Kuopion kaupungin talous kulkemassa oikeaan suuntaan, vaikka säästöihin on totuttava jatkossakin

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee 28.10. kaupungin talouden seurantaraporttia tammi-syyskuulta 2024. Raportin mukaan Kuopion kaupungin talouden arvioidaan olevan vuoden 2024 tilinpäätöksessä -18,9 milj. euroa alijäämäinen, mikä on hieman alkuperäistä talousarviota parempi. Vaikka kuluvan vuoden tilanne on kääntymässä parempaan suuntaan, talouden tasapainotustarpeet jatkuvat. Palveluiden menokehitystä tulee edelleen hillitä. Kaupunki hakee tuleville vuosille pysyviä, rakenteellisia säästöjä.

Viime kevään ja tämän syksyn aikana kaupunki on tehnyt perusteellista työtä talouden tasapainon saavuttamiseksi kaupunginvaltuuston toukokuussa 2024 tekemien linjausten mukaisesti. Tulevan vuoden taloussuunnittelu on ollut poikkeuksellisen haastavaa – vaikeita säästöpäätöksiä on jo tehty, mutta niitä on yhä myös edessä. Lisäksi kaupunki aloitti koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Nämä toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta kaupungin talouden tila etenee kohti tavoiteltua tasapainoa.

Kuopion kaupungin talousarviovalmistelu vuodelle 2025 on käynnissä. Mittavasta säästötyöstä ja talouden hienoisesta kohentumisesta huolimatta talousarviota valmistellaan alijäämäisenä. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkaistaan 19.11.2024 ja kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 16.12.2024. Talouden tasapainotuksesta huolimatta lapset ja nuoret säilyvät kaupungin toiminnan keskiössä ja laadukkaat peruspalvelut, sisältäen tarpeelliset investoinnit, halutaan turvata.