Jonne Heinosen ROM-valokuvateos Kuopion museolla 1.11.2024-26.1.2025

Mustavalkoinen ryhmäkuva romaninaisista ja lapsista ulkona, aukealla paikalla.

ROM on kuvataiteilija Jonne Heinosen valokuvateos, jota hän on kuvannut Suomen romaniyhteisön parissa vuosina 2016-2024. Teos käsittelee ihmisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja oman position ymmärtämistä taiteilijana. Kuopion museossa esitetään ennennäkemättömän suuri osa laajamittaisen projektin kuvista, joita Heinonen on kuvannut vieraillessaan romanien kodeissa ja keskuudessa ympäri Suomea, myös Pohjois-Savossa. 

Näyttelykokonaisuus käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja arkea yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan näkökulmasta. Näyttelyssä esitetään myös Heinosen uusi videoteos, joka pyrkii tuomaan esiin Suomen romanien omia ajatuksia heidän yhteiskunnallisesta asemastaan. Näyttelyn yhteydessä museon verkkosivuilla julkaistaan neljä artikkelia, joissa pohditaan romanien yhteiskunnallista asemaa, arkimuistoja sekä ROM –teoksen tekemistä yhdessä yhteisön kanssa. Artikkelien kirjoittajat ovat Mertsi Ärling, Satu Blomerus, Samuel Florin ja Jonne Heinonen

Romanit ovat alkuperänsä mukaan eniten syrjintää Suomessa kohtaava ryhmä. Kuvatessaan yhteisön jäseniä Heinonen on miettinyt omaa asemaansa taiteilijana ja keskustellut kuvattavien kanssa kuvaustilanteeseen liittyvistä vallan ja representaation kysymyksistä: Mikä on yhteisön ulkopuolelta tulevan taiteilijan rooli? Mitä tästä asetelmasta toteutettu teos pyrkii kertomaan? 

Teokseen osallistunut Samuel Florin pohti asiaa Heinosen kanssa keskustellessaan näin: 

”En usko, että dokumentaatiota olisi voinut tehdä samalla tavalla vähemmistön sisältä, koska ulkopuolelta tulevan tekijän tapa katsoa on erilainen. Meistä usein tuntuu siltä, että pidämme itseämme huonompina, joten se on itsessään arvokasta, että joku on aidosti kiinnostunut dokumentoimaan meitä. Silloin valokuvista tulee meille arvokkaita.” 

Heinonen kuvailee teoksen taiteellista lähtökohtaa valokuvan rajallisuuden kautta: kuva sitoo tapahtumia aikaan, paikkaan ja muistiin, mutta ei itsessään pysty esittämään kaikenkattavaa todellisuutta aiheestaan. Näyttely onkin taiteilijan näkemys hänen ja kuvattujen henkilöiden välisistä kohtaamisista ja keskusteluista. 

Näyttelyn aikana Kuopion museolla järjestetään kaksi taiteilijatapaamista 13.11.2024 ja 11.1.2025 sekä 30.11.2024 paneelikeskustelu taiteesta romanikulttuurissa. Keskustelemassa ovat Mertsi Ärling, Romano Missio ry:n toiminnanjohtaja, Inga Angersaari, Diakonia-ammattikorkeakoulun asiantuntija, Monikulttuuriset opintopolut- hanke sekä kuvataiteilija Jonne Heinonen. 

Lisätietoja:

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, intendentti, Matleena Billington, matleena.billington@kuopio.fi, 044 718 2647

Jonne Heinonen, kuvataiteilija, heinonen.photo@gmail.com