Ilmastosisukas arki jatkuu Pohjois-Savossa
Ilmastosisua arkeen! -kampanja on tullut päätökseen, ja tuloksena oli hieno määrä omia elämäntapojaan pohtineita ja punninneita osallistujia. Ilmastosisua arkeen! -kampanja kannusti pohjoissavolaisia ilmastotekoihin. Kampanjan aikana hieno määrä osallistujia pohti omia elämäntapojaan ja kokeili muutoksia arjessa.
Ilmastosisua arkeen! -kampanjan tarkoituksena oli innostaa pohjoissavolaiset tekemään ilmastotekoja ja pienentämään omaa hiilijalanjälkeään. Kampanja tavoitti yli 51 000 pohjoissavolaista asukasta. Kampanjaan osallistuttiin tekemällä Sitran Elämäntapatestin ja valitsemalla itselle mieleiset ilmastoteot kokeiltavaksi kampanjan aikana. Tämän jälkeen kestävän elämäntavan tulokset ja fiilikset kerrottiin kampanjan seurantalomakkeella, jonka jälkeen osallistuttiin arvontaan. Kampanja alkoi kesän korvilla 27.5.2024 ja huipentui Älä osta mitään -päivään 29.11.2024.
Lähes 400 pohjoissavolaista selvitti hiilijalanjälkensä Ilmastosisua arkeen! -kampanjassa. Elämäntapatestin tehneiden pohjoissavolaisten keskimääräinen hiilijalanjälki on 6 423 kg CO2-ekv. vuodessa, kun Sitran mukaan kaikkien suomalaisten keskiarvo on 8 900 kiloa. Testi mittaa ihmisen omien vastausten perusteella karkean ilmastopäästön määrän, joka syntyy asumisesta, liikkumisesta, ruuasta ja tavaroista/palveluista.
Elämäntapatestin ja valittujen elämäntapamuutosten mukaan vastaajien keskimääräinen hiilijalanjäljen vähentämispotentiaali on 814 kg CO2-ekv. vuodessa, mikä tarkoittaa yhteensä yli 81 000 kg CO2-ekv. vuodessa. Elämäntapamuutosten ja ilmastotekojen toteuttamiseen vaikuttavat monet asiat, kuten teon mielekkyys omaan elämäntilanteeseen, saatavuus omalla asuinalueella ja teon edullisuus sekä muutokseen kuluva aika. Toisaalta tietyt ilmastoteot säästävät rahaa ja edistävät hyvinvointia, esimerkiksi polkupyörän käyttö auton sijaan.
Elämäntapatestin suunnitelman tehneitä oli liki 100. Suunnitelmassa suosituimmat valitut elämäntapamuutokset ovat olleet ”ei mainoksia, kiitos” -tarran käyttö ja kasvisruokapäivän pitäminen. Muita suosittuja muutoksia olivat tavaroiden ja vaatteiden korjaaminen, sijoittaminen kestäviä palveluita ja tuotteita tuottaviin yrityksiin, oman kauppakassin käyttäminen ja asuinhuonelämpötilan lasku sekä jätejakeiden lajittelu erikseen.
Ilmastoteot jatkuvat Pohjois-Savossa, vaikka kampanja onkin ohitse
Jokaisella valinnalla on siis merkitystä ja nyt on aika tehdä muutos kestävän elämäntavan edistämiseksi. SISU-hanke haastaa edelleen kaikkia jakamaan kokemuksia, oivalluksia ja ajatuksia tehdyistä ilmastoteoista omassa arjessa. Jokainen voi näyttää esimerkkiä ja inspiroida kaikkia lähtemään kohti kestävämpää arkea! Kerro suuremmistakin mullistuksista, mutta pienemmätkin arjenteot riittävät ja vievät tärkeää ilmastosisukasta viestiä eteenpäin jokapäiväisessä arjessa. Kerro arjen ilmastoteoista käyttäen #ilmastosisuaarkeen-tunnus.
Vielä kerran, suuret kiitokset osallistumisesta Ilmastosisua arkeen! -kampanjaan!
Suunnitelmallisen ilmastotyön juurruttaminen Pohjois-Savoon (SISU) -hanke on käynnistänyt laajan 15 eri kunnan ja seutukunnan välisen ilmastoyhteistyön. SISU-hanketta rahoittavat Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) sekä mukana olevat kunnat.