Lapsen oikeudet – joka päivä
Lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa juhlittiin viime viikolla. Kuopiossa lapsen oikeuksia juhlittiin muun muassa museon miljöössä yhteistyönä ILONA-verkoston kera. Juhlinnan tarkoituksena on tuoda iloa lapsille ja nuorille perheineen sekä lisätä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsen oikeuksien toteutuminen ei kuitenkaan voi jäädä vain yhden päivän tai viikon varaan. On varmistettava, että ne toteutuvat joka päivä ja kertaus on tunnetusti opintojen äiti. Tämän vuoden teema on osuvasti lapsen oikeus oppimiseen.
Opitaan yhdessä lapsen oikeuksista
Lapset oppivat elämän eri areenoilla arjessaan kotona, vapaa-ajalla, harrastuksissa ja koulussa. Meillä aikuisilla on velvollisuus luoda puitteet eri areenoilla, joissa jokainen lapsi voi oppia hyvään elämään tarvittavia tietoja, taitoja ja kasvaa täyteen mittaansa. Puitteet, jotka turvaavat lasten hyvinvointia. Hyvinvoivan lapsen on helpompi oppia. Yksi tärkeä opittava asia on oppia omista oikeuksista.
Unicefin sivulta Näin puhut lapselle lapsen oikeuksista saa hyviä vinkkejä kotona käytäviin keskusteluihin. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa oikeuksiin voi tutustua opetushallituksen luomilla materiaaleilla. Unicefilla on myös materiaalia ja tehtäviä koulujen käyttöön. Vanhemmat, viranhaltijat ja kuntapäättäjät sekä jokainen lasten kanssa työskentelevä löytää eOppivan materiaaleista ja Unicefin Lapsen oikeuksien teemapaketeista tietoa ja työkaluja lapsen oikeuksien edistämiseen.
Kuopion kaupungin henkilöstöä ja kuntapäättäjiä kannustetaan myös käymään heille räätälöityä sisäistä koulutusta lapsen oikeuksista. Koulutus on Lapsiystävällinen kunta -mallin toimintasuunnitelman 2023-2024 tavoitteeseen liittyvä perehdytys.
Turvallisuuden tunne ja ilo edistää oppimista
Lasten oikeutta oppimiseen turvataan Kuopiossa perustyön lisäksi kehittämällä toimintoja ja oppimalla uutta useiden eri hankkeiden ja yhteistyötahojen myötä. Kaiken hyvän tekemisen rinnalla on myös uhkakuvia oppimisen poluille tiukan taloustilanteen takia, joka pakottaa joskus tekemään ikäviäkin päätöksiä. Tuolloin on oleellista keskittyä ratkaisemaan, miten päätösten kielteisiä vaikutuksia voidaan lieventää ja miten myönteisiä vaikutuksia voidaan vahvistaa olemassa olevilla resursseilla.
Hyviä oppimispuitteita vahvistetaan muun muassa parhaillaan tekeillä olevan koko Kuopion perusopetuksen yhteisen Kiusaamiseen puuttumisen mallin avulla. Hiljattain on myös kehitetty yhteisöllistä opiskeluhuoltoa ja luotu kokonaisuus Turvataitoja peruskouluun, materiaalit ja vuosikello. Lisäksi on alkanut upea Kaveruutta kouluun ja Good Game -kampanja, jossa on mukana 4200 kuopiolaista lasta. Huikeaa! Huikeaa on myös se, että Harrastamisen Suomen mallin tuella on pystytty mahdollistamaan lapsille mieluisaa ja maksutonta tekemistä koulupäivän yhteydessä. Mielekäs tekeminen luo hyvinvointia ja iloa oppijoiden arkeen, joka vaikuttaa myönteisesti myös oppimistuloksiin.
Pian on valmistumassa myös Vaikuttamisen väylä -kartat, joiden avulla lapset, nuoret ja aikuiset voivat oppia, miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asioihin omassa koulussa tai kotikaupungissa. Jokaisella edellä mainitulla toimella edistetään hyviä oppimisen puitteita eri areenoilla.
Hyvää Lapsen oikeuksien vuotta kaikille. Opitaan yhdessä lapsen oikeuksista!
Kaikista erivärisistä ja alleviivatuista teksteistä klikkaamalla pääsee oppimaan lisää aiheista.
Sanna Korhonen
Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori