Ensi vuoden valtionosuusleikkaukset kohdistuvat rankasti Kuopion kaupunginteatterin toimintaan – perustelut puuttuvat
Kuopion kaupunginteatteri on yhdessä muiden maakuntateattereiden kanssa esittänyt julkilausuman Opetus- ja kulttuuriministeriölle vuoden 2025 valtionosuus-leikkauksista. Teattereiden valtionosuusjärjestelmä kurittaa erityisesti Kuopion kaupunginteatteria, jonka valtionosuus pienenee ensi vuodelle reilut 200 000 euroa.
” Tilanne tuntuu epätasa-arvoiselle, koska mikään saamamme perustelu ei ole läpinäkyvästi avannut Kuopion kohtelua. Samaan aikaan ministeriöstä on viestitty, ettei Kuopion kaupunginteatterin toiminnassa ole mitään sellaista, mikä olisi vaikuttanut valtionosuuden leikkauksen suuruuteen.”, Kuopion kaupunginteatterin johtaja Antti Lahti kuvailee tuntemuksiaan valtionosuusleikkausten kohdentamisesta.
Tuleviin leikkauksiin on jo varauduttu talousarviovalmistelussa vähentämällä ensi-iltojen määrää, leikkaamalla tuotantokuluja sekä lykkäämällä teknisiä hankintoja. Myös freelancer-näyttelijöiden palkkaamista joudutaan jatkossa harkitsemaan tarkasti.
”Näin suurilla leikkauksilla tulee olemaan myös vaikutusta Kuopion kaupungin elinvoimaan ja pitovoimaan sekä verokertymään, koska teatterin toiminta säteilee esimerkiksi majoitus-, kuljetus- ja ravintola-aloille.”, Lahti toteaa.
Maakuntateattereiden johtajat kritisoivat valtionosuusleikkauksia julkilausumassaan 5.11. Julkilausuma on luettavissa alla.
Tappavatko valtionosuusleikkaukset Itä-Suomen teattereita?
Viime päivät ovat meillä maakuntateattereissa olleet painajaismaiset Opetus- ja kulttuuriministeriön ilmoitettua vuoden 2025 teattereiden valtionosuusleikkaukset. Itä-Suomen teatterit joutuvat ahdinkoon. Jos samansuuruiset leikkaukset jatkuvat seuraavina vuosina kuten on ilmoitettu, teattereita häviää, toiminta loppuu, laajat alueet jäävät ilman ammattiteatteritoimintaa.
Erityistä hämmennystä meissä maakuntateattereiden johtajissa on aiheuttanut se, miten epätasaisesti OKM:n leikkaukset on jaettu eri toimijoille. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella leikkaukset kohdistuvat erityisesti keskisuuriin ja pieniin maakuntateattereihin. Suomen suurimpien teatterien valtionavustusta leikattiin alle 5 %, kun taas huomattavasti pienempien teatterien avustuksia leikattiin 10,25 % – 11 %. Tilanne on hämmentävä, sillä itäisessä Suomessa ei ole yhtään suurta teatteria, joten leikkaukset haukkaavat merkittävän siivun laajan alueen teatteritoiminnasta.
Ministeriö on ilmoittanut, että leikkaukset perustuvat harkintaan, jossa on huomioitu toimijoiden koko ja alueellinen tarjonta. Ylitarjonta ei kuitenkaan perustele leikkauksia. Kyseessä olevat teatterit ovat paikkakuntansa ainoita ammattitoimijoita. Kutistuvista resursseista seuraa, että teatteritoimintaa joudutaan supistamaan, mikä on itseään ruokkiva kierre. Kierre syvenee, kunnes toiminta ei täytä enää ammattiteatterin vaatimuksia. Lisäksi toiminnan supistumisella on välitön vaikutus koko alueen kulttuuritarjontaan sekä elinkeinoelämään eli alueen elinvoimaan ja pitovoimaan. Huomion arvoista on myös, että paikkakuntien harrastustoimintakin näivettyy, jos ammattitoimija puuttuu.
Ovatko suomalaiset ymmärtäneet, mitä nämä leikkaukset arjessa tarkoittavat? Onko ministeriössä tehty leikkausten vaikutusten arviointeja? Ja jos on tehty, onko ymmärretty? Kuinka käy Suomen ainutlaatuisen teatteriverkoston? Kuinka käy Itä-Suomen elinvoiman ja kulttuuritarjonnan?
Vaadimme ministeriöltä selkeitä ja läpinäkyviä perusteita leikkausten kohdennuksille sekä tulevien vuosien 2026 ja 2027 leikkausten perumista. Haluamme säilyttää työpaikat, toimia kaupunkiemme vireyttäjinä ja omalta osaltamme rakentaa elinvoimaisia Itä-Suomen kaupunkeja. Toivottavasti tämä tavoite nähdään arvokkaana myös ministeriön suunnassa.
Teatterinjohtaja Timo Rissanen, Teatteri Imatra
Teatterinjohtaja Antti Lahti, Kuopion kaupunginteatteri
Teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi, Kouvolan teatteri
Teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen, Lappeenrannan kaupunginteatteri
Teatterinjohtaja Pekka Laasonen, Mikkelin teatteri
Teatterinjohtaja Aleksander Anria, Savonlinnan teatteri
Teatterinjohtaja Juha Vuorinen, Varkauden teatteri
Lisätietoja:
Teatterinjohtaja Antti Lahti, Kuopion kaupunginteatteri, 044 718 2401, antti.lahti(at)kuopio.fi