One Health – terve luonto, terve ihminen

Voiko ihminen hyvin, jos hänen ympäristönsä voi pahoin? Ei – ja tähän oivallukseen perustuu One Health -periaate, joka huomioi kokonaisvaltaisesti ihmisten, ympäristön ja eläinkunnan keskinäisen suhteen hyvinvoinnin ja terveyden pohjana.

– Ihmistä ei ole ilman tervettä ympäristöä ja siksi luonnon monimuotoisuudesta ja luontokadosta puhuminen on tärkeää. Maapallolla ihminen ei ole keskiössä, vaan osa luontoa ja tämän homman pitäisi olla tasapainossa. Me ollaan pikkuisen keulittu ihmiskuntana viimeiset parisataa vuotta ja saatu hommia sekaisin, kuvaa Savonian Tki-asiantuntija Jyri Wuorisalo.

Tätä lähtökohtaa korjaamaan on syntynyt One Health -periaate. Se korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin huomioiden niin ihmiset, ympäristön kuin eläinkunnankin.

Wuorisalo muistuttaa, että ihminen heikkenee, jos luonto heikkenee. Hän on kuitenkin toiveikas, että pikkuhiljaa opimme kantamaan vastuuta. Hyvinvoinnin pitkäjänteinen edistäminen on One Health -ajattelun tärkeä lähtökohta.

– Ihmisille on luontaista katsoa asioita lyhytjänteisesti. Kehittämistyössä meidän pitää kuitenkin miettiä sukupolvia, joita emme näe.

Esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen ja ilmastonmuutos voivat tuoda tulevaisuudessa sellaisia muutoksia, joita emme osaa vielä ennustaa. Sen kuitenkin tiedämme, että ne voimistavat toisiaan, jolloin ikävien yllätysten välttämiseksi molempia pitäisi pyrkiä hillitsemään. Vastuu on jokaisella – poliitikolla, ihmisellä ja yrityksellä.

Lähiluonnosta terveyttä ja hyvinvointia

Kuopiolaisille One Health -periaate näkyy käytännön tasolla esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa.

– Teemme luontoon lähtemisen entistä helpommaksi. Meillä on veneilijöille loistavia retkisatamia. Lähiluonnossa liikkuminen vaikuttaa tutkitusti terveyteen ja hyvinvointiin. Kuopiossa se on helppoa, koska olemme keskellä upeaa luontoa eikä luonnossa liikkumisesta tarvitse erikseen maksaa.

Kuopio on mukana myös One Health for Cities -hankkeessa, johon osallistuu yhdeksän eurooppalaista kaupunkia.

– One Health ei toteudu umpiossa. Siksi on tärkeää oppia kansainvälisesti muilta kaupungeilta ja jakaa heille omaa osaamistamme.

Wuorisalo näkee One Health -työn etuna myös sen, että kestävän tulevaisuuden rakentaminen parantaa kriisinsietokykyä ja luo turvallisuuden tunnetta tulevaisuuteen liittyvän epävarmuuden keskelle.

Sinäkin vaikutat valinnoillasi

Konkreettisella tasolla One Health -ajatusta toteuttaa esimerkiksi Kuopion kaupungin Viksu Kuopio -ohjelma. Yksi päätavoitteista on hiilineutraali Kuopio vuonna 2030.

Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi pyrkimystä mahdollisimman vähäpäästöiseen liikenteeseen. Kaupunki pystyy vaikuttamaan muun muassa kaavoittamiseen, joukkoliikenteen järjestämiseen sekä jalankulku- ja pyöräilyväylien kunnossapitoon.

– Kaupungin tehtävänä on mahdollistaa, että kuntalainen voi elää viksua elämää. Esimerkiksi tarjoamme mahdollisuuksia mutkattomaan viisaaseen liikkumiseen joukkoliikenteellä ja pidämme talvella jalankulku- ja pyöräilyväylät niin hyvässä kunnossa, että talvipyöräily onnistuu, ympäristöasiantuntija Mari Turunen sanoo.

Hän kannustaa jokaista vaikuttamaan omilla valinnoillaan, miten liikkuu, mitä hankkii tai mitä syö, ja nostaa esiin viksun elämisen monipuoliset myönteiset vaikutukset.

– Joukkoliikenteen käyttö voi mahdollistaa sen, ettei tarvita kalliisti ylläpidettävää autoa. Samalla arkiliikunta lisääntyy, millä on positiivisia terveysvaikutuksia.

Teksti: Marjaana Anttila

Artikkeli on kirjoitettu Kuopio by Nature 2025 -julkaisuun.

Tutustu julkaisuihin: Kuopio by Nature Issuussa

Anna palautetta lehdestä
Vastaa kyselyyn