Kuopion työllisyysalueen jakamaan palkkatukeen ja työllistämistukeen tuntuvia leikkauksia vuodelle 2025
Työvoimapalveluihin kohdistuu valtion toimesta merkittäviä rahoitusleikkauksia. Kuopion työllisyysalueella valtionosuusrahoitus on pienentynyt vuoden 2024 aikana 2,5 miljoonaa euroa. Nämä leikkaukset vaikuttavat palveluiden määrään ja tasoon.
Kuopion työllisyysalueen kuntien edustajien ja operatiivisesta toiminnasta vastaavien viranhaltijoiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella Kuopion työllisyysaluejaostolle esitetään kokouksessa 27.2., että starttirahojen myöntäminen työllisyysalueella turvataan. Lisäksi esitetään, että palkkatuen käytön painopisteisiin kiinnitetään erityistä huomiota määrärahojen vähentymisen vuoksi.
“Työvoimapalveluiden ensisijaisena tavoitteena on edistää alueen elinvoimaa ja työllisyyttä, ja siksi palkkatuen kohdentaminen vahvasti osaamisen kehittämiseen ja mikro- ja pk-yrityksille on perusteltua”, kertoo Kuopion kaupungin työllisyysjohtaja Pirjo Oksanen.
Kuopion työllisyysalueelle varattu starttiraha riittää tämän hetken arvion mukaan valtaosissa alueen kunnista koko vuodelle, jos sitä myönnetään enintään viime vuoden taso säilyttäen. Palkkatuen ja yli 55-vuotiaiden työllistämistuen osalta sen sijaan vuoden 2024 puolella tehdyillä päätöksillä on työllisyysalueen määrärahoista jo käytetty valtaosa. Vähennysten myötä koko vuodelle varatut määrärahat riittävät osissa työllisyysalueen kunnista vain tammi-helmikuun hakemuksiin ja joissakin alueen kunnista määrärahat ovat jo kokonaan käytetty ja huomattavasti ylitettykin.
Työllisyysalueella haetaan määrärahasiirtoa henkilöstö- ja toimintakuluista palkkatukeen, yli 55-vuotiaiden työllistämistukeen ja starttirahaan kohdistettavaksi. Lisäksi kuntien kanssa on neuvoteltu mahdollisuuksista kohdentaa lisämäärärahaa em. palveluihin. Samalla on myös keskusteltu siitä, miten niukkoja määrärahoja halutaan kohdentaa.
Kuntien yksimielinen kanta on, että starttirahat halutaan turvata koko vuodelle ja että palkkatuki tulee kohdentaa ensisijaisesti yrityksiin elinvoimaa ja työllisyyttä tukeviin työsuhteisiin. Palkkatuella ehdotetaan tuettavaksi oppisopimuskoulutusta alkavien tai kesken jääneiden opintojen loppuun saattamiseksi. Palkkatukea esitetään lisäksi kohdennettavan ensisijaisesti toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin.
“Näistä rahoituksen leikkauksista tulee valitettavasti kärsimään erityisesti kolmas sektori. Joudumme esimerkiksi harkitsemaan todella tarkkaan ja tapauskohtaisesti kolmannelle sektorille myönnettävää 100 %:n palkkatukea”, Oksanen kertoo.