Kuopion kaupunginhallituksen päätöstiedote 24.2.2025

Kuopion kaupungin lausunto valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta ja ympäristöselostuksesta

Liikenne- ja viestintäministeriö on tehnyt 20.12.2024 lausuntopyynnön aiheesta: Lausuntopyyntö valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta ja ympäristöselostuksesta (SOVA-lain mukainen ympäristöarviointi). Lausunto pyydetään antamaan 5.3.2025 mennessä.

 Kuopion kaupungin kaupunkiympäristön palvelualue on yhteistyössä elinvoima- ja konsernipalveluiden kanssa valmistellut lausunnon toimitettavaksi liikenne- ja viestintäministeriölle. Valmistelun aikana lausuntoluonnos on toimitettu myös Kuopion MAL-seudun muille kunnille ja tärkeimmille sidosryhmille kommentoitavaksi ja saadut kommentit on huomioitu liitteenä olevassa lausunnossa. 

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy lausunnon liikenne- ja viestintäministeriölle koskien valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnosta ja ympäristöselostusta

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Kuopion kaupungin lausunto työryhmämietinnöstä hallituksen esitykseksi hankintalain, erityisalojen hankintalain sekä rikosrekisterilain 6 b §: n muuttamiseksi

Hankintalakiin esitetään markkinakartoitukseen ja hankintojen huolelliseen valmisteluun liittyviä tarkennuksia. Hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti hankintalakiin esitetään sidosyksiköiden käyttöä rajoittavaa 10 prosentin minimiomistusvaatimusta sidosyksikköyhtiöille. Lisäksi mietinnössä esitetään eräitä pienehköjä muutoksia erityisalojen hankintalakiin sekä rikosrekisterilakiin. Lakien on tarkoitettu tulevan voimaan 1.1.2026.

Kuopion kaupungin lausunto on valmisteltu kaupungin toimialojen välisenä yhteistyönä, koordinointivastuu on ollut talous- ja omistajaohjausyksiköllä. Lausunnossa otetaan toimialakohtaisina kysymyksinä kantaa esitetyn lakimuutoksen vaikutuksiin jätehuollon osalta, joka on kunnan lakisääteinen tehtävä sekä joukkoliikenteen osalta, joka on yleishyödyllinen palvelu. Kaupungin konserni- ja sidosyksikköyhtiöt lausuvat asiasta erikseen omalta osaltaan.

Sidosyksikköjärjestämistä koskeva 10 % minimiomistusvaatimus olisi toteutuessaan erittäin mittava uudistus suomalaisessa kuntakentässä ja koskettaisi kuntien lisäksi laajasti myös hyvinvointialueita sekä julkisomisteisia yhtiöitä. Työryhmän mietintöön ovat eriävän mielipiteensä jättäneet maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ympäristöministeriö, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen Kuntaliitto sekä Hyvil Oy. Eriävät mielipiteet koskevat olennaisilta osiltaan puutteellista arviointia esitetyn 10 % minimiomistusvaatimuksen vaikutuksista ja kustannuksista sekä riittämätöntä siirtymäaikaa, mikäli minimiomistusvaatimus päätetään lakiin lisätä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy lausunnon työryhmämietinnöstä koskien hankintalain, erityisalojen hankintalain ja rikosrekisterilain 6 b §:n muuttamiseksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Selonteko sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä 2024

Kunnanhallitus vastaa kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä valtuuston hyväksymien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteiden pohjalta. (KuntaL 14 §, 39 §)

Kaupunginhallitus toteaa toimielinten antamien selontekojen perusteella, että kaupungin hallintoa on hoidettu toimintaa velvoittavien lakien ja säännösten sekä hyvän hallinto- ja johtamistavan mukaisesti.

Sisäinen valvonta, riskienhallinta ja konsernivalvonta on olennaisilta osiltaan toimivaa ja asianmukaisesti järjestetty, ja ne tuottavat kohtuullisen varmuuden toiminnan tuloksellisuudesta, lain ja hyvän hallintotavan mukaisuudesta, varojen ja omaisuuden turvaamisesta sekä johtamisen edellyttämän luotettavan toiminnallisen ja taloudellisen tiedon riittävyydestä ja raportoinnin oikeellisuudesta.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se:

a.      hyväksyy selonteon sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä vuodelta 2024

b.      toteaa, että sisäinen valvonta, riskienhallinta ja konsernivalvonta on olennaisilta osiltaan toimivaa ja asianmukaisesti järjestetty

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Joensuun ja Kuopion kaupunkien ja Itä-Suomen yliopiston strateginen kumppanuussopimus

Kuopion ja Joensuun kaupungit yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa ovat valmistelleet yhteistä kumppanuussopimusta.

Kumppanuusyhteistyön tavoitteena on:

  • Olemassa olevan yhteistyön syventäminen, kehittäminen ja johtaminen strategisena kokonaisuutena
  • Tietoon ja tutkimukseen liittyvän yhteistyön vahvistaminen
  • Kaupungit toimivat yliopiston suuntaan innovaatioalustana
  • Koulutuksen ja työelämänyhteistyön lisääminen
  • Itä-Suomen yliopiston ja kampuskaupunkien Joensuun ja Kuopion tunnettuuden ja houkuttelevuuden lisääminen
  • Opiskelijarekrytointi ja kampuskaupunkien vetovoiman lisääminen
  • Kansainvälistymisen edistäminen
  • Osaajarekrytoinnissa ja TKI-toiminnassa, jotta osaajat kiinnittyvät paremmin alueelle
  • Yhteisten edunvalvontatavoitteiden tunnistaminen ja aktiivinen edistäminen

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se:

a.      hyväksyy kumppanuussopimuksen

b.      valtuuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan kumppanuussopimuksen

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Tiera Verkkokaupan käyttöönotto

Tiera Verkkokauppa on Tiera Oy:n yhteishankintana kilpailuttama ICT-laitteiden ja -palveluiden hankintakanava. Sopimuskausi on alkanut syyskuussa 2024 ja sen kesto on neljä vuotta, 1.9.2028 saakka.

Tiera Verkkokauppa on jaettu kolmeen eri osa-alueeseen:

  • Osa-alue 1: ICT-laitteet, -ohjelmistot ja -palvelut
  • Osa-alue 2: Hyvinvointiteknologiat
  • Osa-alue 3: Uusiolaitteet ja niihin liittyvät tukipalvelut

Valitut puitesopimustoimittajat ovat Atea Finland Oy (osa-alue 1 ja 2) ja ryhmittymä Advania Finland Oy ja Opinsys Oy (osa-alue 3). Puitesopimuksen kokonaisarvo koko sopimuskaudelta on 1,17 mrd €.

Sopimuskauden aikana Kuopion kaupungin mahdollisten hankintojen kokonaisarvoksi on arvioitu n. 1–2 milj. €, jolloin Tiera Verkkokaupan käyttöönotosta päättää kaupunginhallitus

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se:

a.      Ottaa käyttöön Tiera Oy:n yhteishankintana kilpailuttaman Tiera Verkkokaupan ja hyväksyä sitä koskevat sopimukset.

b.      Valtuuttaa tietohallintojohtajan tekemään ko. sopimuksiin Kuopion kaupungin kannalta olennaisia täydennyksiä (esim. tietosuojaliitteet) ja allekirjoittamaan ne.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Keskusvaalilautakunnan väliaikaisten varajäsenten valinta

Vaalilain 13 §:n mukaan keskusvaalilautakuntaan kuuluu 5 jäsentä ja vähintään 5 varajäsentä. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilain 14 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta on päätösvaltainen viisijäsenisenä. Kaupunginvaltuusto on 9.8.2021 valinnut keskusvaalilautakuntaan 5 varajäsentä.

Vaalilain 14 §:n mukaan kaupunginhallitus voi tarvittaessa määrätä väliaikaisen varajäsenen, mikäli varajäsen on estynyt tai esteellinen.

Keskusvaalilautakunnan neljä varajäsentä (varajäsenet 1–4) on ilmoittanut esteestä osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn eri perustein (oma ehdokkuus, läheisen ehdokkuus, työkiireet). Varajäsenien määrää on siten syytä täydentää, jotta voidaan varmistaa keskusvaalilautakunnan kokousten päätösvaltaisuus.

Varajäsenten määrää tulisi siten täydentää neljällä jäsenellä sijaantulojärjestyksessä 6–9. Keskusvaalilautakunnan seuraava kokous on 10.3.

Vaalilain 13 §:n mukaan varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Valinnassa tulee ottaa huomioon myös tasa-arvolain vaatimukset toimielinten kokoonpanosta

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se valitsee keskusvaalilautakuntaan vuoden 2025 alue- ja kuntavaalien toimittamisen ajaksi sijaantulojärjestyksessä 6–9 neljä väliaikaista varajäsentä nykyisten varajäsenten lisäksi väliaikaisiksi varajäseniksi:

Eevi Räsänen (Kesk.), Eero Wetzell (kok), Rauno Airas (SD), Kaisa Kantele (Vihreät)

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Vastaus valtuustoaloitteeseen / Digitaalisten palveluiden kehittäminen talvipyöräilyn sujuvoittamiseksi Kuopiossa

Kaupunginvaltuutetut Tuula Savolainen ja Maigi Kuutsa ovat tehneet aloitteen digitaalisten palveluiden kehittämisestä talvipyöräilyn sujuvoittamiseksi Kuopiossa. Aloitteessaan valtuutetut ehdottavat, että kaupunki kehittäisi digitaalisen palvelukokonaisuuden, joka aloitteen tekijöiden mukaan tulisi sisältää reaaliaikaisen karttapalvelun, josta selviää katujen, jalkakäytävien ja pyöräteiden talvikunnossapidon eteneminen ja priorisointi. Lisäksi aloitteessa ehdotetaan, että palvelukokonaisuuteen voitaisiin sisällyttää myös raportointityökalu, jonka avulla asukkaat voisivat ilmoittaa havaintoja tien kunnosta, sekä reaaliaikainen palautejärjestelmä, jolla mahdollistettaisiin kaupungin ja kuntalaisten aktiivisen vuorovaikutuksen kunnossapitoon liittyen.

Kuopion kaupunki on yhdessä Lahden kaupungin kanssa vuonna 2022 perustanut Data liikenteeseen (DaLi) -yhteishankkeen, jota rahoitti valtiovarainministeriö. Yhteishankkeessa etsittiin uusia ratkaisuja ja menetelmiä kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tuottaman datan hyödyntämiseksi tietojohtamisen ja suunnitteluprosessien tukena.

Valtuustoaloitteeseen laaditussa vastausesityksessä todetaan mm. seuraavaa:

 Osana DaLi -hanketta kehitettiin Aurat kartalla -palvelu, joka on otettu koekäyttöön syksyllä 2024. Lopullinen versio palvelusta julkaistaan helmikuun 2025 aikana, ja palvelun kehittäminen jatkuu tästä eteenpäinkin.

Aurat kartalla -palvelun tulevat kehitysversiot eivät valitettavasti tule mahdollistamaan aloitteessa toivottua reaaliaikaista aktiivista vuorovaikutusta kunnossapidon ja kuntalaisten välille. Nykyisellään kunnossapidon resurssit eivät myöskään riitä vastaamaan palautteisiin reaaliajassa, eikä tällä nähdä saatavan muutoinkaan kovin suurta hyötyä.

Näin ollen palautteen antaminen ei vaikuta siihen, kuinka nopeasti esimerkiksi aura tulee reitillään siihen kohtaan, josta palaute on annettu. Palautteen rooli on huomattavasti merkittävämpi työn laadunvalvonnan tukena tai palvelujen kehittämisessä. Puhtaasti kadunkäyttäjän palvelukokemuksen vuoksi kustannustehokasta voisi olla esimerkiksi tekoälypohjaisen ns. chat botin käyttö. Chat botin käytön mahdollisuutta voidaan selvittää yhtenä kehityssuuntana Aurat kartalla – ja muita palveluja kehitettäessä

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se esittää edelleen kaupunginvaltuustolle, että tämä merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen.

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen.

Koko esityslista liitteineen: Dynasty tietopalvelu : Kuopion kaupunki