Luonnon tarjoamaa hyvinvointia tuetaan Kuopiossa
Monimuotoinen lähiluonto edistää ja ylläpitää hyvinvointiamme monin tavoin. Luonnonvarakeskuksen ja THL:n viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan luonto voi tarjota yhteiskunnalle jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa. Luonnon terveyshyödyt saavutetaan monimuotoisilla ja lähellä ihmisiä olevilla luontoympäristöillä.
Kuopiossa tunnistetaan, että ympäristön hyvinvointi on osa asukkaiden kokonaisterveyttä. Kaupungin eri toimijat ovat tukeneet kuopiolaisten luonnosta saatavaa hyvinvointia viime vuosina esimerkiksi mahdollistamalla retkeilyä ja parantamalla lähiluonnon tilaa.
Luontokokemuksia kodin läheisyydessä
Kaupungin kunnossapidossa tähdätään siihen, että asuinalueiden lähimetsät ja viheralueet tarjoaisivat kuopiolaisille mahdollisuuksia virkistäytymiseen. Lähimetsien hoidolla halutaan lisätä niiden virkistyskäyttöä, joka vähentää samalla tarvetta etsiytyä luonnon äärelle kauemmas kotoa autoillen. Kaupungin nurmialueiden hoidossa on siirrytty yhä enemmän niittymäiseen suuntaan, jolla tuetaan lähiluonnon monimuotoisuutta.
Kuopion kaupungin viher- ja virkistysalueiden suunnittelun pitkäkestoisena tavoitteena on ollut luoda mielenkiintoisia ja monimuotoisia lähiympäristöjä. Luontokokemukset halutaan mahdollistaa lähellä ihmisten koteja. Kaupungin toimitilojen ulkoalueiden suunnittelussa viheralueisiin kiinnitetään erityistä huomiota päiväkotien ja koulujen ympäristöissä.
Kuopion ilmasto- ja resurssiviisausohjelman eli Viksu Kuopion mukaisesti ympäristön hyvinvoinnista huolehtiminen on edellytyksenä myös ihmisten hyvinvoinnille. Tiivistyvässä kaupunkirakenteessa ja muuttuvassa ilmastossa on huolehdittava, että lähiluonto ja metsät ovat terveytemme tukena myös tulevaisuudessa.
Luontoretkiä ja uusia polkuja
Kuopion ympäristönsuojelupalvelut järjestää vuosittain luontoretkiä, joilla halutaan tukea ja vahvistaa kuopiolaisten yhteyttä luontoon. Viime vuonna luontoretkiä ja vieraslajitalkoita järjestettiin yli kolmekymmentä. Kuopion monipuolisella retkeilyreitti- ja luontopolkuverkostolla mahdollistetaan luonnossa liikkuminen asukkaille ja matkailijoille. Ohjatuilla reiteillä helpotetaan liikkumista luonnossa ja vähennetään samalla maaperän kulumista suosituilla alueilla.
Kaupunki rakensi uuden hyvinvointipolun Tervalammen ympärille viime syksynä. Vanuvuoren torni ja luontopolku valmistuivat yhteistyössä paikallisen kyläyhdistyksen kanssa keväällä 2023. Myös Kuopion kansallisen kaupunkipuiston kehittäminen tukee kestävää paikallismatkailua.
Luontonäkökulmat mukana opinnoissa
Luonnosta saatavaa hyvinvointia edistetään Kuopiossa opinpoluilla muun muassa kurssien ja tapahtumien kautta. Sakky toteutti Itä-Suomen yliopiston kanssa Roska liikkuu –tapahtuman syksyllä 2024, jossa henkilöstö ja opiskelijat siivosivat Savilahden kampusympäristöä. Sakky järjestää Tahkon alueen toimijoiden kanssa myös Luontofest-tapahtumaa, jossa tarjotaan syksyisiä luontoseikkailuja ja vahvistetaan luontosuhdetta.
Kuopion kansalaisopisto on toteuttanut vuosittain keskimäärin kymmenen luonto- ja ympäristöteemaista kurssia. Savonialla on ideoitu uutta palveluliiketoimintaa luonnon tarjoaman hyvinvoinnin näkökulmasta. Itä-Suomen yliopistolla luonnosta saatava hyvinvointi huomioidaan kampusten viihtyvyydessä ja luontoyhteyttä edistetään esimerkiksi kampusviljelyn kautta.
Tutustu Kuopion viksuihin eli ilmasto- ja resurssiviisaisiin tekoihin vuosilta 2023 ja 2024: Kuopio toimii viksusti