Uusi selvitys: Rekrytointia tukevat koulutus- ja tukipalvelut vahvistavat osaavan työvoiman saatavuutta Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa on valmistunut laaja selvitys alueen yrityksille suunnatusta koulutus- ja tukipalvelutarjonnasta, joka tukee osaavan työvoiman rekrytointia ja henkilöstön osaamisen kehittämistä. Talent First -hankkeen tuottama raportti kokoaa ajankohtaista tietoa myös mm. koulutusyhteistyöstä, työllisyyspalveluista, jatkuvan oppimisen koulutuksista sekä kansainvälisen työvoiman tukipalveluista.

–Raportti antaa kokonaiskuvan koulutus- ja tukipalveluista, joita Pohjois-Savossa on tällä hetkellä tarjolla yritysten rekrytoinnin tueksi. Raporttia tarkastelemalla voi myös nousta esiin selkeitä yhteistyön mahdollisuuksia esimerkiksi yrityksille suunnattujen palveluiden kehittämisen parissa, pohtii Talent Firstin projektipäällikkö Reetta Airaksinen.

Koulutusratkaisuja lyhyen ja pitkän aikavälin tarpeisiin

Selvityksen mukaan Pohjois-Savossa tarjotaan runsaasti erilaisia koulutusratkaisuja yritysten tarpeisiin. Perinteinen työvoimakoulutus, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) rahoittamat lyhytkestoiset koulutukset sekä kieli- ja kulttuurivalmennukset muodostavat keskeisiä väyliä uusien osaajien hankkimiseksi ja nykyisen henkilöstön osaamisen kehittämiseksi. Lisäksi oppilaitokset ja yksityiset toimijat tarjoavat räätälöityjä koulutuspalveluita tiiviissä yhteistyössä työnantajien kanssa.

Raportti esittelee kattavasti myös Pohjois-Savon pitkä- ja lyhytkestoisen koulutustarjonnan eri aloilla. Ammatilliset oppilaitokset ja korkeakoulut, kuten Ylä-Savon ammattiopisto (YSAO), Savon ammattiopisto Sakky), Savonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto (UEF), tarjoavat tutkintokoulutuksia sekä joustavia, nopeasti toteutettavia koulutusratkaisuja. Näiden rinnalle nousevat kansalliset ja kansainväliset koulutuspalvelut, joita hyödynnetään yhä enemmän myös etä- ja verkkototeutuksina.

Tukipalvelut ja yhteistyö avainasemassa rekrytoinnin onnistumisessa

Raportti korostaa myös tukipalveluiden merkitystä osaavan työvoiman tavoittamisessa. Työllisyysalueiden palvelut, kuten Kuopion Työnavigaattori, ELY-keskusten rekrytointi- ja kansainvälistymispalvelut sekä opiskelijayhteistyön mahdollistavat alustat, kuten Opiskelijatoihin.fi ja Aarresaari, tukevat yrityksiä oikeiden osaajien löytämisessä. Rekrytointitilaisuudet, harjoittelu- ja oppisopimusmallit sekä hankeyhteistyö tarjoavat konkreettisia keinoja vastata työvoiman saatavuushaasteisiin.

–Yhteistyö on avain siihen, että Pohjois-Savo säilyttää kilpailukykynsä osaavan työvoiman saatavuudessa. Toivomme, että raportti toimii keskustelunavaajana ja käytännön työkaluna mahdollisimman monelle, toteaa Airaksinen.

Tarve paremmalle koulutustarjonnan tuotteistamiselle

Yritysten haastatteluissa nousi esiin tarve parantaa koulutustarjonnan näkyvyyttä ja tuotteistamista. Yritykset toivovat koulutuksen järjestäjiltä käytännönläheistä otetta, nopeaa reagointia sekä selkeämpiä yhteyspisteitä koulutuksen ja tukipalveluiden hyödyntämiseen. Erityisesti kansainvälisen työvoiman houkuttelu ja kotouttaminen nousevat keskeisiksi teemoiksi tulevaisuuden osaajatarpeisiin vastaamisessa.

Raportti ladattavissa tästä.

(Alkuperäisen raportin toteutti MDI 25.3.2025. Raporttia muokattu ja päivitetty 24.4.2025, ja täydennetään jatkossakin tarpeen mukaan.)

Kuuntele selvityksen tietoisku (Youtube 12.2.2025 / n. 30min.)

Julkaisun taustalla Talent First -hanke

Selvitys on osa Talent First -hankkeen työtä osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseksi Pohjois-Savossa. Selvitys valmistui MDI:n toimesta maaliskuussa 2025. Raportti toimii tietopohjana rekrytoinnin tueksi, alueelliselle kehittämistyölle sekä yritysten ja koulutustoimijoiden väliselle yhteistyölle.

Talent First on EU-osarahoitteinen hanke. Hankkeessa on mukana 12 pohjoissavolaista toimijaa ja sen hallinnoijana toimii Kuopion kaupunki.