Liikenteen päästöjä vähennetään edistämällä viisasta liikkumista

Kuvituskuva tekstillä Kuopio toimii viksusti, jossa linja-auto taustalla.

Kuopion kasvihuonekaasupäästöistä neljäsosa muodostuu tieliikenteestä. Kuopion tiiviisti rakennetulla kaupunkialueella on hyvät edellytykset mahdollistaa päästötön viisas liikkuminen, joka luo osaltaan kestävää hyvinvointia. Kuopiossa on toimiva joukkoliikenne ja sen kehitys näkyy matkustajamäärien jatkuvassa kasvussa. Jalankulun ja pyöräilyn väyliä ja pyöräpysäköintiä on parannettu viime vuosina. Kaupunkikonsernissa työskennellään, jotta tavoite hiilineutraaliudesta saavutetaan vuoteen 2030 mennessä.

Toimivalla joukkoliikenteellä vähennetään yksityisautoilun tarvetta

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat kasvaneet Kuopiossa, ja bussimatkustamista kehitetään aktiivisesti. Vuonna 2023 Kuopion joukkoliikenteen matkustajamäärä keskeisellä kaupunkialueella oli 8,1 miljoonaa ja viime vuonna matkustajamäärä kasvoi 8,8 miljoonaan. Paikallis- ja maaseutuliikenteen yhteenlaskettu matkustajamäärä oli viime vuonna yli 9 miljoonaa. Pelkästään marraskuussa 2024 paikallisliikenteen linjoilla tehtiin yli 900 000 matkaa, joka on uusi kuukausikohtainen matkustajaennätys.

Joukkoliikenteen runkolinjojen kehityksestä päätettiin vuonna 2023, ja ensimmäiset runkolinjat otetaan käyttöön vuonna 2026. Maankäyttöä kehitetään runkolinjojen ympärillä, jolla parannetaan viisaan liikkumisen edellytyksiä. Kaupunki voi leikata tieliikenteen päästöjä etenkin kaavoituksen ja maankäytön kauaskatseisella suunnittelulla. Sijoittamalla asumista, työpaikkoja ja palveluita lähekkäin olemassa oleville asuinalueille, vähennetään liikkumistarpeesta aiheutuvia päästöjä.

Joukkoliikenteen kilpailutuksessa vaaditaan päästöttömyyttä. Ensi vuonna Kuopion ja Siilinjärven kaupunkiliikenteessä tulee olemaan kolmisenkymmentä päästötöntä bussia enemmän kuin nyt. Matkaketjuja parannettiin viime vuonna pysäkkijärjestelyillä ja bussipysäkkien pyöräparkeilla.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimus solmittiin vuosille 2024–2035 kaupunkiseudun kehittämiseen. Kuopion MAL-sopimusseutu saa valtiolta 10 miljoonaa euroa väyläverkon pieniin parantamishankkeisiin.

Kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä on parannettu Kuopiossa

Kuopiossa on parannettu jalankulku- ja pyöräilyväyliä viime vuosien aikana. Viime vuonna rakennettiin muun muassa jalankulun ja pyöräilyn erottelevaa väylästöä Niiralankadulle, Puijonkadulle ja Puijonlaaksoon. Polkupyöräilyn laatukäytäväverkostoa laajennettiin. Vihersuunnitteluratkaisuilla on edistetty viihtyisää ja esteetöntä kävely- ja pyöräily-ympäristöä. Liityntäpyöräpysäköinnin lisäksi pyöräpysäköintiä kehitetään aktiivisesti erityisesti keskustassa.

Monet Kuopion alueen merkittävät toimijat ovat parantaneet osaltaan viisaan liikkumisen mahdollisuuksia vuosina 2023 ja 2024. Itä-Suomen yliopistolla on parannettu pyöräparkkeja ja autoilulle varattua pysäköintitilaa on vähennetty tuntuvasti. Kuopion Vesi on lisännyt sähköautojen ja -pyörien latauspisteitä ja hankkinut työkäyttöön sähköautoja. Sakky on vähentänyt liikkumisesta syntyviä päästöjä esimerkiksi mahdollistamalla etätyötä ja hankkimalla auto- ja logistiikka-aloille sähkö- ja kaasukäyttöistä kalustoa. Kuopas panostaa Savilahden kampuksen uudessa asuntokohteessa laadukkaaseen polkupyöräpysäköintiin ja -säilytykseen. Asuntokohteeseen rakennetaan vain vähän pysäköintitilaa autoille, joka ohjaa asukkaita valitsemaan muita liikkumisen tapoja autoilun sijaan.

Viisaan liikkumisen edellytyksiä on parannettu myös kaupungin omissa toimitiloissa parantamalla pyöräpysäköintiä. Työajoissa hyödynnetään sähkökäyttöisiä yhteiskäyttöautoja ja toimitilojen yhteyteen lisätään sähköautojen latauspisteitä.

Lähimatkailu ja asuinalueiden viihtyisyys vähentää autoilun tarvetta

Lähimatkailun ja kotimaanmatkailun edistäminen tukee kestävää elämäntapaa ja vähentää liikkumisesta syntyviä päästöjä, kun matkailu suuntautuu lähemmäs. Esimerkiksi Kuopion kansallisen kaupunkipuiston kehittämisellä on edistetty paikallismatkailua.

Myös vapaa-ajan harrastusten löytyminen läheltä kotia vähentää päästöjä. Kuopion kansalaisopiston toiminta on esimerkiksi hajautettu eri asuinalueille ja maaseutualueille. Näin edistetään asuinalueiden viihtyisyyttä, elinvoimaisuutta ja lähipalvelujen säilymistä ja vähennetään autoilun tarvetta.

Vuosien 2023 ja 2024 viksuja eli ilmasto- ja resurssiviisaita toimenpiteitä on koottu verkkosivuillemme: Kuopio toimii viksusti.

Kuvassa ympyrädiagrammissa hiilidioksidipäästöjen osuudet sektoreittain.
Kuopion hiilidioksidipäästöt sektoreittain vuonna 2022. Viksu Kuopio -ohjelman avulla kehitetään vähäpäästöistä liikkumista. Tavoitteena on puolittaa Kuopion tieliikenteen kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2040 mennessä.