Korjausrakentamisen asiantuntijan blogi: Kulttuuriympäristökohteiden entistäminen Museoviraston hankeavustuksella – tiesitkö tämän?
Museovirasto jakaa vuosittain noin 1.3 miljoonaa euroa hankeavustusta koko Suomeen, joka on tarkoitettu rakennusten ja muiden kulttuuriympäristökohteiden entistäviin toimenpiteisiin. Avustusta myönnettiin viime vuonna 189 hankkeelle, keskimääräinen avustettava summa oli 6 762 euroa. Avustusta voidaan myöntää yksityishenkilöille ja yhteisöille, jotka ovat kohteen omistajia. Raha myönnetään Opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista.
Pohjois-Savossa avustuksia haetaan vähän, vuosittain vain 10–15 kpl. Pohjois-Savon alueellinen vastuumuseo tarjoaa ohjausta laadukkaiden hakemusten tekemiseen, jotta myönteisiä päätöksiä saataisiin maakuntaan enemmän, sekä osallistuu hakemusten arviointiin yhdessä Museoviraston kanssa.
Museoviraston hankeavustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen
Museovirastolta on mahdollista hakea avustusta, jonka tarkoituksena on säilyttää arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä ja tukea rakennusrestauroinnin työtapojen säilymistä; Hankeavustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen – Museovirasto.
Avustusta myönnetään pääasiassa suojeltuihin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Avustettavia kohteita voivat olla yksittäisten rakennusten lisäksi myös historialliset puutarhat ja puistot, hautapaikat muistomerkkeineen sekä toisen maailmansodan puolustusvarustukset.
Avustusta voivat saada myös kohteet, jotka eivät ole suojeltuja, mutta ovat muuten kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tai merkittäviä. Oman kohteen historia kannattaakin selvittää mahdollisimman pitkälle ja tarkasti.
Avustusta myönnetään kohteen omistajille säilyttävään ja palauttavaan korjaamiseen. Toimenpiteisiin, jotka edistävät kohteen säilymistä ja estävät tuhoutumiselta. Säilyttävässä korjaamisessa uusitaan vain rikkoontunut osa ja turhaa korjaamista vältetään. Korjauksissa tulee säilyttää mahdollisimman paljon aitoa ja alkuperäistä. Esimerkiksi seuraavat työt ovat avustettavia;
- hirsirungon kengitys
- tiili- ja kivirakenteiden korjaaminen
- ulkovuorauksen kunnostaminen
- ikkunoiden ja ovien kunnostaminen
- ulkorappauksen korjaaminen
- ulkomaalaus perinteisillä maaleilla; kalkkimaalilla, pellavaöljymaalilla, petroliöljymaalilla tai keittomaalilla
- pärekatteiden tai tuohi-malkakatteiden kunnostaminen/uusiminen
- palapeltikatteen tai suoran saumapeltikatteen kunnostamiseen/uusimiseen
- tiilikatteen ja kolmiorimahuopakatteen kunnostaminen/uusiminen
- erityisen harvinaisten uunien kunnostaminen
- historiallisesti merkittävien koristemaalauksien ja tapettien konservointi
Avustusta voi hakea jo suunnitteluvaiheessa erilaisten selvitysten ja suunnitelmien tekemiseen, kuten väritutkimukseen ja rakennushistoriaselvitykseen sekä konservointi-, restaurointi- ja korjaussuunnitelmiin.
Avustusta ei myönnetä toimenpiteisiin, jotka ovat luonteeltaan uudisrakentamista, perusparannusta, peruskorjaamista tai vuosikorjauksia. Tarkemmin avustettavista ja ei avustettavista töistä kerrotaan Museoviraston sivuilta: Ennen avustuksen hakemista selvitettävät asiat – Museovirasto
Avustuksen suuruus on sidottu kokonaiskustannuksiin siten, avustus on enintään 40 % hyväksytyistä kustannuksista 8.000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 25 %. Avustus voi kuitenkin olla enintään 30.000 euroa. Hyväksyttyjä kustannuksia ovat työ- ja materiaalikustannukset. Omantyön osuutta, talkootyötä ja ilmaiseksi saatuja tavaroita ei voi sisällyttää kustannuksiin.
Hakuaika on vuosittain loppuvuodesta ja avustuspäätökset julkaistaan keväällä. Vaikka hakuaikaan olisi vielä reilusti aikaa, niin hakuprosessiin kannattaa valmistautua ajoissa, sillä myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Seuraava haku avautuu vuodenvaihteessa 2024–2025. Museoviraston avustuksia haetaan sähköisesti valtionavustusten asiointipalvelun kautta: Kaikki valtionavustushaut yhdessä paikassa – Haeavustuksia.fi.
Millainen on hyvä hakemus?
Yksityiskohtaiseen ja perusteltuun suunnitelmaan kannattaa panostaa, sillä hankkeiden laatua arvioidaan ainoastaan hakijan hakemuksessa esittämien tietojen perusteella.
Hakijan ja kohteen perustietojen lisäksi kysytään myös kiinteistötunnusta, voit tarkistaa sen Maanmittauslaitoksen sivuilta Selvitä kiinteistötunnus | Maanmittauslaitos. Selvitä kohteesi suojelustatus, inventointitiedot ja kulttuurihistorialliset arvot. Nämä tiedot saat sijaintikunnan alueelliselta vastuumuseolta.
Korjauksen on aina perustuttava kuntoarvioon, joten tee kattava vauriokartoitus/kuntoarvio. Kuntoarvion voi tehdä itse, mutta ammattilaisen käyttäminen tuo hakkeeseen uskottavuutta. Vaurion lisäksi on tärkeää selvittää myös sen aiheuttaja. Ellei syytä poisteta, vaurio uusiutuu korjauksen jälkeen.
Lisäksi tarvitaan yksityiskohtainen ja perusteltu korjaussuunnitelma, josta ilmenee aiotut työtavat, korjausmenetelmät, materiaalit sekä mahdollinen työn toteuttaja.
Laadi myös realistinen kustannusarvio korjauksista, työn osuus ja materiaalit eriteltynä. Pyydä hyvissä ajoin tarjouksia yrittäjiltä, jotka voivat toteuttaa työn perinteisiä työtapoja sekä materiaaleja kunnioittaen.
Laadi myös selvitys hankkeen rahoituksesta. Hakijan on maksettava vähintään 60 % kustannuksista itse, joten omaa rahoitustakin tarvitaan.
Liitä mukaan myös ainakin 3 valokuvaa, sekä yleiskuvia että vauriokuvia. Valokuvat mielellään kesällä otettuja, kun luonnonvaloa on riittävästi eikä lumi ole peittämässä rakenteita.
On myös eduksi, jos hankkeella on yhteiskunnallista vaikutusta esim. työllistävyyden tai koulutuksen kannalta. Myös kestävän kehityksen huomioiminen ja materiaalitehokkuus hankkeessa on eduksi.
Perinnerakentamiseen perehtyneen ammattilaisen käyttäminen jo hakuvaiheessa lisää hakemuksen luotettavuutta ja siten lisää myös mahdollisuutta saada avustus. Monet vanhoihin taloihin erikoistuneet ammattilaiset tekevät konsultointikäyntejä, joissa kartoitetaan kohteen nykyinen kunto ja tehdään suunnitelma sen kunnostamiseksi.
Lisätietoja avustuksista saa sähköpostilla osoitteesta entistamisavustus@museovirasto.fi
Puhelimitse yhteydenotot Museovirastoon keskiviikkoisin klo 9–12 ja perjantaisin klo 12–15 puh. 0295 33 6313
Voit olla myös yhteydessä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon asiantuntijoihin.
****
Tämän blogin kirjoittaja työskentelee Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa. Työtehtäviin kuuluu korjausrakentamiseen liittyvä neuvonta. Yksi kokonaisuus työnkuvassa on myös tiedon jakaminen Museoviraston hankeavustuksista sekä ohjaus hakemiseen liittyvissä asioissa.
Opastan mielelläni hakemiseen liittyvissä asioissa, joten ota rohkeasti yhteyttä, jos suunnittelet arvokkaan kohteen kunnostamista!
Lähteet:
Hankeavustukset rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen – Museovirasto
Kaikki valtionavustushaut yhdessä paikassa – Haeavustuksia.fi