Kaveritaitoja Kuopion alakouluihin täysin uudenlaisen kokonaisuuden avulla

Aina ei ole helppoa olla kaikkien kaveri.

Onneksi jokainen meistä voi kuitenkin oppia kunnioittamaan kanssaihmisiä – ja onneksi kaveritaitoja voi harjoitella ja oppia läpi koko elämän.

Tähän tulokseen tulivat Kurkimäen koulun neljäsluokkalaiset Kuopion kaupungin draamakasvattajan, Anni Marinin ja Kuopion kaupunginteatterin yleisötyöntekijän, Kaisa Ritolan vetämässä draamatyöpajassa.

Juuri kaveritaitojen edistämiseen liittyen Marinilla ja Ritolalla onkin takanaan pitkä ja antoisa rupeama: he ovat syksyn 2024 aikana kiertäneet yhteensä 18 kuopiolaista alakoulua osana Kaveruutta kouluun -kampanjaa ja käsitelleet niissä oppilaiden kanssa kaveruuden, kiusaamisväkivallan ja pelillisyyden teemoja.

Anni Marin ja Kaisa Ritola kiersivät syksyn 2024 aikana 18 kuopiolaista alakoulua, ja käsittelivät siellä järjestetyissä draamatyöpajoissa kaveruuden, kiusaamisväkivallan ja pelillisyyden teemoja.

Dialogien pohjalta syntyi näytelmä lasten omalla kielellä

Draamatyöpajoissa syntyneiden materiaalien pohjalta Marin ja Ritola ovat joulukuun 2024 aikana kirjoittaneet myös pelillisen, yleisöä osallistavan Good Game? -nimisen näytelmän.

Näytelmän harjoitukset ovat parhaillaan käynnissä, ja ensi-iltansa se saa 14.3.2025 Martti Ahtisaaren koululla. Esitystä esitetään kevään 2025 aikana kaikilla 18 Kaveruutta kouluun -kampanjassa mukana olevalla koululla.

Kyseessä on siis täysin uudenlainen, monin tavoin osallistava ja yhteisöllinen kokonaisuus.

Työpajoihin osallistuneet oppilaat ovat Marinin mukaan olleet innostuneita kuullessaan pääsevänsä vaikuttamaan näytelmän sisältöihin. Näytelmä tuleekin olemaan aidosti lasten näköinen ja kuuloinen: paitsi käsiteltävät aiheet, myös sanasto ja kielenkäyttö tulee olemaan suoraan heidän suustaan.

Mitä erilaisuus oikeastaan on?

“”Erilaisuus voi aiheuttaa kiusaamista, mutta mitä erilaisuus oikeastaan on? Kuka on erilainen, vai olemmeko me oikeastaan jokainen jollain tavoin erilaisia?””

Muun muassa näitä kysymyksiä pohtivat puolestaan Vehmersalmen koulun kuudesluokkalaiset omassa työpajassaan.

”Tulimme siihen tulokseen, että omalla tavallaan jokainen on erilainen, ja kuka tahansa voi joutua kiusatuksi. Siihen ei ole erityistä syytä”, Marin kertoo.

Myös ärsyttävän käytöksen määritelmä herätti keskustelua, ja niinpä he päätyivätkin oppilaiden kanssa tekemään draamakohtauksia erilaisista kiusaamistilanteista.

Vehmasmäen koululaiset pohtivat omassa draamatyöpajassaan mm. erilaisuutta.

Pelikulttuurin monet kasvot

Useat työpajaan osallistuneet koululaiset puhuivat innokkaasti myös peleistä ja pelikulttuurista.

”Lapset kertoivat, että pelien maailmassa meininki voi välillä olla toksista, ja että esimerkiksi trollaamista, asiatonta kielenkäyttöä ja rasismia esiintyy paljon”, Marin toteaa.

Good Game? -näytelmä tuleekin käsittelemään paitsi kaveruutta ja kiusaamisväkivaltaa, myös pelikulttuuria ja sitä onko kaveruuskin yhtä peliä?

Joskus ulkopuoliselle on helpompaa olla avoin

Joskus vieraammalle ihmiselle voi olla helpompi kertoa rehellisesti omista ajatuksistaan. Marin kertoo näkevänsä vahvuutenaan sen, että taidepedagogina hän saapui koululle ikään kuin ulkopuolisena henkilönä.

”Eräskin oppilas sanoi, että kun sinä lähdet täältä, niin näitä käsittelemiämme ongelmallisia asioita alkaa kuitenkin heti jälleen tapahtua”, hän kertoo.

”Arvostin hänen rehellisyyttään. Juuri sitä me olemme halunneet työpajoilla ja näytelmällä taklata, että emme tulisi vain aikuisina kehottamaan, että älä kiusaa ja siinä se.”

Muutoinkin draamatyöpajoissa ja tulevassa esityksessä pyritään välttämään mustavalkoisuutta ja lähestymään teemaa syvällisemmin.

”Ristiriitatilanteissa on joskus kyse myös väärinkäsityksistä, ja kiusata voi myös ilman, että ymmärtää tekevänsä niin. On hienoa ja tärkeää tuoda myös kyseisiä näkökulmia näkyväksi”, Marin kommentoi.

Good Game? -näytelmässä näyttelevät Kaisa Ritola ja Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Santeri Niskanen. Skenografiasta vastaa Jonna Kuittinen, äänistä Kim Miettinen ja prosessia ohjaa Anni Marin. Esitys rakentuu devising-menetelmin eli työryhmän kesken ilman taiteellista ohjaajaa.

Kaveruutta kouluun -kampanjan on perustanut Lions Club Kuopio. Lisäksi esityksen valmistumisen ja esittämisen ovat mahdollistaneet myös Kuopion kaupunginteatteri, Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palvelut sekä Kuopio250-juhlavuosi.