Vedenkäytön tehostamista on jatkettu Kuopiossa

Järvimaisemaa iltaruskon aikaan, sekä Kuopio toimii viksusti -teksti

Suomi on maailman vesirikkaimpia maita. Verrattain runsaista vesivaroista huolimatta vedenkäytön optimointi on resurssiviisasta etenkin energiankäytön kannalta. Viime vuosina Kuopiossa on jatkettu vedenkäytön kulutusseurannan parantamista ja pyritty vähentämään vedenkulutusta. Vesistöjä myös suojellaan ihmistoiminnan aikaansaamalta kuormitukselta.

Reaaliaikainen seuranta mahdollistaa säästöjä

Kaupungin toimitilojen veden käytön kulutusseurantaa on parannettu mittaroinneilla. Vedenkäyttö on aktiivisessa seurannassa ja toimitiloihin on asennettu vedenkulutusta vähentäviä osia.

Kuopion Vesi on päättänyt aloittaa vesimittareiden massavaihdot etäluettaviin mittareihin vuoden 2025 aikana. Etäluentadataa voidaan hyödyntää Kuopion Vedellä verkoston reaaliaikaisessa hallinnassa. Myös asiakkaat voivat seurata ajantasaisesti omaa vedenkulutustaan, joka voi auttaa hillitsemään kulutusta.

Vuosien 2023 ja 2024 aikana esimerkiksi Savon ammattiopistolla on säästetty vettä veden- ja energiankulutuksen reaaliaikaisella seurantajärjestelmällä. Itä-Suomen yliopisto toteuttaa vedenkulutuksen jatkuvaa seurantaa sekä kulutuksen eri vähentämistoimenpiteitä vuosittain yliopistokiinteistöjen omistajan kanssa. Niiralan Kulma on aloittanut vesikalusteiden virtaamien säädöt asuntojen remonttien yhteydessä veden säästämiseksi.

Vesistöjä suojellaan kuormitukselta

Luonnonvedet ovat herkkiä ihmisen toiminnan vaikutuksille. Kaupunki seuraa pienvesistöjensä tilaa ja toteuttaa muun muassa hoitokalastusta. Kaupungin metsätaloudessa huomioidaan valumisvedet esimerkiksi suojavyöhykkeillä ja maanmuokkauksella.

Hulevesien hallinnalla vähennetään kuormitusta vesistöihin ja ehkäistään mahdollisia sade- ja sulamisvesien aiheuttamia tulvia. Kaupunkitekniikan palvelut on panostanut viime vuosina rakennusaikaisten hulevesien hallintaan erilaisilla suodatinrakenteilla ja viivästysaltailla. Hulevesien hallinta kaupunkiympäristössä on oleellista, kun varaudumme ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin. Ilmasto- ja resurssiviisausohjelman eli Viksu Kuopio -ohjelman mukaisesti hulevesien hallintaa kehitetään Kuopiossa. Myös luonnonmukaisia ratkaisuja halutaan hyödyntää laajemmin.

Ravinnekuormitus rehevöittää vesistöjä ja ihmisten toiminnasta merkittävin hajakuormituslähde on maatalous. Pistemäisiä fosforin lähteitä ovat taajamien ja teollisuuden jätevedenpuhdistamot. Esimerkiksi Jätekukko Oy on edistänyt jätekeskuksen jätevesien ravinteiden keräystä vuonna 2024 KIERTO-hankkeessa.

Uutta liiketoimintaa vesiklusterista

Savonia-ammattikorkeakoulu koordinoi Pohjois-Savon vesiteknologian tutkimus- ja tuotekehityskeskittymää Kuopio Water Clusteria. Vesiklusterin toiminta keskittyy nollapäästöteollisuuteen, vesien hallinnan ympäristönäkökulmiin sekä älykkäisiin vesihuollon ratkaisuihin. Kuopion kaupunki on tukenut vesiklusterin kehittymistä innovaatioekosysteemirahoituksen kautta.

Tutustu muihin Kuopion viksuihin eli ilmasto- ja resurssiviisaisiin tekoihin vuosilta 2023 ja 2024: Kuopio toimii viksusti.