Kansallisen kaupunkipuiston blogi: Pörrääviä ja lennokkaita ajatuksia
Uusi vuosi on kääntynyt – olemme tunteneet talven parhaimmillaan, lumena ja pakkasena. Vaikka luonto nukkuu, on silti tarpeen siirtää ajatukset suuntautumaan jo kohti kesää, sillä kansallisen kaupunkipuistomme teemana on tänä vuonna pörriäiset – nuo niin pienet mutta silti niin tärkeät.
Tutustutamme lukijat kansallisen kaupunkipuiston alueella tavattaviin pörriäisiin esittelemällä niiden lajikirjoa, elintapoja, elinalueita ja -olosuhteita, sekä luonnontilaisimmilla alueilla että rakennetuissa puistoissa.
Lennokas lajisto on nostettu esille Kuopiossa laaditussa tuoreessa luonnon monimuotoisuusohjelmassa (LUMO), jossa on mainittu seuraavasti: “Kaupunkiluonto ihmistoiminnan muokkaamine pienympäristöineen, kuten puistoineen ja kaupunkilampineen: sen arvoa on viime vuosikymmenten aikana alettu ymmärtämään enemmän ja sen on havaittu olevan mm. lajistoltaan yllättävän monimuotoista. Puistot, pihamaat ja puutarhat tarjoavat toissijaisen elinympäristön monille eliölajeille esim. kovakuoriaisille, perhosille ja sienille.”
“Niityt ja perinneympäristöt puolestaan vaativat ns. hallittua hoitamattomuutta. Hallittu hoitamattomuus tarkoittaa, että määrätyin osin kasvien annetaan rehottaa, mutta myös niittämistä tehdään alueen umpeenkasvun estämiseksi. Niittyjen, perinneympäristöjen ja viheralueiden säilymisen turvaaminen on yhteydessä sekä luonnon monimuotoisuuden että ruuantuotannon kannalta tärkeiden pölyttäjien suojelemiseen.”
“Luonnossa oleskelu lievittää stressiä, rentouttaa, kohentaa mielialaa ja lisää voimavaroja. Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen vaikuttaa myös kaupungin houkuttelevuuteen elinkeinoelämän silmissä.”
LUMO-ohjelmassa neljäntenä päätavoitteena on kirjattu seuraavasti: “Lähiluonto, kulttuuriympäristöt ja rakennetut alueet ovat monimuotoisia”. Myös seitsemäs päätavoite – Kuopiolaisilla on vahva luontosuhde, he ymmärtävät luonnon monimuotoisuuden arvon ja toimivat vastuullisesti lähiluontonsa hyväksi – soi hyvin kansallisen kaupunkipuiston arvojen kanssa.
Ohjelmaan on kirjattu myös toimenpiteitä tavoitteita toteuttamaan. Tähän seuraavaksi on poimittuna pörriäisten kannalta tärkeimmät:
Toimenpide, joka kehittää niittyjen hoidon menetelmiä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä pölyttäjien elinolosuhteiden parantamiseksi, on nähtävissä jo Väinölänniemellä – tosin nurmikon kehittyminen niityksi vie useita vuosia.
Toimenpide, jonka kirjaus suosia kaupungin viheralueilla pölyttäjille tärkeiden raitojen, muiden pajujen ja niittymäisen kasvillisuuden esiintymiä näkyy myös Väinölänniemellä esim. rantojen puuston hoidossa raivauksina ja toistuu nykyisellään osana vakiintunutta toimintaa noin viiden vuoden välein. Samaisessa toimenpiteessä on mainittu toimi lisätä pölyttäjien ravintokasveiksi sopivia kukkia, puita ja pensaita – tätä voi ihastella erityisesti Myhkyrinpuistossa.
Puolestaan toimenpide ripustaa pönttöjä sekä hyönteishotelleja viher- ja virkistysalueille, voi laajeta kaupungin alueilta myös tonteille ja on varsin helppoa itsekunkin toteuttaa omien nikkarointitaitojen ja luovuuden puitteissa.
Myös toimenpide, jolla “järjestämme luonnon monimuotoisuutta esitteleviä näyttelyitä Kuopion museossa ja mahdollisesti muissakin kohteissa”, tullee näkymään Myhkyrinpuistossa ensi kasvukaudella.
Ohjelman toimenpiteinä on myös tavoite järjestää vuosittain luontoretkiä, luonnonhoitotalkoita ja muita tapahtumia, joilla tuetaan kuntalaisten luontosuhdetta ja lisätä heidän tietämystään luonnon monimuotoisuuden merkityksestä; näitä pyrimme pörriäisten teemavuonna toteuttamaan myös kansallisen kaupunkipuiston alueella tulevan teemavuoden aikana.
Viime keväänä taiteiltiin kansalaisopistolla kuvataiteen eri-ikäisten ryhmissä Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella elelevistä lajeista kuvitusta kilpailun merkeissä. Niistä koostettu lajistokorttipakka on kohta tulossa saataville museon verkkokauppaan – tuokoon se iloa ja onnellisia yhdessäolo hetkiä pelaajilleen.
Lue lisää Luonnon monimuotoisuusohjelmastamme
P.S. Kuopion museon kulttuurihistoriallinen ja luonnontieteellinen perusnäyttely tarjoaa tietoa ja elämyksiä kuljettaen museovieraan läpi Pohjois-Savon historian itäisen Suomen muuttuvaan luontoon.