Kansallisen kaupunkipuiston blogi: Kalasta ruokaa

Kansallisen kaupunkipuiston kalat-teemainen toimintavuosi on tulossa päätökseensä vuodenvaihteessa. Keväällä on käyty pilkillä ja laitettu retkieväitä saaliista avotulella Hietasalon kodassa ja järven jäälläkin, raittiissa ilmassa, Marttojen erittäin herkulliseksi osoittautunutta reseptiä mukaillen (Perunaa ja pikkukalaa paketissa | Martat).

Näin joulun lähestyessä jäin pohtimaan, voisiko herkkuja notkuvan juhlapöydän ja lähikalastuksen yhdistää jotenkin.

Otin yhteyttä Savon Marttoihin ja heiltä sainkin hyviä vinkkejä, ideoita ja reseptejä toteutettavaksi. Omaan joulupöytään sopisi alkupaloiksi hyvin järvikalalevite. Tuota reseptiä noudattaakseen ei tarvitse itse edes kalastaa, vaan voi hyödyntää lähikalasta valmistettuja säilykkeitä suoraan kaupan hyllyltä.

Reseptissä mainittu kalasäilyke sai asian kuulostamaan jotenkin liian helpolta – halusin haastaa itseni ja tapani – voisiko säilykkeen tehdä itse? Olisiko se miten helppoa, pärjääkö ihan kotoa löytyvin varustein ja maustein, kuinka kauan se vie aikaa?

Savon Martoista Sirpa Nygård avasi tekemisen ”kikkoja” ja huomioitavia seikkoja hyvin, luoden minuun uskoa valmistuksessa onnistumiseen. Vinkistä siirryin nettiin hakemaan reseptejä ja löytyihän sieltä useampikin särkisardiini-ohje. Niiden valmistusohjeista huokui historia ja perinne, sillä kalaahan on valmistettu näillä kulmilla jo kauan, varsinkin niissä talouksissa, joista löytyy leivinuuni. Leivinuunin hellästi, ajan myötä, laskevassa lämmössä mikä tahansa pikkukala kypsyy purkissa, öljyn ja haluttujen mausteiden kanssa, hitaasti suussa suorastaan sulavaksi herkuksi. Ohjeissa huomioidaan myös taloudet, joissa valmistus joudutaan tekemään sähköuunissa – silloin kannattaa valmistaa kerralla suurempi määrä, sillä kypsentämiseen kuluu useampi tunti.

Maustaminen on maku- ja ulkonäkökysymys: tomaatti eri muodoissaan luo vaaleaan ja harmahtavaan kalaan näyttävyyttä. Kun säilykkeestä on kyse, etikka kulkee osassa resepteissä vahvasti mukana. Perusmausteella eli suolalla pääsee jo pitkälle, ja halutessaan potkua saa pippureista ja chilistä.

Sain syksyllä maistaa itsetehtyä, kerrassaan herkullista muikkusäilykettä. Ohje tässä alla mukana, suoraan Pudasjärven enoni vaimolta, emeritus-kotitaloudenopettajalta, Iinattijärven muikuille. Ohje on viitteellinen.

Ainekset: perattuja muikkuja, mausteet: sipulia, suolaa, tilliä, kalamaustetta, paseerattua tomaattia ja öljyä.

Valmistusohje: Kalat ja mausteita ladotaan purkkiin kerroksittain. Päälle kaadetaan öljyä, jotta kalat peittyvät. Purkki ei saa olla aivan täysi, koska sisältö kiehuu uunissa. Purkin kansi kiinni ja pellille. Laitetaan kylmään uuniin, lämpöä 130 astetta. Kun sisältö alkaa kiehua, lämpö lasketaan 120. Tässä lämmössä saavat muhia 3 tuntia. Uuni sammutetaan. Purkit saavat jäähtyä uunissa seuraavaan päivään. Avaamattomana säilyke säilyy hyvin jääkaappilämpötilassa, avattuna ei kovin pitkään sielläkään, sillä sisällöllä on taipumus kadota ns. parempiin suihin.

Vaikka teemavuotemme päättyykin, jatkuu kalastus varmasti Kallavedellä. Menkää hyvät ihmiset nettiin hakemaan kokeiltavia reseptejä! Tutkikaa Savon Marttojen toimintakalenteria ja Kuopion kansalaisopiston kurssitarjontaa – oppikaamme lisää lähikalan hyödyntämisestä, se jos mikä on ekoteko! Ja etenkin, nauttikaamme kansallisen kaupunkipuistomme antimista!

Heli Pitkänen

yleiskaavapäällikkö