Vastuullinen ruokaketju huomioi ilmasto- ja ympäristövaikutukset

Kestävää ruokaketjua kehitetään Kuopiossa yhteistyössä. Kuopion kouluissa ja päiväkodeissa halutaan tarjota maukasta ja ravitsevaa ruokaa, joka huomioi myös vaikutukset luontoon ja ilmastoon. Ruokapalvelujen vastuullisuutta on parannettu ohjaamalla ruokavalintoja kohti kasvispainotteista ruokaa sekä vähentämällä hävikkiruokaa viime vuosina. Uusilla toimenpiteillä vauhditetaan muutosta.
Ilmastoystävälliset ruokavalinnat rakentavat kestävyyttä
Viime vuonna hyväksytyn Viksu Kuopio -ohjelman eli ilmasto- ja resurssiviisausohjelman mukaisesti kaupunki pienentää koulujen ja päiväkotien ruokalistojen hiilijalanjälkeä neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä. Osana Viksu Kuopion toimeenpanoa Kuopio aloitti viime vuonna Kiertotalouden green deal –sitoumuksen valmistelun. Sitoumuksen avulla Kuopion kaupungissa uudistetaan ruokajärjestelmää ilmastoystävälliseksi lisäämällä kasvis- ja kalaruokien määrää. Toimenpiteillä vähennetään myös ruokahävikkiä yhdessä kaupungin ruokapalveluja tuottavan Servican kanssa.
Ilmastoystävällinen ruokavalio koostuu pääasiassa kasviperäisistä tuotteista, jotka ovat ravitsevia ja hyväksi terveydelle. Lihaa ja maitotuotteita vähentämällä voidaan pienentää merkittävästi ruoan aiheuttamia ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä.
Ruokahävikkiä vähennetään seurannan ja viestinnän avulla
Ruokahävikkiyhteistyötä laajennettiin viime vuonna Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueille. Yhteistyössä on ollut mukana Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke, FoodLoops-hanke, kunnallisia jäteyhtiöitä, kuten Jätekukko, ja eri kunnissa toimivia ruokapalvelutoimijoita, kuten Servica. Yhteistyöllä edistetään ruokaan liittyvää ilmastokasvatusta ja lisätään tietoisuutta ruokahävikin merkityksestä.
Servican ruokapalvelujen keskeisinä vastuullisuustavoitteina ovat ruokahävikin vähentäminen ja ruokalistojen hiilijalanjäljen pienentäminen. Ruokahävikin määrää seurataan ja hävikkiruokaa myydään ResQ-palvelun kautta. Servicalla halutaan vahvistaa yhteistyötä erityisesti paikallisten tuottajien kanssa heidän vastuullisuustyönsä kehittämiseksi.
Ruokahävikin määrää seurataan myös Sakkyn ravintolapalveluissa ja Itä-Suomen yliopiston kampusravintoloissa. Yliopiston ravintoloissa kasvisruokaa on tarjolla aina vähintään yksi ruokalaji, josta opiskelijat saavat toimivana kannustimena euron alennuksen.
Ruokajärjestelmän hankkeilla edistetään vastuullisuutta
Savonia-ammattikorkeakoulun ruokajärjestelmän tutkimusalan hankkeissa on kehitetty vastuullista ja kestävää ruokaketjua Pohjois-Savoon viime vuosina. Lähituotteilla makua lautaselle -hanke edistää ruoka-alan yritysten ymmärrystä oman toiminnan kestävyydestä ja lisää yritysten osaamista kehittää vastuullisempia tuotteita ja raaka-aineita. Mission Positive Handprint -hanke edisti Pohjois-Savon ravintoloiden muutoskyvykkyyttä ja vastuullisuutta. Hankkeessa muun muassa vähennettiin ruokahävikkiä, energian- ja veden kulutusta, lisättiin kierrätystä ja tietoisuutta ravintoloiden ruoka-annosten hiilijalanjälkilaskennasta sekä edistettiin osaamista kasvisruokatarjonnan lisäämiseksi.
Savonian Metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa -hanke on tarjonnut metsänomistajille tietoa metsien monikäytöstä ja kestävistä tavoista hyödyntää metsien luonnontuotteita omassa liiketoiminnassa. FOODNUTRI-hankkeessa edistetään ilmastoystävällisiä ruokavalintoja esimerkiksi kehittämällä kuluttajalähtöisiä tiedonkeruutapoja kasvis- ja kalaruokaan keskittyen.
Hankkeissa on järjestetty kampanjoita, koulutuksia ja työpajoja, joissa kuluttajia, tuottajia ja jakelijoita on koulutettu resurssiviisaudesta ja ilmastoviisaasta toiminnasta. Savonia-ammattikorkeakoulu on ollut aktiivisesti mukana Pohjois-Savon Agri-Food klusterin kehitystyössä. Agri-Food-klusterin visiona on, että alueemme on kestävän ruoantuotannon suunnannäyttäjä ja ruokainnovaatioiden kotipesä.
Savon ammattiopisto Sakky oli osatoteuttajana valtakunnallisessa KasvisPro -ruokapalveluiden kehittämishankkeessa. Sakky hallinnoi valtakunnallista Portaat luomuun -ohjelmaa, jolla edistetään luomun käyttöä ammattikeittiöissä. Sakky julkaisi Vastuulliset ruokapalvelut -työkalun ruokapalveluiden käyttöön maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.
Tutustu myös muihin Kuopion viksuihin ilmasto- ja resurssiviisaisiin tekoihin vuosilta 2023 ja 2024: Kuopio toimii viksusti.