Kuopiossa edistetään energiatehokkuutta ja hyödynnetään uusiutuvaa energiaa

Kuopio on sitoutunut vähentämään energiankulutusta ja lisäämään uusiutuvien, polttoon perustumattomien energialähteiden käyttöä. Kaupungissa on otettu käyttöön älykkäitä järjestelmiä ja optimointiratkaisuja, jotka tuovat merkittäviä säästöjä ja vähentävät ympäristökuormitusta. Kuopio tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

Energiatehokkuuden parantaminen on tuonut säästöä

Suomessa huomattava osa energiankulutuksesta ja kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu lämmityksestä. Kuopion kaupungin oman toiminnan sähkönkulutuksesta 64 % kului vuonna 2023 rakennuksiin, 22 % vesihuoltoon ja 14 % ulkovalaistukseen. Energiankäyttöä on tehostettu vuosittain taloteknisillä säädöillä kaupungin kiinteistöissä ja uusimalla katuvalaistusta. Kaupungin toteuttamien energiatehokkuustoimien ansiosta Kuopio säästää vuositasolla lähes 6 miljoonaa kilowattituntia sähköä ja noin 12 miljoonaa kilowattituntia lämpöä. Yhteensä tämä vastaa keskimäärin 1 200 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Älykkäitä säätöjärjestelmiä ja reaaliaikaista kulutusseurantaa on otettu Kuopiossa käyttöön laajasti. Esimerkiksi Sakky on toteuttanut valaistuksen ja ilmanvaihdon ohjausta älykkäällä säätöjärjestelmällä uusissa Joutsenmerkkirakennuksissa. Niiralan Kulma optimoi viime vuonna kuudenkymmenen kiinteistön yölämpötiloja, joka tuo säästöä kaukolämmön kulutukseen. Suuressa osassa Kuopaksen kiinteistöjä on ollut käytössä tekoälyä hyödyntävä lämmitysjärjestelmä vuoden 2023 alusta lähtien.

Energian tuotannossa ja kulutuksessa hyödynnetään uusiutuvia lähteitä

Kuopio hankkii käyttämäänsä energiaa yhä enemmän uusiutuvista lähteistä. Tämä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, joka on tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Kuopion tavoitteena on siirtyä lämmön- ja sähköntuotannossa puhtaisiin vaihtoehtoihin vuoteen 2030 mennessä. Viksu Kuopio -ohjelman mukaisesti paikallisen uusiutuvan energian käyttöä ja tuotantoa edistetään laajasti konserniyhtiöissä.

Savon Voima ja Kuopion Energia ovat optimoineet energiantuotantoa kattilamuutoksilla. Vuonna 2024 Kuopion Energian toteuttama kattilamuutos Haapaniemi 2:n laitokseen mahdollistaa 100 % biopolttoaineiden käytön. Jätekukko on jatkanut kaatopaikkakaasun toimitusta energiahyötykäyttöön Kuopion Energialle. Savon Voima on optimoinut kaukolämpöverkon lämpöhäviöitä Juankosken, Nilsiän, Tahkovuoren ja Karttulan kaukolämpöverkoissa. Kuopion Vesi tuotti vuonna 2023 Lehtonimen puhdistamon tarvitseman lämmön ja puolet sähköntarpeesta lietteen biokaasuprosessilla.

Kuopion kaupungin hankkima sähkö tuotetaan täysin uusiutuvilla, alkuperävarmennetuilla energianlähteillä. Kaupungin uusiin ja olemassa oleviin kohteisiin rakennetaan aurinkovoimaloita kannattavuusharkinnan perusteella. Kuopion Vesi laajensi aurinkovoimalaansa merkittävästi vuoden 2023 aikana. Kuopaksen rakenteilla olevassa Savilahden kampuksen asuntokohteessa tullaan hyödyntämään aurinkosähköä. Myös Sakky hyödyntää aurinkoenergiaa uudisrakennuksissa. Itä-Suomen yliopiston kampuksilla on siirrytty alkuperätakuultaan uusiutuvaan lämpöön vuosien 2023–2024 aikana ja yliopiston käyttämä sähkö on lähes 100 % uusiutuvista lähteistä.

Tutustu verkkosivuiltamme löytyviin, muihin Kuopion viksuihin eli ilmasto- ja resurssiviisaisiin tekoihin vuosilta 2023 ja 2024: Kuopio toimii viksusti.