Kuopio edistää hiilineutraaliutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä sitoutumalla Kiertotalouden green dealiin
Kuopio pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Hiilidioksidipäästöt halutaan karsia nollaan. Vuoteen 2030 mennessä Kuopio haluaa olla tilanteessa, jossa kaupungin toiminta tuottaa kasvihuonekaasuja ilmakehään vain sen verran kuin se pystyy niitä sitomaan. Kuopio haluaa olla myös kiertotalouden edelläkävijä ja työskennellä, jotta siirtymä kestävän kehityksen mukaiseen kiertotalouteen toteutuu.
Kaupunginhallitus hyväksyi sitoumusehdotuksen
Kiertotalouden green dealiin sitoutumalla kaupunki pyrkii vähentämään luonnonvarojen käyttöä ja edistämään vähähiilistä kiertotaloutta. Tavoitteet ovat kaupunkistrategiaa toteuttavan Viksu Kuopio -ohjelman eli Kuopion ilmasto- ja resurssiviisausohjelman mukaisia. Kaupunginhallitus hyväksyi 13.1.2025 Kiertotalouden green deal -sitoumusehdotuksen lähettämisen Kiertotalouden green dealin arviointiryhmälle.
Kuopion sitoumusehdotukseen on valittu toimenpiteitä Resurssiviisas rakennettu ympäristö ja Uudistuva ruokajärjestelmä -muutosalueiden alle. Toimenpiteet tukevat Suomen kiertotalousohjelman luonnonvaratavoitteita, hiilineutraaliutta ja kestävän talouden edistämistä.
Kiertotalouden green dealin arviointiryhmä käsittelee Kuopion sitoumusehdotuksen alkuvuodesta 2025. Arviointiryhmä koostuu Suomen ympäristökeskuksen, VTT:n ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoista, ja se antaa suosituksensa ehdotuksen hyväksymisestä tai korjaamisesta ympäristö- sekä työ- ja elinkeinoministeriölle.
Kiertotaloutta rakennetaan yhteistyössä
Kuopion Kiertotalouden green deal -sitoumuksen toimenpiteiden toteutuksessa ovat kaupungin lisäksi mukana Servica, Kiertokukko, Kuopion Energia, Kuopion Opiskelija-asunnot, Kuopion Vesi, Mestar Kuopio sekä Niiralan Kulma. Toimenpiteiden käytäntöönpano edellyttää laajaa yhteistyötä kaupunkikonsernissa ja yhteistyökumppaneiden välillä. Yhteistyötä ja vuoropuhelua syvennetään sitoumuksen toimenpiteitä edistämällä.
Resurssiviisasta rakennettua ympäristöä luodaan muun muassa säilyttämällä ja korjaamalla olemassa olevaa rakennuskantaa uudisrakentamisen sijaan. Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sitoudutaan kehittämään suunnitelmallisuuden ja massakoordinoinnin avulla.
Ruokajärjestelmää uudistetaan ilmastoystävälliseksi korvaamalla lihaa kasvi- ja kalaproteiinilla kaupungin ruokapalveluissa. Kuopio haluaa tarjota lapsille ja nuorille maistuvaa kasvisruokaa. Kaupunginhallitus täydensi Kuopion sitoumusluonnosta kirjauksella kotimaisten kasviproteiinien käytöstä, kun kasvisruoan määrää kasvatetaan. Sitoumuksen kautta pyritään myös vähentämään ruokahävikkiä.
Kiertotaloutta voimistamalla halutaan pysäyttää luonnonvarojen kulutuksen kasvu sekä vähentää ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksia, samanaikaisesti taloutta vahvistaen. Kiertotalous voi tuoda Kuopioon elinvoimaa, uusia liiketoimintamahdollisuuksia, tuotekehitystä ja tutkimusta. Kiertotalouden green deal on tarkoitettu yrityksille, toimialajärjestöille, kunnille sekä maakunnille ja se haastaa toimijoita muutokseen.