Blogi: Kuopion kaupunki ei hötkyile tekoälyn kanssa – tavoitteena hallittu käyttöönotto
Kuopion kaupunki edistää tekoälyratkaisujen käyttöönottoa hankkeen avulla. Tarjontaa ja ratkaisuja on markkinoilla paljon – pöhinää ja nopeaa etenemistä riittää. Kuopiossa tavoitteena on tietoturvan, tietosuojan ja eettisyyden näkökulmasta kestävien tekoälyratkaisujen käyttöönotto. Tässä blogissa kerrotaan tarkemmin kaupungin Tekoäly tukiälyksi -hankkeesta.
Strategian mukaisesti kuopiolainen toimintapa on ”Lupa tehdä toisin” eli avoimesti, innostavasti, vastuullisesti ja yhdessä. Muuttuvassa toimintaympäristössä tarvitsemme luovuutta ja rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla ja arvioida kriittisesti myös vakiintuneita toimintatapoja. Digitalisaatiossa teknologia ja data toimivat mahdollistajina, mutta muutoksen tekevät ihmiset. Tässä muutoksessa tekoäly on uusi teknologia, jonka käyttöönotossa Kuopion kaupunki on vasta alkutaipaleella.
Tekoälyn ja automatisoinnin laajalla hyödyntämisellä voidaan kuitenkin saavuttaa merkittäviä hyötyjä osaamisen, kehittymisen ja toiminnan tehostumisen kautta. Tekoäly halutaankin valjastaa tukiälyksi, joka toimii jokaisen henkilökohtaisena apurina.
Hankkeesta hyötyjä
Kuopion kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 12.8.2024 käynnistää Tekoäly tukiälyksi -hankkeen (2024384-3.PDF (oncloudos.com)). Jotta tekoälyn kaltaisesta teknologiasta saadaan paras mahdollinen hyöty, on panostettava toiminnan muutokseen. Tämän vuoksi hankkeen yksi keskeinen tehtävä on varmistaa riittävä osaaminen tekoälyn ja automaation hallittuun hyödyntämiseen – tavoitteena on kehittää sekä henkilöstön että johdon osaamista.
Osaamisen tuessa on tärkeää huomioida, että tekoäly eroaa perinteisistä tietojärjestelmistä: kaksi samaa komentoa ei välttämättä johda samaan lopputulokseen. Tämän vuoksi tekoälysovelluksista on vaikea saada täysin varmoja ja luotettavia, ja siksi käyttäjän vastuu turvallisessa ja eettisessä käytössä korostuu. Tekoälyn käyttöönotto vaatiikin hieman perustasoa laajempaa osaamista ja opettelua käyttäjältä, jotta tekoälyn toimintaperiaatteet, terminologia ja riskit ymmärretään ja osataan ottaa huomioon.
Tekoäly tukiälyksi -hanke mahdollistaa osaltaan myös asiakaslähtöistä palvelukehitystä ja parantaa kaupungin veto- ja pitovoimaa työnantajana panostamalla osaamisen ja johtamisen kehittämiseen, automatisoimalla rutiinitehtäviä ja mahdollistamalla teknologian kehittyessäkin merkitykselliset työtehtävän asiantuntijoille.
Tekoäly ja koneoppiminen nähdään myös yrityksissä merkittävänä kasvuvoimana liiketoiminnalle. Kuopio voi tukea elinvoiman kehittymistä mahdollistamalla tekoälyn ja koneoppimisen kokeilut omilla tietoaineistoillaan. Keskeinen tiedon julkaisupaikka on Datajalostamo (Lue lisää: Datajalostamo – Kuopio).
Pilotoinneista potkua
Koska tekoäly kehittyy nopeasti, pilotteja suunnitellaan tarkemmin vain seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Vuoden 2025 alusta pilotoidaan tekoälypalvelua, jolla tavoitellaan asiantuntijatyön tehostumista ja nopeutumista. Erityisesti tällainen tekoäly hyödyttää työtehtävissä, jotka ovat rutiininomaisia, toistuvia tai vaativat suurien tietomäärien käsittelyä ja omaksumista. Työn tehostaminen automatisoinnin ja tekoälyn avulla vapauttaa aikaa tärkeämpiin, vaativampiin ja mielenkiintoisempiin tehtäviin.
Toisena pilotointikohteena ovat erilaiset asiakaspalvelussa ja esimerkiksi henkilöstön ohjeiden löytämisessä avustavat chatbotit. Chatbotit ja virtuaaliassistentit voivat vastata kysymyksiin ympäri vuorokauden. Chatbot vapauttaa asiantuntijat käsittelemään monimutkaisempia ja henkilökohtaisempia palvelutilanteita. Kolmantena pilotoitavana kokonaisuutena tarkastellaan kaupungin viestintää ja videoiden tekstitysmahdollisuuksia.
Tekoäly ja kaupungin viestintä
Myös kaupungin viestinnässä ja markkinoinnissa on tunnistettu tekoälyn mahdollisuudet tehostaa ja tukea toimintaa. Tekoälyn avulla voi avautua mahdollisuuksia esimerkiksi monikieliseen viestintään, kun tekoäly kykenee nopeaan ja yhä laadukkaampaan kääntämistyöhön. Samalla tapaa visuaalisen materiaalin ja tekstien tuotannossa tekoäly voi tarjota merkittäviä hyötyjä. Näitä voivat olla esimerkiksi videosisältöjen luominen tekstien pohjalta tai videoiden tekstittäminen tekoälyavusteisesti.
Vaikka hyödyt ovat selkeitä, myös viestinnässä käyttöönottoa halutaan tehdä hallitusti. Viestintäkanavat pitävät sisällään paljon haitallisia ilmiöitä, kuten tiedon tahallista vääristämistä ja disinformaatiota, joihin tekoäly tuo merkittävää lisäkapasiteettia. Kaupungin viestinnässä on esimerkiksi päätetty, että akuutissa kriisiviestinnässä tekoälyä ei käytetä lainkaan ilman erillistä päätöstä. (Lue lisää Kuopion kaupungin viestinnän blogista: (Viestinnän blogi: Informaatiovaikuttamisesta – merkitykset rakentuvat vuorovaikutuksessa – Kuopio)
Alle on listattu joitain niistä periaatteista, joita Kuopion kaupungin viestinnässä ja markkinoinnissa vaalitaan tekoälyn suhteen.
Miten ja miksi Kuopion kaupungin markkinoinnissa ja viestinnässä voitaisiin hyödyntää tekoälyä?
- Tehokkuus: Monissa tilanteissa esimerkiksi kuvien tai videoiden käytön suhteen voidaan tarvita juuri tietynlaista kuvaa ja aikataulu voi olla tiukka. Tekoälyn mahdollisuutta luoda videoita ja kuvia tekstin pohjalta tarkastellaan.
- Vaihtelu ja monipuolisuus: Tekoäly voi auttaa tuottamaan kuvia, joissa on riittävästi vaihtuvuutta esimerkiksi vuodenaikojen, vuorokauden aikojen tai kuvattavien ihmisten suhteen.
- Yhdenvertaisuus: Voimme luoda kuvamaailmaa, jossa ihmisiä ja asioita kuvataan yhdenvertaisuuden toteutumisen kannalta monipuolisesti ja monimuotoisesti. Tekoälyn mahdolliset vääristymät ja stereotypiset esittämistavat tulee aina arvioida tarkasti.
- Ideoinnin apuri: Tekoäly voi auttaa alkuun monenlaisissa suunnittelutehtävissä.
- Saavutettavuus: Kaupungin sisältöjen saavutettavuutta voidaan tukea myös esimerkiksi tekoälyavusteisilla videoiden tekstittämisillä ja erilaisten tekstien kääntämisellä.
Yhteistyöllä eteenpäin
Tekoäly tukiälyksi -hanke jatkuu vuoden 2026 loppuun, ja sen parissa työskentelee yhdessä osaajia kaupungin eri palveluista. Kuopion kaupungilla onkin todettu, että tekoälyn laajamittainen ja aidosti hyötyjä tarjoava käyttö tulee suunnitella nimenomaan kaupungin laajuisessa yhteistyössä. Tällöin tekoälyn käytössä huomioidaan monia eri näkökulmia, ja lopputuloksesta syntyy rikkaampi ja hallitumpi tapa käyttää tekoälyn potentiaalia.
Katja Penttinen
Kehittämispäällikkö
Ville Titoff
Viestintäsuunnittelija