemmin yliopistolla on myös laaja-alaisesti terveyden kokonaisturvallisuuteen, rajaturvallisuuteen ja digitaaliseen turvallisuuteen liittyvää osaamista.

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtorin Mervi Vidgrénin mielestä on ilahduttavaa, että Kuopioon sijoittuva kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus ja siihen kiinteästi liittyvä toksikologinen keskus sisältyvät vuosien 2026–2029 julkisen talouden suunnitelmaan. Savonia on jo pitkään kehittänyt sekä kansallista että kansainvälistä verkostoaan tutkimusaloilla, joilla kokonaisturvallisuus on keskeisessä roolissa.

– Kehysriihtä kuvattiin Suomen kasvuohjelmaksi. Siksi on tärkeää, että kokonaisturvallisuuden teemat kuten henkinen kriisinkestävyys, huoltovarmuus ja yritysten mukanaolo ovat siinä vahvasti mukana.

Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti näkee toksikologisen osaamisen keskuksen vahvistavan hienosti Kuopion ja koko Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden osaamista.

– Kokonaisturvallisuus on laaja käsite, joka pitää sisällään yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen. Kyse on lämmityksen ja sähkön ohella esimerkiksi puhtaasta vedestä ja jätevesien käsittelystä ihmisten, eläinten ja ympäristön terveyden takaamiseksi.

Myös maakuntajohtaja Tytti Määttä pitää keskusta tärkeänä avauksena.

– Toksikologinen osaamiskeskus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden vahvistaa itäisen Suomen yhteistyötä ympäristöterveyden ja -turvallisuuden alalla sekä edistää huippututkimusta.

Pohjois-Savon liitossa kokonaisturvallisuuden klusterin rakentaminen nähdään tärkeänä osana aluekehitystä, jonka tavoitteena on elinvoiman vahvistaminen hyödyntämällä alueen omia vahvuuksia.

– Tämän työn kannalta osaamiskeskuksen perustaminen on merkittävä askel, sillä se rakentuu alueen ainutlaatuisen tutkimustoiminnan ja osaamisen päälle, Määttä toteaa.