Ympäristöterveydenhuollon blogi: Ympäristöterveys hyvän elämän edistäjänä – tutustu valvontasuunnitelmaan
Kuopion kaupungin visio on olla hyvän elämän pääkaupunki ja ympäristöterveydenhuolto tukee omalla toiminnallaan tämän vision toteuttamisessa. Hyvään elämään kuuluu terveyden lisäksi myös alueen elinvoima. Ympäristöterveydenhuolto tukee ohjauksella ja neuvonnalla myös yritysten toimintaedellytyksiä sekä kilpailukykyä kansallisilla ja kansainvälisillä markkinoilla.
Ympäristöterveydenhuollossa valvomme ja edistämme elinympäristön terveellisyyttä vastaamalla elintarvike-, terveydensuojelu- ja tupakkalaissa säädetyistä edistämis-, neuvonta- ja valvontatehtävistä. Olemme laatineet uuden monivuotisen valvontasuunnitelman, jossa kuvataan yksityiskohtaisemmin valvontatoimet, näytteenotot ja tarkastukset sekä niiden toteutuksen eri sektoreilla. Tulevan valvontasuunnitelmakauden tavoitteena on kohdentaa valvontaa entistä vaikuttavammin riskinarvioinnin perusteella, vahvistaa osaamista kautta linjan sekä parantaa varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin.
Keskeisintä työssämme ovat eri lakiperustein tehtävät tarkastuskäynnit. Vuosittain teemme noin tuhat tarkastusta. Tarkastuskäynnit kohdennetaan riskiperusteisesti ja priorisoidaan tarvittaessa suunnitelman mukaisesti. Elintarvikevalvonnassa priorisoidaan valvonnan kohdekattavuus, joka tarkoittaa sitä, että resursseja kohdennetaan mahdollisimman monen kohteen valvontaan sen sijaan, että yhdessä kohteessa saataisiin toteutettua kaikki suunnitellut tarkastukset. Terveydensuojelussa tehdään matalan riskin kohteisiin aloitustarkastukset uusiin tai muuttuneisiin toimintoihin, mutta muutoin matalan riskin kohteita valvotaan vain valitusten perusteella. Tupakkalain valvonnan yhtenä tavoitteena on saada kaikki alueella toimivat savuttomien nikotiinituotteiden myyjät ja myyntipisteet valvonnan piiriin. Suunnitelman liitteenä on lista työryhmistä, joihin osallistumalla olemme mukana lainsäädännön ja toiminnan kehittämisessä ja varmistamme laaja-alaisen yhteistyön eri tahojen kanssa.
Teemme suunnitelman mukaisesti tarkastuksia elintarvikealan toimintaa harjoittaviin yrityksiin. Valvonta kattaa koko elintarvikeketjun pellolta pöytään. Talousveden turvallisuudesta huolehdimme valvomalla vesilaitosten vedentuotantoketjuja vedenmuodostumisalueelta kuluttajan hanaan asti. Uimahallit, kylpylät ja uimarannat kuten myös päiväkodit, koulut ja sosiaalialan laitokset ovat niin ikään ympäristöterveystarkastajien valvontakenttää. Lasten ja nuorten sekä erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden käyttämiä palveluita tuottavien kohteiden valvonnan olemme priorisoineet.
Myös monet yksityiset palvelut, kuten kuntosalit, majoitustilat, kauneushoitolat ja tatuointien tekijät ovat valvonnan piirissä, mutta näissä kohteissa, jossa asiakas voi itse päättää, mistä palvelun hankkii, on viranomaisvalvonnan rooli vähäisempi. Jos toimitilat ovat siivottomia ja palvelun hygieenisyys epäilyttää, niin kannattaa äänestää jaloillaan ja vaihtaa siistimpään vaihtoehtoon. Erityisesti ihoa lävistävissä toiminnoissa huono hygienia lisää vakavan terveyshaitan riskiä. Räikeistä epäkohdista pyydämme ilmoittamaan ympäristöterveydenhuollon asiointipostiin. Vastuu toiminnan turvallisuudesta ja terveyshaittojen ehkäisystä on aina toimijalla.
Ympäristöterveydenhuollon tehtäviin pääset yksityiskohtaisemmin tutustumaan uuden valvontasuunnitelman luonnoksen kautta. Tuleville vuosille 2025 – 2028 laadittu suunnitelma on nyt nähtävillä ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilla ja otamme mielellämme vastaan palautetta ja kehittämisehdotuksia marraskuun loppuun mennessä (30.11.2024) ympäristöterveydenhuollon asiointipostiin ymparistoterveys(at)kuopio.fi. Käsittelemme ja huomiomme kaiken palautteen, ennen kuin viemme suunnitelman joulukuussa ympäristö- ja rakennuslautakunnan hyväksyttäväksi.
Me ympäristöterveyden ammattilaiset olemme täysillä mukana terveellisen elinympäristön turvaamisessa hyvän elämän pääkaupungissa. Itä-Suomen aluehallintovirasto totesi arviointiraportissaan, että Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö on alueellinen esimerkki monella tapaa.